Ce fac românii de Crăciun pentru a avea noroc și spor în casă. Puțini știu de această tradiție

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 24.12.2023 - 08:11
Crăciunul a devenit o sărbătoare în care oamenii cred în îndeplinirea dorințelor Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Crăciunul, așa cum îl știm în zilele noastre, cu Moșul care aduce daruri și brazii împodobiți este sărbătoarea în care oamenii cred că dorințele se îndeplinesc. Românii au o serie de tradiții și superstiții legate de această zi.

SHARE

Crăciunul este o sărbătoare foarte apreciată de copii și de adulți deopotrivă. Cu toții așteaptă cadouri și dăruiesc la rândul lor mici bucurii persoanelor dragi. 

Se crede că în această zi, de fapt în noaptea de Crăciun, dorințele se îndeplinesc iar românii au o serie de superstiții în caeastă perioadă. 

Ce fac românii de Crăciun pentru a avea noroc și spor în casă. Puțini știu de această tradiție

În România ca în cazul multor țări de pe glob pe 25 decembrie se celebrează nașterea lui Iisus Hristos. Acest lucru se realizează prin intermediul unor obiceiuri și tradiții de Crăciun, unele moștenite, altele împrumutate din Occident:

- Copiii îi șcriu o scrisoare lui Moș Crăciun, în speranța că le vor aduce cadourile pe care și le doresc, 

- Bradul de Crăciun se împodobește în seara de Ajun, însă mulți români preferă să ”fure startul” și își împodobesc bradul mai devreme;

- La sate, mai ales, creștinii participă la slujba de Crăciun;

- Copiii dar și adulții au diverse obiceiuri cum ar fi colindatul din casă în casă, pentru a răspândi vestea Nașterii Domnului;

- Înainte de Crăciun există tradiția tăierii porcului. Acest lucru se întâmplă de Ignat, de regulă. 

- În ziua de Crăciun se ia masa în familie. 

Însă, în ultimii ani, tradițiile împrumutate din Occident au adus cu ele calendarul de Advent și târgurile de Crăciun. 

Citește și: Târgul de Crăciun din Craiova, pe locul II în Europa. Mai frumos ca cel din Viena, Praga sau Londra

Tradiții de Crăciun în România care aduc noroc și belșug: Turta de Crăciun presărată cu cânepă și aflarea ursitului

Trecem în revistă câteva obiceiuri și tradiții de Crăciun pe care o mare parte dintre români le practică în jurul acestei sărbători.

Turta de Crăciun. Mai ales în mediul rural încă se mai păstrează tradiția preparării Turtei de Crăciun. 

Astfel de prăjituri sunt cunoscute și ca „Scutecele Domnului”, „Pelincile Domnului”, „Turtă cu julfă”, „Juflă” sau „Julfă”. Acesta este un preparat care se face în anumite părți ale țării, constând în turte fine, așezate în straturi, între care se presară zahăr cu nucă sau cu cânepă măcinată.

Turtele sunt inițial coapte, apoi lăsate la uscat pentru a fi binecuvântate de preot și, mai apoi, cu o seară înainte de Ajun, sunt înmuiate într-o apă aromată cu esențe. Ulterior, turtele sunt oferite drept pomană, în amintirea Nașterii Domnului și a celor care au trecut la cele veșnice, scrie twinkl.ro.

Îți afli alesul. Tot în noaptea de Crăciun fetele nemăritate vor să își afle ursitul.

În zilele noastre, puține tinere mai fac acest lucru și probabil că se mai întâmplă doar în mediul rural, pentru a-și afla alesul.

Citește și: 4.000 de euro pentru un brad de Crăciun. Care este vechimea sa?

Tinerele nemăritate pun în seara de Ajun un castron pe prispă, în apropiere de fereastră. Conform tradiției, tânăra îl va vedea atunci pe bărbatul care o place, chiar sub fereastra ei.

Vâsc. Pentru a avea noroc tot anul trebuie să faci măcar un cadou în ajunul Crăciunului și trebuie să îți împodobești casa cu crenguțe de vâsc. Dacă te săruţi sub vâsc în noaptea de Ajun, vei avea noroc în dragoste, însă, dacă eviți acest lucru, vei avea parte de ghinion

Mere. Se spune că oamenii născuți în ziua de Crăciun au o viață plină de noroc, iar pentru a avea sănătate trebuie să mâncăm mere în ajunul Crăciunului.

Se află vremea de Paște. O superstiție populară este legată de vremea din aceasta zi. Astfel, dacă în ziua de Crăciun ninge, se crede ca în cea de Paște va fi vreme frumoasă. Totodată, dacă cerul este senin, anul ce urmează va fi unul roditor.

Vin. Vei avea și în cazul în care ai vărsat vin pe masă, ai dat de pomană sau ai răsturnat cutia cu chibrituri.

Cadou. Dacă în Ajunul Crăciunului nu ai făcut un cadou cuiva, nu vei avea un an prosper.

Curățenie. În seara de Ajun, unele persoane matură pragul locuinței, pentru a avea noroc în anul ce urmează. În ziua de Crăciun nu se face curățenie și nici nu se aruncă gunoiul, considerându-se că va fi alungat norocul.

 Spălat pe față. În dimineața primei zile de Crăciun, se obișnuiește ca oamenii să se spele pe față cu apa în care a fost pus un ban de argint. Acest lucru e se face pentru a respinge bolile în anul următor.

Încălțăminte. În ziua de Crăciun, superstițiile spun că nu se poartă încălțăminte nouă, riscând, altfel, să se atragă ghinionul.

Citește și: Banii cadou primiți de pensionari de Crăciun pot fi folosiți și în 2024. Pe ce pot fi cheltuiți

Colind. Colindătorii sunt răsplătiți cu colaci de către femei, pentru ca locuința să fie îmbelșugată, iar roadele bogate. În același timp, cel ce nu primește colindătorii și nu îi recompensează, nu va avea recoltă bună și nici belșug în casă. 

Lumânări.  Lumânările aprinse în noaptea de Crăciun trebuie să fie lăsate să se stingă singure, pentru a avea un an bun. Dacă bradul ia foc vei avea ghinion. 

Busuioc. De Crăciun, aşează pe masa festivă un fir de busuioc. Se consideră că aduce noroc şi prosperitate.

Bani.  Dacă vrei să ai noroc în 2023, nu da bani cu împrumut, nici de Crăciun, nici de Anul Nou, scrie alba24.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te