Ce restricții sunt în Germania, Franța, Italia, Grecia, Belgia și Cehia. Comparație cu România

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 06.11.2020 - 17:47
Imagini din Milano Foto: INQUAM Photos/ Alberto Grosescu
Imagini din Milano Foto: INQUAM Photos/ Alberto Grosescu

Aproape toată Europa este în lockdown parțial din această săptămână, sau chiar de mai mult timp, deși multe țări stau mai bine ca noi în privința gestionării pandemiei. România urmează să aplice restricții începând de luni.

SHARE

În majoritatea țărilor din Europa au fost luate măsuri mai dure decât în România. Desigur, în țări precum Belgia și Cehia situația fusese scăpată de sub control.

Germania

Începând de lunea trecută, întâlnirile în aer liber sunt permise numai între maximum zece persoane din două gospodării.

În plus, populației i se solicită să se abțină de la călătorii private "inutile". De menționat că această cerință se aplică inclusiv vizitării rudelor. 

Înnoptările în hoteluri, cu excepția situațiilor de urgență, sunt, de asemenea, interzise.

Restaurantele și barurile vor fi închise, însă vor avea permisiunea să vândă mâncare la pachet.

Teatrele, sălile de concerte, operele au fost închise până la sfârșitul lunii.

Sălile de fitness și bazinele de înot au fost închise.

Saloanele de cosmetică, masaj și cele de tatuaje sunt închise.

Au fost interzise în mare măsură a evenimentelor în scopuri de divertisment și de petrecere a timpului liber.

Meciurile de fotbal se desfășoară fără spectatori.  

Grădinițele și școlile rămân deschise.  

Franța

Franța a intrat în carantină totală din 30 octombrie, până la sfârșitul lunii noiembrie cel puțin. 

Afacerile non-esențiale au fost fi închise, dar școlile și fabricile vor rămâne deschise. 

Purtarea măștii este obligatorie începând de la vârsta de 6 ani.

Pentru a justifica părăsirea locuinței trebuie completată o declarație justificativă.

Sunt permise deplasările pentru a merge la lucru, pentru a merge la medic, pentru a oferi asistență unui apropiat, pentru a merge la cursuri sau pentru a lua aer în apropiere de casă.

Continuă activitatea în serviciile publice, uzine, exploatări agricole şi BTP (construcţii) cu respectarea protocolului sanitar.

Școlile rămân deschise.

Centrele pentru vârstnici pot fi vizitate. 

Italia

Din in 25 octombrie, cinematografele, teatrele, sălile de fitness și piscinele s-au închis.

Barurile și restaurantele au voie să își desfășoare activitatea doar până la ora 18.00. 

Școlile și grădinițele vor rămâne deschise, în timp ce 75% dintre cursurile la licee și universități vor avea loc online. 

Populația a fost îndemnată să evite pe cât posibil transportul în comun și deplasările în afară comunității.

Grecia

Începând de sâmbătă vor fi închise toate centrele comerciale cu excepţia magazinelor alimentare, farmaciilor, benzinăriilor şi şcolilor primare.

Cetăţenii din întreaga ţară, inclusiv din zonele care nu sunt în alertă, vor trebui să trimită mesaje SMS autorităţilor, explicând motivul deplasării lor, iar între orele 21:00 şi 05:00 dimineaţa va fi instaurată interdicţia de circulaţie. Vor putea ieşi pe stradă doar acele persoane care pot dovedi că fac acest lucru din motive de serviciu.

Grădiniţele, şcolile primare şi şcolile speciale pentru toate ciclurile de învăţământ. Şcolile gimnaziale şi liceele vor fi închise şi îşi vor desfăşura activitatea în regim de teleşcoală.

Utilizarea măştii va fi obligatorie în cazul tuturor deplasărilor.

Un lockdown total este deja în vigoare în regiunile Salonic și Serres.

Belgia 

Măsurile au intrat în vigoare duminică seară, 1 noiembrie, și vor rămâne în vigoare până la 13 decembrie, cu o evaluare  la 1 decembrie.

Este permis un singur contact apropiat per familie pe săptămână.

Afacerile neesențiale sunt închise, cu excepția magazinelor alimentare și a farmaciilor.

Hotelurile rămân deschise, dar serviciile de catering trebuie făcute în camera.

Profesiile nemedicale care presupun un contact direct cu oamenii au fost stopate.

Școlile rămân închise până pe 15 noiembrie. În învățământul superior, activitățile se vor desfășura de la distanță până la aceeași dată.

A fost introdusă obligativitatea muncii de la domiciliu. Dacă acest lucru nu este posibil, masca și ventilația spațiului interior sunt obligatorii. 

Sunt închise parcurile de distracții și grădinile zoologice.  

Înmormântările sunt limitate la maximum 15 persoane, fără mese.

 

Cehia 

Din 22 octombrie Cehia se află într-o nouă stare de urgență. 

Locuitorii își pot părăsi locuința doar pentru a merge la serviciu, pentru a cumpără bunurile de strictă necesitate, pentru a primi îngrijiri medicale, pentru a face exerciții fizice sau pentru a-și vizita rudele.

Majoritatea magazinelor, cu excepția supermarketurilor și farmaciilor, au fost închise.
Este interzisă funcționarea restaurantelor, cafenelelor și pub-urilor în interior, iar livrările la domiciliu sunt permise doar până la ora opt seara.

Toate școlile au fost închise și își desfășoară activitatea online.  

România

Începând de luni, purtarea măștii este obligatorie peste tot.

Circulaţia restricţionată de la 23.00 la 05.00 în localităţile ce depăşesc 3/1000 de locuitori.

 Magazinele se închid cel târziu la ora 21.00.

Petrecerile publice sau private sunt interzise.

Toate creşele, şcolile şi grădiniţele se închid. Școlile trec în regim online.

Este reintrodusă telemunca atât la privat, cât şi la stat.

Localitățile unde infectarea depăşeşte 6/1000 de locuitori intră în carantină.

Restaurantele, barurile și cafenelele nu pot funcționa în spații interioare și nici în spații esterioare dacă incidența cazurilor este mai mare de 3/1000.

Activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor este suspendată

Rămân deschise pe timpul nopții: farmaciile, benzinăriile și magazinele care pot livra produse acasă.


Barurile, restaurantele și cafenelele sunt închise în mai multe țări din Europa

Olanda a intrat din 14 octombrie într-un lockdown parțial de patru săptămâni. Toate barurile, restaurantele și cafenelele s-au închis, iar vânzarea de băuturi alcoolice a fost interzisă după ora 20:00. Tot după ora 20:00 magazinele sunt  închise, cu excepția supermarketurilor. Hotelurile rămân deschise, iar restaurantele lor vor fi disponibile doar pentru oaspeți.

Olandezii se pot aduna în grupuri de maximum patru persoane, în interior sau exterior. Competițiile sportive pentru echipe mai mari de patru membri sunt suspendate.

Spania este în stare de urgență de pe 25 octombrie 2020. Sunt incluse, între altele, restricții de circulație pe timp de noapte, între ora 23:00 și 6:00, sunt interzise deplasările între regiunile autonome, cu excepția motivelor esențiale - de sănătate, familiale, de muncă.  

Portugalia a intrat în carantină în 4 noiembrie. Măsura se aplică în cazul localităților care au avut mai mult de 240 de cazuri de Covid-19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Printre acestea se numără Lisabona și Porto. Portugheziivor putea să își părăsească locuințele doar pentru activități esențiale, precum pentru a merge la serviciu, la școală, cumpărături, pentru a oferi asistență persoanelor vârstnice și pentru a face sport. Magazinele și restaurantele vor trebui să fie închise seară. Telemunca va fi obligatorie, evenimentele și petrecerile vor fi limitate la cinci persoane, fiind interzise târgurile și piețele.

Slovacia a impus noi restricții din 24 octombrie, în contextul în care țară continuă testarea în masă a populației. Locuitorii din Slovacia vor avea voie să iasă din casă numai pentru a merge la serviciu, la cumpărături de alimente sau pentru a rezolva treburi urgențe, conform noilor reguli, care vor rămâne în vigoare cel puțîn până la 1 noiembrie. Majoritatea școlilor se vor închide pentru o luna. În cele mai afectate patru districte se vor aplică însă reguli de izolare și mai aspre. Noile măsuri se vor adaugă restricțiilor deja în vigoare, care interzic servirea în spațiile închise din restaurante și funcționarea teatrelor, piscinelor sau cluburilor de fitness.

Polonia a intrat "în zona roșie" din 23 octombrie. Astfel, în zonele "roșii", populația este obligată să poarte masca în spațiile publice. Școlile primare au fost parțial închise, cu excepția primilor trei ani. Pentru ceilalți elevi, dar și pentru studenți activitatea se desfășoară online. Piscinele și cluburile sportive s-au închis, în timp ce restaurantele, cafenelele și barurile pot vinde produse numai pentru consumație la domiciliu. Orice adunare este limitată la maximum cinci persoane, nunțile au fost suspendate și a fost restrâns numărul persoanelor din magazine, din mijloacele de transport public și din biserici. Premierul Morawiecki a asigurat că noile restricții au fost elaborate în așa fel încât "economia să funcționeze mai rapid că în primăvară", când a fost instituită o izolare totală.

Slovenia a declarat pe 19 octombrie stare de urgență pentru o perioadă de 30 de zile, în urmă unei creșteri bruște a contaminarilor cu COVID-19. Deplasările între regiunile cele mai afectate sunt interzise. De asemenea, s-au impus restricții ale circulației pe timpul nopții, între orele locale 21.00 și 6.00. Evenimentelor publice și regionale s-au suspendar, iar adunările s-au limitat la maximum șase persoane.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te