Ce salarii au grefierii, cei care amenință că blochează instanțele dacă se taie pensiile de serviciu

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.01.2020 - 14:43
Protest al grefierilor pentru pensiile de serviciu. FOTO: Inquam Photos / George Călin

Grefierii au protestat, luni și marți, amenințând cu blocarea instanțelor, în situația în care pensiile de serviciu le vor fi tăiate. Newsweek România vă prezintă și ce salarii au grefierii, cei care spun că de la ei nu „se mai poate tăia”.

SHARE

Primul exemplu. Lidia Bocu, prim grefier în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, a câștigat într-un an, conform declarației de avere din mai 2019, nu mai puțin de 76.867 de lei. Adică aproximativ 6.400 de lei lunar, bani în mână. Cu un an în urmă, când avea funcție de grefier (nu de prim grefier), Lidia Bocu a câștigat, conform declarației de avere depuse în mai 2018, 63.537 de lei, adică aproximativ 5.300 de lei lunar.

În 2017, tot ca grefier, a câștigat 54.074 lei anual (circa 4.500 de lei lunar). În 2016, salariul anual de grefier a Lidiei Bocu a fost de 40.717 lei (3.393 lei lunar), iar în 2015 salariul anual de grefier la Înalta Curte a fost de 38.400 lei (3.200 de lei lunar).

Exceptând ultimul salariu, cel din 2019, când Lidiei Bocu îi crește și funcția, de la grefier la prim grefier la cabinetul președintelui Curții Supreme, concomitant cu salariul, în toți ceilalți ani se observă o creștere substanțială a salariului de grefier.

Astfel, din 2015 până în 2018 (inclusiv), ca grefier, salariul annual al Lidiei Bocu a crescut cu peste 25.100 de lei, pornind de la 38.400 de lei și ajungând la 63.537 de lei.  

Un alt exemplu: Alina Gabriela Ionescu, grefier la Curtea de Apel București, a câștigat, într-un an, conform declarației de avere din iunie 2019, 73.933 de lei, adică aproximativ 6.100 de lei lunar bani în mână.

Încă un exemplu: Elena David, grefier în cadrul Curții de Apel București, a câștigat într-un an, conform declarației de avere din mai 2019, nu mai puțin de 71.927 de lei (aproximativ 6.000 de lei lunar).

Discuții cu Orban și protest în ziua votului

Marți dimineață, reprezentanții grefierilor au avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, pentru a discuta despre pensiile de serviciu.

Tot marți, deputaţii supun la vot, în cadrul unei şedinţe de plen convocate în sesiunea extraordinară, proiectul de eliminare a tuturor pensiilor speciale, cu excepţia celor din sistemul de apărare şi de ordine publică.

Pentru marți, grefierii au anunțat ca formă de protest:

- grefierii planificați în ședințe de judecată vor participa numai la judecarea cauzelor urgente și a celor cu arestați, permițând accesul publicului cu doar 5 minute înainte de intrarea completului de judecată și nu vor efectua niciun fel de activități specifice funcției sau alte acte de procedură decât cele pentru soluționarea cauzelor urgente;

- întreg personalul va protesta prin întreruperea totală a activității pe tot parcursul zilei

– ziua votului în Plen a proiectului de lege privind abrogarea pensiei de serviciu.

„Dacă se votează, noi vom merge și vom propune în cadrul Adunării Generale blocarea activității. Noi în direcția asta mergem. Acesta este și mesajul pe care l-am transmis către premier, inclusiv prin scrisoarea deschisă trimisă, prin memorii și aceasta vom susține și mâine (marți – n.r.)”, a declarant Cătălin Trăistaru, președintele Sindicatului Național al Grefei Judiciare.      

Eliminarea pensiilor speciale în cazul magistraților și a grefierilor este puțin probabilă, chiar dacă se votează în Parlament, mai multe voci din zona de justiție, dar și din rândul politicienilor susținând că, cel mai probabil, CCR va respinge această inițiativă legislativă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te