CEO-ul BionNTech spune că s-ar putea să fie nevoie de noi vaccinuri anti-Covid de anul viitor

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.10.2021 - 16:03
CEO-ul BionNTech, spune că s-ar putea să fie nevoie de noi vaccinuri anti-Covid de anul viitor/FOTO: dw.com

Lumea ar putea avea nevoie de noi vaccinuri anti-Covid de la jumătatea lui pentru a proteja față de noi variante ale coronavirusului, afirmă CEO-ul BioNTech, Ugur Sahin, citat de Business Insider.

SHARE

Sahin a afirmat în timpul unui interviu acordat publicației Financial Times că actualele vaccinuri împotriva coronavirusului, inclusiv cel dezvoltat de compania sa în parteneriat cu Pfizer, sunt eficace împotriva variantelor identificate până în prezent, inclusiv împotriva variantei Delta mult mai infecțioase a SARS-CoV-2 și că a treia doză ar putea prelungi această protecție.

Însă CEO-ul BioNTech afirmă că noi variante ale coronavirusului ar putea eluda răspunsul imunitar generat de aceste vaccinuri și că în viitor ar putea fi nevoie de vaccinuri „personalizate” pentru variantele emergente.

„Anul acesta [un vaccin diferit] este complet inutil. Dar până la jumătatea anului viitor situația ar putea fi una diferită”, afirmă acesta.

Citește și: Fosta nazistă, 96 de ani, care a fugit înainte de procesul din Germania, a fost prinsă

„Virusul va rămâne și virusul se va adapta în continuare”, a subliniat Sahin pentru Financial Time.

„Nu avem niciun motiv să credem că virusul din următoarea generație va fi mai ușor de gestionat pentru sistemul imunitar decât generația existentă. Aceasta este o evoluție continuă iar acea evoluție a început deja”, a mai spus acesta.

CEO-ul BioNTech mai spune că programele de vaccinare din întreaga lume vor trebui să se concentreze pe două obiective: vaccinarea cu a treia doză și vaccinarea în acele părți ale lumii care nu au avut acces la vaccinuri până acum.
 
Declarațiile sale vin după ce Albert Borula, CEO-ul Pfizer, a afirmat la sfârșitul lunii septembrie că viața ar putea reveni la normalitate anul viitor, în pofida apariției unor noi variante ale coronavirusului.

Citește și: Patroana și Dana Criminala, femeile care i-au marcat viața infractorului Leo de la Strehaia

Revenirea la viaţa normală nu va fi fără condiţii, a spus el: „Nu cred că acest lucru înseamnă că variantele nu vor continua să vină şi nu cred că acest lucru înseamnă că ne vom putea trăi viaţa fără vaccinări. Dar asta, din nou, rămâne de văzut.”

„Cel mai probabil scenariu pentru mine este acela că, deoarece virusul este răspândit în toată lumea, vor continua să apară noi variante. De asemenea, vom avea vaccinuri care vor dura cel puţin un an şi cred că cel mai probabil scenariu este vaccinarea anuală, dar nu ştim cu adevărat, trebuie să aşteptăm şi să vedem datele”, a spus Bourla, potrivit Hotnews.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te