Ce conține ordonanța care va permite uciderea urșilor: definiția atacului de carnivor mare

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 04.07.2021 - 11:22
Photo by Janko Ferlic from Pexels

Ordonanța de urgență care va permite împușcarea urșilor agresivi propune o intervenție graduală.

SHARE

Ordonanța de urgență care va permite împușcarea urșilor agresivi intră luni în procedura de avizare interministerială și o să fie urmată de o hotărâre de guvern prin care legislația privind ISU și procedurile de 112 vor fi completate cu două elemente noi, a anunțat sâmbătă la Digi24 ministrul mediului, Tanczos Barna.

Citește și: Interlopul Rechinu n-are scăpare din închisoarea din care a evadat El Chapo. Cum poate fi extrădat

El a explicat că acel tabel în care se descrie modalitatea de intervenție în cazurile de forță majoră, în situații de urgență, trebuie completat cu definirea a ceea ce înseamnă „atacul de carnivor mare”, pentru că în momentul de față în legislație nu există o descriere foarte exactă a acestor situații.

Citește și: Propagandiștii PCR care ne-au condus în democrație: Iliescu, Isărescu, Dorneanu, Pașcu, Meleșcanu

„Vom propune ulterior ordonanței de urgență această modificare și vom defini ce înseamnă îndepărtarea sau imobilizarea carnivorelor mari și ce înseamnă uzul de armă asupra carnivorelor mari în situații de urgență, după care, vom defini riscurile. Vom clasifica situațiile de forță majoră în funcție de risc - normal, redus, mediu sau mare. Acolo unde animalul se retrage imediat după întâlnirea cu omul sau provoacă pagube ocazional, a fost observat ocazional în apropierea zonei locuite, riscul este redus și acolo nu se intervine niciodată prin extragere sau prin relocare. Dar acolo unde nu se mai retrage la gonire, nu se mai retrage dacă este surprins de om și nu fuge, atacă, este agresiv, acolo cu siguranță este nevoie și de o astfel de intervenție”, a detaliat ministrul.

El a repetat că intervenția trebuie să fie graduală, iar ordonanța de urgență va propune exact acest lucru.

Urșii care nu se sperie de om vor fi împușcați

 
Astfel, gonirea, alungarea animalului sălbatic, este prima intervenție, de fiecare dată se începe cu acest lucru, următoarea etapă este tranchilizarea și relocarea, acolo unde acest lucru este posibil - pentru că trebuie să te apropii la 30 - 50 de metri de animalul sălbatic ca să poți să-l tranchilizezi, a precizat Tanczos Barna.

„În cazurile în care nu se poate, în cazurile în care - vă citesc, că am textul în față - se află prins într-o capcană autorizată sau intră în gospodării și nu se retrage în prezența omului, se hrănește cu gunoaie în prezența oamenilor și nu se sperie de om, nu se retrage când este gonit, atacă omul sau atacă gospodăria, chiar dacă încearcă omul să-l alunge - în aceste situații trebuie să creăm această posibilitate de intervenție de extragere prin împușcare”, a spus ministrul.

El a repetat că va fi interzis ca această extragere să se facă de către altcineva decât personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului de fond cinegetic. „Niciun străin, nimeni din afara țării, niciun vânător de trofee nu poate să facă parte din această echipă de intervenție rapidă”, a dat asigurări Tanczos Barna.

 „Ceea ce propunem noi este o soluție de moment pentru zona locuită. Pentru zonele adiacente, trebuie să interzicem hrănirea urșilor în zonele apropiate de localități, indiferent dacă această hrănire se face cu scop turistic, dacă se face din iresponsabilitatea turiștilor sau a celor care vin cu mașina și se opresc la marginea drumului și hrănesc ursul. Este inadmisibil să creadă cineva că aceste animale sălbatice trebuiesc urbanizate sau domesticite. Ele reprezintă un pericol real. Nu se pot compara cu cățelul sau alte animale domestice. Rămân animale sălbatice. Sunt imprevizibile și pot ataca din diverse motive”, a avertizat ministrul mediului.

Pe de altă parte, el recunoaște că aceste întâlniri cu ursul sunt aproape inevitabile. „Populația de urs este în continuă creștere se apropie din ce în ce mai mult de zonele locuite și numărul alarmant de apeluri la 112 dovedește faptul că întâlnirile dintre urs și om au crescut de cel puțin 10 ori în ultimii 4-5 ani. Este un pericol iminent, un pericol care, din păcate, este din ce în ce mai mare în zona locuită. Nu vorbim de toată țara, vorbim de câteva județe care sunt afectate în mod semnificativ, dar numărul acestor județe crește și acest lucru poate fi demonstrat de numărul din ce în ce mai mare de daune care se anunță la nivelul unor județe unde nu au existat asemenea probleme acum câțiva ani, se poate demonstra și prin numărul de apeluri la 112”, a subliniat Tanczos Barna.

Viața umană trebuie apărată

Comentând noul caz, de sâmbătă, al unui bărbat atacat de urs în județul Harghita, ministrul mediului a spus că tocmai de aceea ministerul pe care ăl conduce propune o intervenție rapidă din partea autorităților și modificarea legislației în situații de genul acesta.

„Este absolut nevoie de intervenții prompte și rapide ale autorităților pentru a salva viețile oamenilor. Este inadmisibil ca în situații de criză, de forță majoră, în care viața omului este în pericol, să nu avem o soluție imediată, promptă, o echipă a Jandarmeriei, alături de autoritatea locală, alături de medicul veterinar, care să poată să facă tranchilizarea, dacă este nevoie, alături de un vânător, care să extragă exemplarul periculos. Subliniez încă o dată, vorbim strict de intervenție în zonă locuită, acolo unde aceste echipe de intervenție rapidă vor veni să apere viața umană”, a punctat Tanczos Barna.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.