Ce spune Ministrul Educației că se va întâmpla cu profesorii care nu se vaccinează

DE Adrian Costin | Actualizat: 06.05.2021 - 13:58
Ministrul Educației merge pe încredere Foto: INQUAM Photos/George Călin

Sorin Cîmpeanu recunoaște că este nemulțumit de ritmul vaccinărilor în rândul personalului din școli, dar spune, pe de altă parte, că învățământul românesc nu-și permite să renunțe la cadrele didactice ca formă de sancțiune.

SHARE

Întrebat dacă profesorii care nu s-au vaccinat vor fi dați afară, ministrul Sorin Cîmpeanu a răspuns că nu a vorbit și nu va vorbi de această posibilitate. „Am încredere în profesori că în cele din urmă vor înțelege cu toții”, a punctat ministrul.

Citește și: Interlopul Mircea Nebunu ar putea face 9 ani de închisoare după ce a condus fără permis

Este evident că riscul pentru elev este mai mare atunci când profesorul nu este vaccinat, dar dacă merită asumarea acestui risc „este un calcul pe care îl facem fiecare dintre noi”, a spus ministrul. „Beneficiile educației sunt mult mai mari. Fără educație trebuie să înțelegem că vom avea medici nepregătiți, ingineri nepregătiți, o țară întreagă nepregătită și o vom duce rău cu toții fără educație”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Cum vor fi convinși profesorii să se vaccineze

El a spus că rata de vaccinare este de peste 50 la sută în rândul cadrelor didactice și a trecut de 44 la sută pe ansamblul personalului din învățământ (personal didactic, personal nedidactic și personal didactic auxiliar). „Trebuie să recunosc, de o lună de zile, progresul (în cazul vaccinărilor - n.r.) există, dar este foarte lent, de ordinul a 200-300 de persoane vaccinate pe zi (...), or în luna martie aveam peste 6.000 de persoane vaccinate pe zi”, a menționat ministrul.

Citește și: VIDEO Giani din Las Fierbinți a copilărit cu Mircea Nebunu. Cum a încercat să vândă o bară de mașină

Pe de altă parte, soluția ca profesorii nevaccinați să intre doar online nu este fezabilă. „Atât timp cât în țară avem învățământ simultan, în care în aceeași clasă sunt elevi de clasa a II-a cu elevi de clasa a III-a, cu elevi de clasa a V-a și cu elevi de clasa a VII-a, pentru că avem învățământ simultan și cu patru clase simultane și nu avem profesori calificați, apreciați și singuri care este posibilitatea să fie înlocuiți profesorii care nu sunt vaccinați: zero! Este nevoie de profesori în școală. De asta ne dorim să convingem colegii cadre didactice să se vaccineze și nu să mergem cu constrângeri de genul înlocuire sau interdicție de a intra în clasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat cine i-ar putea convinge pe profesori să se vaccineze, ministrul a răspuns: „Noi, cu multă perseverență, facem tot ce putem face, în limitele de competență. Nu e foarte simplu să-ți trimiți secretarii de stat în toate județele României”.

Sorin Cîmpeanu crede însă că profesorii ar trebui să fie mai deschiși la argumentele științei. „Mai ales după o perioadă atât de lungă de criză pot să înțeleg frustrările, expunerea la fake news și la manipulare, pot să înțeleg aceste lucruri și pot să  înțeleg că e nevoie de timp și de perseverență, e nevoie de persoane credibile - cele cu competențe în domeniul medical - care trebuie să risipească aceste semne de întrebare pe care până și cadrele didactice le au. Deși cadrele didactice ar trebui să fie mai pregătite decât media din perspectiva deschiderii față de știință”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ce obiecții pot avea părinții

Părinții au dreptul să obiecteze atunci când copiii lor sunt chemați la școală în clase unde predau profesori nevaccinați? a mai fost întrebat ministrul educației la Digi24.

„Dreptul de a obiecta este al fiecărui cetățean într-o societate democratică. Nu poți obliga pe cineva să nu-i fie frică. Conform legii, (...) atunci când sunt motive întemeiate, când sunt vulnerabilități medicale, certificate medicale, este absolut în regulă. Școala este obligată să asigure predarea online. Pe de altă parte, voi explica din ce în ce mai mult și oricum, foarte onest, cu argumente, care sunt pierderile generate în sistemul de educație românesc -  și-n orice sistem de educație de pe această planetă - de predarea online în anul 2021. Sunt imense aceste pierderi și nu cred că sunt părinți care conștientizând cât de mari sunt pierderile generate de predarea online vor insista să-și țină copiii în sistemul online fără să aibă un motiv”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

Prezență fizică în toate școlile 

Ministrul educației nu exclude posiblitatea de a propune modificarea ordinului comun cu Ministerul Sănătății, pentru ca elevii să poată reveni în școli chir dacă incidența din localitățile unde învață trece de 1 la mie. Există însă o condiție: trendul descendent al pandemiei să fie clar.

„Dacă se confirmă trendul descendent -  acum avem puțin peste 1.000 de localități cu rată de infectare de peste 1 la mie, oricum nu mai avem niciun județ peste 3 la mie și nicio localitate în carantină - și nu vor fi zero localități sub rata de infectare sub 1 la mie, vor fi 20-30-50-100-200-300, dar trendul descendent va fi confirmat, atunci ne vom considera îndreptățiți să propunem prezența fizică în toate școlile, prezență fizică sub și peste 1 la mie, coroborat - repet, îmi doresc foarte mult - cu un progres important al ratei de vaccinare al personalului din învățământ”, a spus Sorin Cîmpeanu, miercuri seara, la Digi24.

Analiza trendului epidemiologic și a mersului vacinării se va face peste două săptămâni, astfel că elevii ar putea să mai prindă cinci săptămâni de școală cu prezență fizică.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.