CEDO respinge ca „inadmisibile” 18.000 de plângeri depuse din Franţa împotriva permisului sanitar

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.10.2021 - 13:49
CEDO respinge ca „inadmisibile” 18.000 de plângeri depuse din Franţa împotriva permisului sanitar/FOTO: Unsplash

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins joi drept „inadmisibile” o cerere împotriva permisului sanitar depusă de către un profesor de drept, Guillaume Zambrano, şi alte 18.000 de „cereri standardizate” care o însoţeau, din Franţa, relatează AFP.

SHARE

Un lector în drept privat la Universitatea din Montpellier, Guillaume Zambrano, care se opune paşaportului sanitar, a creat o mişcare pentru a lupta împotriva implemenării acestuia în Franţa.

El propunea, pe un site, completarea unui formular precompletat în vederea sesizării CEDO.

Potrivit Curţii, obiecitvul său era să provoace „blocarea, îngâtuirea, inundarea” CEDO, „să-i paralizeze funcţionarea” şi „să-i forţeze uşa de la intrare”, cu scopul de a face ”sistemul să deraieze”.

CEDO subliniază într-un comunicat că cererea lui Guillaume Zambrano este inadmisibilă din cauza „neepuizării căilor de recurs interne”, o condiţie esenţială a plângerii, şi „caracterul abuziv al acesteia”.

Citește și: Anca Surugiu, partenera de afaceri a miliardarului Dan Petrescu, îi va prelua averea

Cele 18.000 de plângeri standardizate ”nu îndeplinesc” nici ele dispoziţiile regulamentului CEDO cu privire la petiţii indviduale şi „nu pot, deci, să fie examinate”, precizează Curtea.

Magistraţii europeni deplâng faptul că demersul lui Guillaume Zambrano vizează „să facă rău mecanismului Convenţiei” europene a drepturilor omului şi „funcţionării Curţii”.

Curtea a mai anunţat joi că a îndemnat Guvernul francez „să-i prezinte observaţiile” sale cu privire la cererea unui pompier care contestă pe fond obligaţia de a se vaccina, impusă anumitor profesii, inclusiv alei sale.

Porivit CEDO, alte 712 persoane şi-au exprimat intenţia de a depune o plângere cu privire la „aceeaşi problematică”.

Citește și: Interlopul Șoarecu, lăsat lat în cimitir de trei bărbați cu cagule

În urma unei proceduri de urgenţă, CEDO a respins, la 25 august, plângerea acestor petenţi, care-i cereau „să suspende obligativitatea vaccinării”, prevăzută de o lege de la 5 august 2021 vizând personalul medical şi pompierii, ameninţaţi cu suspendarea.

CEDO este organul judiciar care veghează la respectarea Convenţiei europene a drepturilor omului, semnată de 47 de state reunite în cadrul Consiliului Europei (CoE).

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.