CE lansează o consultare în vederea unei reformări a Pactului de Stabilitate după epidemia Covid-19

DE Daniel Toșa | 19.10.2021 - 14:18
CE lansează o consultare în vederea unei reformări a Pactului de Stabilitate după epidemia Covid-19/FOTO: Facebook/EuropeanCommission

CE) lansează marţi o consultare publică pe tema unei ipotetice reformări a Pactului de Stabilitate - reglementări cu privire la stabilitatea bugetară care stabilesc mediul bugetar al statelor membre ale UE au un sens în lumea post-Covid.

SHARE

Pactul de Stabilitate - care impune statelor membre UE să menţină un deficit sub pragul de 3% şi o datorie sub pragul de 60% din PIB-ul lor - a fost suspendat în timpul epidemiei covid-19 de către Bruxelles.

Însă pandemia a afectat aceste imperative şi a impus guvernelor să-şi susţină masiv economiile, pentru a le permite să facă faţă şocului carantinelor.

Dobînzile practicate este, de asemenea, necesar să fie luate în calcul.

Această suspendare a Pactului urmează să se încheie în 2023, însă mai multe voci îndeamnă la o modificare înantea acestui termen, pentru a se ţine cont de schimbările cauzate de către criza santară.

Citește și: Românii bolnavi refuză să fie transferați la spitalele din străinătate. Se tem ca vor muri de foame

Statele membre UE au băgat mâna în buzunar pentru a susţine activitatea economică şi au multiplicat măsuri de ajutorare, de urgenţă, iar apoi de relansare economică.

Astfel, datoria publică a zonei euro a crescut cu aproximativ 1.172 de miliarde de euro din primul trimestru al lui 2020 şi până în primul trimestru al lui 2021, potrivit Eurostat.

Este vorba despre o creştere cuprinsă între 86,1% şi 100,5% din PIB - un prag depăşit „pentru prima oară”.

La sfârşitul lui martie, 15 dintre Cei 27 afişau un nivel al datoriei raportat la PIB peste limita de 60%, iar şapte dintre aceste state, inclusiv Franţa, înregistrau un nivel de peste 100%

Exigenţele Pactului riscă astfel să fie imposibil de respectat - timp de mai mulţi ani -, cu atât mai mult cu cât statele membre UE continuă să cheltuască împotriva crizei sanitare.

Citește și: Interlopul Costel Caran i-ar fi cerut o taxă de 100.000 de euro lui Alex Bodi pentru poze împreună

Incertitudinea rămâne puternică, mai ales în plan sanitar şi politic, în mai multe state membre UE, inclusiv în Germania.

Parisul este angajat de mult timp în această bătălie.

Emmanuel Macron respingea - în urmă cu doi ani, înaintea epidemiei covid-19 - imperativele bugetare europene şi cataloga regula lui 3% drept „o dezbatere din alt secol”.

„Regulile trebuie să fie adaptate într-un cadru comunitar”, a apreciat marţi ministrul francez delegat însărcinat cu Conturile Publice Olivier Dussopt.

„Trebuie ca fiecare stat să se poziţioneze”, a pledat el, adăugând că Franţa şrtie „că se face auzită” de către vecinii săi.

Însă nu se ştie dacă se va ajunge la un consens, având în vedere divergenţele dinanciare şi politice dintre statele membre UE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te