Cel mai frumos Mastiff Tibetan din lume, campion mondial, trăiește în România: Împlinește 6 ani

DE Alin Crișan | Actualizat: 11.02.2023 - 12:23
Mastiff tibetan - Foto: Tudor Sălăgean

Boss Phantom este dublu campion mondial şi a câştigat peste 460 de concursuri de genetică şi de frumuseţe, ultima competiţie câştigată fiind "Champion of Champions" de la Sarajevo, în luna decembrie 2022.

SHARE

Cel mai frumos Mastiff Tibetan din lume, Boss Phantom, care s-a născut şi trăieşte la Târgu Mureş, în canisa "Lion Dog Guard", aparţinând unui multiplu campion în Ju-Jitsu-Full Contact, Tudor Sălăgean, împlineşte în curând şase ani şi, recent, a devenit pentru prima oară tătic, având opt pui.

"Dacă participi la sute de competiţii de frumuseţe şi câştigi locul I, e clar că se consideră că e cel mai frumos din lume ca Mastiff Tibetan. De 16-17 ori a fost declarat cel mai frumos din toate rasele din lume la Best in Show şi Supreme Best in Show şi, nu în ultimul rând, la ultima competiţie 'Champion of Champions' din Sarajevo, unde am câştigat locul I după o oră jumate de competiţii cu 100 de câini, fiecare câine era cel puţin campion pe o ţară. Erau şi campioni mondiali din alte rase. După o oră şi jumătate de competiţie neîntreruptă am luat locul I, în 17 decembrie 2022. E ultima competiţie la care am participat şi ultimul concurs unde şi garda de onoare a preşedintelui asista acolo, în Sala Polivalentă, am primit şi un cadou din partea lor, emblema Bosniei şi Herţegovinei. Boss face în curând 6 ani şi participă la concursuri de la 3 luni. (...) Acum vestea cea mare este faptul că a devenit tătic", a declarat Tudor Sălăgean.

Primii pui ai lui Boss Phantom şi Ely "Angel Tibeta" au format astfel o linie cu doi campioni mondiali care va apărea în pedigree-ul puilor, întrucât după rezultatele părinţilor şi bunicilor este unul dintre cele mai titrate cuiburi la această oră.

"Eu urmăresc de mult timp o femelă de o talie mondială la nivelul lui Boss ca să o achiziţionez. Şi am urmărit în Rusia de mult timp o linie care tot aşteptam să se facă un cuplu, să poată să facă nişte pui. Şi aşa s-a întâmplat acum 3 ani când am rezervat o femelă, Ely. Acum doi ani s-au născut puii, am avut prima alegere, bineînţeles nişte costuri suplimentare şi de pandemie. În 6 zile mi-a ajuns puiuţul din îndepărtata Rusie, până pe aeroportul din Ungaria, unde m-am dus pe pandemie şi am adus-o: o femelă neagră, Ely 'Angel Tibeta', aşa-i spune la canisa de unde provine din Rusia, dintr-o linie foarte importantă, pentru că tatăl ei este campion mondial, vicecampion mondial şi campion european. Mama e campioană europeană, deci linie apropiată de valoarea lui Boss. Şi acum puii vor avea cel mai bogat pedigree care poate să existe la ora asta în lume cu titlurile tatălui şi cu titlul de la bunici. Şi mama deja e campioană pe 3 ţări, dar e la început, are doar 2 ani, dar bunicii ei şi Boss au cea mai tare linie din lume care poate exista. Sunt opt puiuţi, cinci masculi, trei femele. Din păcate, numai unul este negru. Aşteptam să fie mai mulţi negri fiind mama neagră, dar aşa a fost, gena mai puternică lasă urme. Avem 8 puişori, au câteva săptămâni. Din aceştia îmi doresc să ţin un mascul care să calce cel puţin 70% pe urmele lui Boss. Restul sunt promişi, sunt cumpăraţi'', a precizat stăpânul campionului mondial.

Tudor Sălăgean a arătat că deja puii lui Boss sunt rezervaţi, deşi costă între 3.000 şi 6.000 de euro, şi că cei cunoscători apreciază astfel canisa.

Cât despre întreţinerea lui Boss, Tudor Sălăgean a precizat că întotdeauna o vedetă trebuie să facă sacrificii şi, chiar dacă e câine, are nevoie de un staff.

''În primul rând, are nevoie de o pregătire continuă. Pe timpul verii, când este năpârlit, are perioadă de vacanţă. În rest, este în continuă mişcare şi pregătire pentru că noi fiind cu un câine aşa de renumit şi cunoscut în toată lumea avem emoţii mai mari şi o încărcătură mult mai mare decât ceilalţi care participă, pentru că la noi e foarte complicat să pierzi. Dacă pierde Boss, nu pierde orice câine şi atunci suntem foarte atenţi cu pregătirea lui. Începând de la handler-ul de pregătire. În toate competiţiile mă ocup, deşi sunt foarte ocupat, dar mă ocup foarte mult de el. Trebuie avut grijă la alimentaţie şi aici e nevoie de familie. Este exact ca un sportiv de performanţă, el trebuie să fie în cea mai bună condiţie şi la cel mai înalt nivel de pregătire ca să poată să facă faţă şi în continuare'', a menţionat Sălăgean.

Pregătirea lui înainte de concurs necesită 4-5 ore, este spălat cu un şampon special şi uscat, astfel încât părul să îi strălucească.

"Are părul foarte mare, coama are două rânduri de blană, un spic care dă forma de coamă şi spectaculozitatea pe care o are şi un puf care îl protejează de frig, de apă şi aşa mai departe. Când acesta se udă, trebuie să sufli 2-3-4 ore ca să-l pui înapoi în forma lui, care trebuie să fie lucioasă", ne explică stăpânul campionului.

Boss are pagină de Facebook, de Instagram, este imaginea unor rechizite şi este vizitat în permanenţă de pasionaţi, atât din ţară, cât şi din străinătate.

"Sunt lucruri frumoase care se întâmplă fiind un câine foarte cunoscut în lume, inclusiv în Tibet. Când m-am deplasat acolo am constatat că aveau un tablou cu Boss, n-au auzit niciodată de România, de Europa, dar îl aveau pe Boss acolo şi ştiau, erau mândri că un câine din rasa lor, care e cea mai veche rasă din lume, a fost declarat cel mai frumos câine din lume. Avem o firmă internaţională care pe anumite rechizite foloseşte imaginea lui Boss, iar sponsorizarea care vine din partea lor merge la copii orfani, merge la case de copii şi chiar am trimis o parte din lucrurile şi din banii primiţi de acolo la azilul de bătrâni de la Deda. Inclusiv acum au ajuns şi, în principiu, tot ce primesc sponsorizare din partea acestor oameni deosebiţi merge la o casă de copii. Am cumpărat caiete cu Boss, fiind foarte multe vândute, milioane de caiete în Europa", a susţinut Sălăgean.

Participarea la competiţii necesită o serie de costuri, cazări, deplasări, taxe şi, deşi este un efort financiar destul de mare, investiţiile se compensează cu ceea ce aduc câinii, mai ales pe plan sentimental.

"Nu e o afacere, niciodată pentru mine n-a fost afacere, întotdeauna a fost o pasiune dusă la extrem şi nu mai contează, când simţi că ai câştigat şi eşti apreciat de o ţară întreagă sau de o lume întreagă, nu cred că mai contează banii. Acum se apropie ziua lui de naştere şi voi aduce câţiva copii. Iubeşte foarte mult copiii, o să fac un tort pentru copii să se bucure şi copiii de ziua lui. Am făcut şi anul trecut la fel. Am adunat nişte finuţi, nişte copii. Boss este foarte bucuros când e în preajma copiilor", ne-a explicat Tudor Sălăgean.

Crescătorul a spus că un Mastiff Tibetan se întreţine foarte uşor, fiindcă este foarte rezistent, se îmbolnăveşte foarte greu, chiar dacă e nevoie de o îngrijire mai atentă a blănii atunci când năpârleşte. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te