Finul lui Victor Ponta, fostul deputat Marius Manolache monitorizează Consiliile de Administrație ale celor 22 de companii înființate ilegal de primarul Gabriela Firea Pandele din postura de director executiv al Direcției Guvernanță Corporativă din cadrul Primăriei Capitalei.
Plătit din bani publici, Manolache se consideră superior cetățenilor de rând pentru că a avut o „răspundere extraordinară“ în calitate de parlamentar.
Ce a mai făcut Manolache timp de patru ani ca deputat PSD, în perioada 2012-2016? A vorbit 40 de secunde, cât a durat rostirea jurământului în Parlament.
A depus o interpelare parlamentară, a semnat o moțiune, a inițiat un proiect de hotărâre și a susținut 31 de inițiative legislative. Dar a ajuns vedetă abia după ce și-a angajat ca sfătuitor o fostă animatoare a clubului Bamboo din Capitală.
Propulsat de Ponta, eșuat la Ghiță
În 1990, Marius Manolache a intrat la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“. În 1994, a fost angajat ca ofițer de cercetare penală.
A stat până în anul 2000, atunci când s-a decis să îmbrace roba de avocat. În același an și-a luat și legitimația de membru al Partidului Social Democrat.
Șapte ani mai târziu, a obținut o diplomă de master în criminalistică, tot la Academia de Poliție. Apoi, un an mai târziu, a obținut un certificat de absolvire de la Colegiul Național de Apărare.
Primarul Gabriela Firea se plânge tot timpul că Bucureștiul este în faliment, dar la companiile PMB salariile sunt uriașe
În 2010, Victor Viorel Ponta a preluat șefia PSD, iar finul său, Marius Manolache, a fost uns pe funcția de vicepreședinte la PSD Ilfov.
Însă a candidat pentru funcția de deputat pe listele PSD Mehedinți și a și câștigat un mandat. Apoi a ajuns vicepreședinte la Filiala PSD Sector 4.
După debarcarea lui Ponta de la șefia partidului, Manolache a fost nevoit să se reorienteze politic: și-a dat demisia din PSD și s-a înscris în Partidul România Unită, partid inventat de Sebastian Ghiță și condus de Bogdan Diaconu, unde a fost numit președintele Filialei Argeș.
Un deputat fudul
Marius Manolache a fost unul dintre cei mai înfocați deputați care, în 2015, cereau printr-o inițiativă legislativă să se acorde pensii speciale parlamentarilor.
Argumentul invocat de Manolache: „Eu cred că nu putem să punem egalitate între un demnitar, înalt funcționar public, care are o răspundere extraordinară și un cetățean normal, fie el muncitor, inginer, medic“.
Am verificat „răspunderea extraordinară“ pe care a avut-o Manolache în calitate de deputat. Conform site-ului Camerei Deputaților, „înaltul“ demnitar a vorbit doar 40 de secunde în cei patru ani de mandat.
Se întâmpla în anul 2012, atunci când a fost obligat să rostească jurământul în calitate de deputat. Tot de acolo mai aflăm că a avut o singură interpelare parlamentară referitoare la organizarea de concursuri de recrutare din sursă externă a ofițerilor de poliție.
În rest, a semnat pentru 31 de inițiative legislative, din care s-au concretizat șapte, dar a inițiat și un proiect de hotărâre prin care solicita modificarea Regulamentului Camerei Deputaților.
Manolache amenință Newsweek România
După ce a terminat cu funcția de demnitar, Manolache s-a văzut nevoit să revină printre oamenii de rând. A devenit funcționar public, iar edilul Gabriela Firea Pandele l-a numit în postul de director executiv al Direcției Guvernanță Corporativă, direcție aflată în subordinea directă a primarului.
Din această funcție, Manolache se ocupă de monitorizarea celor 22 de companii, pune în aplicare deciziile de numire şi revocare a membrilor consiliilor de administraţie şi reprezentanţilor unităţilor administrativ-teritoriale, încheie contracte de mandat cu administratorii regiilor autonome, monitorizează și evaluează anual performanțeleconsiliilor de administraţie şi indicatorii de performanţă financiari şi nefinanciari prevăzuţi în anexa contractului de mandat, propune candidaţii pentru funcţiile de membri ai consiliului de administraţie.
Victor Ponta este nașul lui Marius Manolache
Întrebat de Newsweek România ce se întâmplă în cadrul celor 22 de companii, Manolache a răspuns: „Eu pun în aplicare hotărârile Consiliului General. Am văzut ce ați scris (despre salarii uriașe la companiile PMB, de până la 3.600 de euro net lunar – n.r.).
Companiile au autoritatea și dreptul de a da sporurile legale pe ramura economică pe care o au. Chiar dacă informațiile sunt reale, trebuie să vă uitați că publicarea acestor informații reprezintă infracțiune“.
În mod evident, Manolache delirează: publicarea salariilor dintr-o companie publică nu încalcă nicio lege.
Salariile din companii, „confidențiale“
Cele 22 de companii înființate ilegal de către Primăria București au primit peste 2,8 miliarde de lei prin majorări de capital succesive. În jur de 600 de milioane de euro.
Cu toate acestea (sau poate tocmai de aceea), primarul Gabriela Firea a anunțat că Bucureștiul este în faliment nedeclarat.
Cum au cheltuit conducerile companiilor banii bucureștenilor sub stricta supraveghere a lui Manolache? De exemplu, Compania de Consolidări a plătit un spor salarial de 47% pentru folosirea limbii străine. Norocoasa angajată este Cristina Vînătoru și are funcția de asistent manager.
Director general al Companiei de Consolidări a fost Laurențiu Ioan Moater, dar a fost retrogradat pe funcția de director general adjunct pentru a-i face loc lui Adrian Corbu.
Cu toate acestea, Moater și-a angajat fiul în cadrul companiei, pe funcția de asistent manager. Angajat cu „timp parțial“, adică cu 2, 4 sau 6 ore, tânărul Gabriel Ioan Moater este remunerat cu 6.900 lei brut.
„Aceste informații sunt confidențiale și le au doar serviciile de resurse umane. Eu nu am o asemenea evidență“, a spus Manolache, spălându-se pe mâini.
Manolache: „Vă fac plângere penală!“
Contactat telefonic, Marius Manolache a fost necooperant: „Cel mai bine ar fi să vă vedeți de treaba dumneavoastră și eu să îmi văd de a mea.
Nu ameninț pe nimeni. Nu sunteți… Nu, nu vreau să am un dialog. E treaba mea al cui fin sunt. V-aș ruga altceva: dacă mai văd numărul acesta de telefon, în secunda asta merg la Parchet și vă fac plângere penală!
Și dumneavoastră și domnului Orcan. Mă, ați înțeles ce v-am spus? (…) Nu mă întrebi pe mine la telefon că ești cutare și cutare. Fă-mi o scrisoare, fă-mi o adresă, îți răspund sau nu.
Îți dau sau nu un drept la replică. Nu mă lua tu pe mine cu întrebări de genul ăsta. Eu nu te cunosc pe dumneata, habar nu am cine ești. Nu am amenințat pe nimeni“.