Ce efecte grave are alcoolul băut de tată înainte de concepție asupra bebelușilor. Nu se știa asta

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.05.2023 - 17:51
Alcoolul este nociv pentru bebeluși fie că îl bea mama fie ca îl bea tata Foto: Pexels.com/Pavel Danilyuk - imagine cu rol ilustrativ

Tații care consumă alcool înaintea concepției unui copil se fac vinovați de unele defecte cranio-faciale la bebluși. Un studiu recent a dovedit că expunerea tatălui la alcool este mult mai dăunătoare decât expunerea mamei.

SHARE

Alcoolul consumat de tată înainte de concepție ar putea avea legătură cu anumite defecte cranio-faciale la bebeluși, arată un studiu recent. 

Cercetarea sugerează că atunci când vine vorba de anumite deficiențe cranio-faciale, expunerea tatălui la alcool are un efect mai puternic decât expunerea maternă. 

Ce efecte grave are alcoolul băut de tată înainte de concepție asupra bebelușilor

Studiul vrea să scoată în evidență faptul că nu numai mama se face vinovată de unele probleme ale bebelușului. 

„Am descoperit că expunerile bărbaților determină de fapt anumite diferențe cranio-faciale mult mai puternice decât expunerile materne, așa că acest efect de programare care vine prin spermatozoizi are un efect profund asupra organizării feței și asupra creșterii și proporției diferitelor trăsături

 faciale”, a spus dr. Michael Golding, profesor asociat la Facultatea de Medicină Veterinară și Științe Biomedicale, Departamentul de Fiziologie și Farmacologie Veterinară și autor principal al studiului, conform IFLScience..

„Când tatăl bea, am văzut o schimbare profundă în structura feței.” 

Sindromul alcoolic fetal (FAS) este o afecțiune caracterizată prin greutate corporală mai mică, probleme ale sistemului nervos central, hiperactivitate și dificultăți de dezvoltare fizică.

Este dificil de diagnosticat, dar este de obicei identificat după ce medicii confirmă că fătul a fost expus la alcool prin faptul că mama a băut în timpul sarcinii. 

Cu toate acestea, acest lucru poate ridica o serie de provocări, iar mamele vor nega adesea consumul de alcool în consultațiile de asistență medicală – acum, această cercetare sugerează că unele ar putea spune adevărul. 

Citește și: EXCLUSIV Cum mor copiii aflați în grija statului: Boli, accidente rutiere, sinucideri, electrocutări

„Când medicii bănuiesc că un copil are sindrom alcoolici, se discută cu mama pentru a confirma diagnosticul, discutând despre obiceiurile ei de a bea în timpul sarcinii”, a spus Golding.

„Nu este neobișnuit ca mama să nege consumul de alcool în timpul sarcinii. Când o fac, există acest stigmat sau această noțiune că femeile mint în legătură cu consumul lor de alcool.” 

Deci, dacă nu mama, atunci cine? Golding și colegii lor cred că tatăl ar putea contribui mai mult decât se credea anterior. 

Citește și: 4% din cazurile de cancer la nivel global sunt legate de consumul de alcool chiar și moderat

Echipa a folosit modele de șoarece pentru a compara rezultatele când mama, tatăl și ambii părinți consumă alcool înainte de concepție. 

Ei au descoperit defecte cranio-faciale la urmași atunci când fiecare părinte a băut alcool care era similar cu cele găsite la copiii umani, dar au descoperit că defecte sunt mai mari atunci când tatăl bea.  
Această descoperire demontează ideile existente cu privire la modul în care se dezvoltă FAS și ar putea însemna că viitorii părinți ar trebui să caute să-și limiteze consumul de alcool înainte de

concepție și că ambii părinți ar trebui să fie incredibil de atenți la consumul lor pentru a avea cel mai mic risc posibil. 

Citește și: Alcoolul, mult mai nociv la tineri. Consumul moderat poate ajuta la bătrânețe

Fiind un model animal, este posibil ca aceste rezultate să nu se traducă la oameni, dar oferă o explicație plauzibilă pentru mulți oameni care sunt nedumeriți cu privire la originea SAF la copiii lor. 

Împreună cu cercetările  recente care subliniază impactul consumului de alcool înainte de concepție, Golding speră acum că noua cercetare poate avea un impact asupra politicii actuale privind alcoolul.  

„Schimbați eticheta de avertizare privind alcoolul pentru a elimina accentul matern și puneți-o pe ambii părinți să spună: „Decizia de a consuma această băutură poate avea consecințe semnificative, care pot schimba viața unui viitor copil”,” explică Golding. 

Cercetarea a fost prezentată într-o scrisoare către Journal of Clinical Investigation .

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te