Ce sunt curenții „rip” și cum au „furat” șase vieți în ultimele 24 de ore pe litoralul românesc

DE Octavia Constantinescu | 15.08.2023 - 15:15
Ce sunt curenții „rip” și cum au „furat” șase vieți în ultimele 24 de ore pe litoralul românesc - Foto: Observator / imagine cu caracter ilustrativ

24 de ore negre, pe litoralul românesc. Şase oameni şi-au pierdut viaţa, ieri, în valurile mării agitate. Zeci de oameni au ignorat şi de această dată steagul roşu arborat de salvamari şi au fost traşi sub apă de curenţii de tip rip. Prognoza nu este diferită nici astăzi.

SHARE

Astăzi, se pare că turiștii ascultă de sfatuile salvamarilor. La Costinești, turiștii stau doar cu picioarele în apa mării, intră doar la mal și așteaptă să iasă soarele.

Curenții periculoși au ucis șase oameni

Vântul suflă cu putere pe litoral, rafalele ajung până la 60 km/oră. Marea este agitată, iar curenții sunt foarte puternici. Vorbim despre așa numiții curenți RIP. Specialiștii atrag atenția că este imposibil să înoți împotriva lor și că nici măcar înătătorii experimentați nu le-ar face față. 

În ultimele 24 de ore, șase oameni au murit înecați în apele mări: patru turiști au sfârșit la Mamaia, unul în Venus și unul, noaptea trecută, în Costinești, iar o fată se află în stare gravă la spital.

Şirul evenimentelor tragice de pe litoral a început încă de ieri. Scene dramatice s-au derulat sub ochii turiştilor pe o plajă aglomerată din Mamaia. 

Citește și: Sfaturi utile despre cum să eviți haosul din aeroport: Evitați să călătoriți având bagaj de cală

Pe plajă era arborat steagul galben, adică scăldatul este permis doar pentru cei mai buni înotători. Cu toate acestea, deşi erau valuri foarte mari, oamenii s-au aventurat în marea agitată.

Unii au reuşit să iasă la limită din apă. O fată de 16 ani a fost însă luată de curenţii puternici şi dusă în larg. Trei bărbaţi au sărit să o salveze. Cum nici ei nu mai reuşeau să iasă la mal, în apă s-a format un uriaş lanţ uman pentru salvarea lor. 

Au trecut zeci de minute până când salvamarii au reuşit să-i aducă pe toţi la mal. 

Fata fost resucitată şi dusă la spital. Dar pentru cei trei salvatori ai ei, medicii nu au mai putut face nimic. S-au stins sub ochii familiilor cu care veniseră la mare din diferite oraşe ale ţării.

Oamenii erau din Dâmboviţa, Calărași și Argeș. Astfel de misiuni dramatice au avut loc pe întreg litoralul. Tot în Mamaia, un băiat a fost scos în ultima clipă din mare, iar în Venus un turist a murit.

Marea Neagră este una dintre cele mai pericoluase. Cercetătorii avertizează că pe litoral există curenţi ucigaşi, numiţi rip, care pot smulge pe oricine din apropierea malului, acolo unde apa nu depăşeşte nici măcar un metru. În câteva secunde, victima e purtată în larg şi, dacă nu ştie cum să reacţioneze corect, panica îi poate fi fatală.  

Citește și: „Bătaie maximă de joc față de noi, românii!”. Pasagerii unui avion Wizz Air, lăsați de izbeliște

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te