Cel mai mare parc fotovoltaic din Iași, opera unui fost europarlamentar: Terenul, de la Primărie

DE Alin Crișan | 02.02.2023 - 20:53
Panouri solare - Foto: Profimedia

Puterea instalată a parcului fotovoltaic este de aproape 31 MW, cu o unitate de stocare energie electrică având o putere instalată de aproximativ 2 MW.

SHARE

Unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din judeţul Iaşi va fi construit pe raza comunei Vlădeni. Proiectul este într-un stadiu avansat de avizare, iar în prima parte a acestui an ar putea fi emisă autorizaţia de construire. Parcul va avea o capacitate instalată de 31 MW şi va cuprinde aproape 50.000 de panouri solare.

Investiţia este derulată de o firmă înfiinţată anul trecut (Moldo Solar Park SRL) de un investitor în producţia de energie electrică din Timişoara. „Ziarul de Iaşi” a contact reprezentanţii companiei, dar aceştia ne-au transmis că nu pot oferi detalii la acest moment.

Verificările ZDI au revelat că unul dintre asociaţii firmei, cel care i-a şi adus pe investitori la Iaşi, este fostul europarlamentar Cătălin Ivan. Contactat telefonic, şi acesta a invocat faptul că proiectul este într-o fază incipientă. Totuşi, ZDI a intrat în posesia unui raport privind investiţia, document depus la instituţii avizatoare, şi vă prezintă principalele amănunte ale proiectului.

Investitorul a concesionat 32 ha de la primărie

Parcul fotovoltaic va fi amenajat în zona de sud-est a localităţii Vlădeni, în apropiere de Gară. Moldo Solar Park SRL a concesionat, anul trecut, o suprafaţă totală de peste 32 hectare de la Primărie pentru realizarea investiţiei.

„Beneficiile pentru comună sunt numeroase: în primul rând, este obţinut un venit din concesiune, înainte suprafaţa de teren era neproductivă, era păşune.

Apoi, vor fi veniturile din taxe şi impozite. Nu ştiu care este valoarea investiţiei, vom afla când va fi depusă documentaţia pentru autorizare”, ne-a declarat primarul din Vlădeni, Cătălin Brînzanu.

În raportul obţinut de ZDI, se precizează că vor fi montate 47.628 de panouri din siliciu monocristalin, dispuse pe orizontală în 1.701 de şiruri a câte 28 de panouri.

„Se vor produce 1.200 MWh/an energie regenerabilă din sursă solară”, se arată în raport. Durata de execuţie a proiectului este între 6 şi 9 luni, în timp ce funcţionarea acestuia este estimată la cel puţin 25 de ani. „În prezent, terenul este liber de construcţii şi este folosit parţial ca şi islaz comunal.

O parte din teren este acoperită cu stufăriş. Terenul este situat în sudul şi sud-estul satului Vlădeni, lipit de intravilan. În partea de sud a terenului se găseşte gara Vlădeni şi baza de producţie Ameropa Grains. Terenul este mărginit în partea de sud de calea ferată simplă neelectrificată”, este descrierea amplasamentului.

Citește mai multe pe ziaruldeiași.ro. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te