Ce salarii au polițiștii care protestează de 1 Martie în fața instituției. De ce sunt revoltați acum

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 01.03.2024 - 11:16
Mai mulți polițiști protestează în fața Poliției Capitalei Foto: captură video Sindicatul Europol

Mai mulți polițiști de ordine publică protestează în fața sediului Poliției Capitalei. Ei sunt nemulțumiți de un ordin privind planificarea serviciilor în schimburi.

SHARE

Conform unui anunț al Sindicatului Europol, vineri dimineață, mai mulți agenți de ordine publică au venit să protesteze în fața Poliției Capitalei.

Oamenii sunt nemulțumiți de o dispoziție dată de conducerea instituției privind dreptul la repaus săptămânal. Ei spun că nu au fost consultați atunci cînd s-a decis ca cei care vor ieși din schimbul 2 pot fi planificați pentru schimbul 1. 

UPDATE. Poliția Capitalei a reacționat referitor la protestul sindicaliștilor de la Europol. 

”Cu privire la activitatea de protest, organizată de către un sindicat, în fața sediului Poliției Capitalei, Serviciul Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:

În baza Dispoziției Directorului General al Poliției Capitalei, emisă la data 27 februarie 2024, privind reglementarea unui program unitar de lucru la nivelul Birourilor de Ordine Publică, din cadrul subunităților Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, s-a implementat timpul de lucru al polițiștilor din cadrul Compartimentelor Siguranță Publică și Patrulare, serviciul fiind organizat în trei schimburi, durata unui schimb este de opt ore.

Astfel, în temeiul art. 16 alin. (1) din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, art. 11 alin. (4) din Regulamentul de organizare și funcționare al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București,

În conformitate cu prevederile art. 39 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, art. 3 din Ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. 577/2008 privind programul de lucru al polițiștilor, formele de organizare a acestuia și acordarea repausului săptămânal, Legii nr. 218/2002 privind organizarea si funcționarea Poliției Române și art.25 din Acordul Colectiv privind raporturile de serviciu ale funcționarilor publici cu statut special - polițiști din Ministerul Afacerilor Interne,

Programul polițiștilor de la secții a fost uniformizat, respectiv, la Secția 23, s-a schimbat programul, de la 12 ore, la 8 ore, având în vedere că era singura secție de poliție cu acest program”, a transmis Poliția Capitalei într-un comuncat de presă.

Ce salarii au polițiștii care protestează de 1 Martie. Și vânzătorii au mai mulți bani

Cosmin Andreica, șeful Sindicatului Europol a transmis că, vineri dimineață, începând cu orele 09.00, ”mai mulți agenți de ordine publică se vor aduna în fața Poliției Capitalei, nemulțumiți de dispoziția directorului general Berechet, emisă

 fără o informare/consultare prealabilă, prin care se legalizeaza încălcarea dreptului la repaus săptămânal și a timpului de refacere a capacității de muncă. Astfel, polițiștii după ce vor ieși din schimbul 2 (ora 22:00) aceștia vor putea fi planificați în schimbul 1 (06:00) rezultând un timp de odihnă mai mic de 8 ore”

Newsweek a scris despre salariile polițiștilor din România. Multe dintre acestea sunt foarte mici. Iată câteva exemple desalarii pe care polițiștii le aveau în urmă cu un an. 

-Ofțerii cu funcții de comandă au salarii între 6.255 și 11.270 lei

-Ofițerii care nu au funcții de comandă au salarii între 4.115 și 7.663

-Subofițerii cu funcții de comandă au un salariu de 3.809 lei

Citește și: Guvernul crește salariile polițiștilor, militarilor și angajaților din Sănătate la nivelul maxim

-Ofițerii de poliție cu funcții de comandă au salarii între 5.187 și 24.668 lei

-Ofițerii de poliție care nu au funcții de comandă au salarii între 2.383 și 10.277 lei

-Agenții de poliție nu au funcții de comandă și au salarii între 1.520 și 4.564 lei

Pe lângă funcțiile menționate mai sus, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne se desfășoară activități de secretariat, administrative și de protocol, încadrate în funcția de personal contractual.

-Personalul contractual cu funcții de comandă are un salariu între 5.644 și 12.776 lei

-Personalul contractual care nu are funcții de comandă are un salariu între 1.431 și 7.708 lei

Citește și: Cu ce salarii te angajezi în poliție, jandarmerie și la pompieri. Iei mai puțin decât un vânzător

În continuare, avem funcționarii publici, care desfășoară activități în ministere, agenții, autorități, etc, se arată într-un articol stiridecluj.ro.

Funcționarii publici cu funcții de comandă au salarii între 6.025 și 12.127 lei

Funcționarii publici care nu funcții de comandă au salarii între 2.119 și 12.850 lei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te