Interlopii români se dotează cu arme de foc chiar dacă nu le prea folosesc. Armele vin în cea mai mare parte din străinătate. La începutul acestui an a existat o tentativă de asasinare a doi interlopi prin împușcare, iar anchetatorii au intrat pe fir.
Ce arme de foc preferă interlopii români și cum le procură. Anchetă după o tentativă de asasinare
"În seara zilei de 15 ianuarie 2024, trei persoane înarmate cu două arme de foc letale s-au deplasat cu două autovehicule în parcarea unui supermarket situat în comuna Chiajna, județul Ilfov. În fața unui restaurant situat în acea zonă, unul dintre suspecți a executat un foc cu arma de foc letală, de tip pușcă cu țeavă lisă, către un autovehicul în care se aflau patru persoane.
Citește și: Cine sunt interlopii implicați în traficul cu arme fără date de identificare. Căutați cu elicopterul
Un alt suspect a executat mai multe trageri cu arma de foc letală scurtă, de tip pistol, către una din persoanele vătămate, provocându-i acesteia leziuni traumatice care i-au pus viața în primejdie", a comunicat Parchetul General.
Atacatorii voiau să-i împuște pe Bebino și Alexandru Ionuț Stoica, zis Aticu. Potrivit unor surse, aceștia își disputau terenul pentru traficul de droguri cu Marius Costea, zis Ţâru. Acesta este un interlop extrem de periculos, implicat și în furtul armelor de la Ciorogârla.
Suspecții au fost puși sub acuzare și trimiși în judecată de curând: cel care a tras a fost acuzat de tentativă de omor calificat, iar cei care erau cu el, de mărturie mincinoasă.
Citește și: Interlopul ce a jefuit 3.000.000$ din bănci s-a însurat și jură că nu mai fură. Cine e mireasa
Între timp, investigatorii au luat urma pistoalelor și a banilor. Astfel, au ajuns la un turc, pe care magistrații l-au arestat la sfârșitul lunii iulie pentru trafic de armament.
Ulterior, Marius Costea, zis Ţâru, a fost arestat împreună cu alți doi complici, la începutul lunii august.
Citește și: Cum a investit banii furați de la americani interlopul Alex Stoica, băiatul lui Dacian Ursaru?
Cum ajungeau armele în România
Armele erau ascunse în TIR-uri cu marfă sau în componentele unor autoturisme. Ele erau ulterior asamblate și nu aveau serii pentru a nu putea fi aflată proveniența.
Conform unor surse judiciare, printre cei vizați se află capii și membrii clanurilor Giuleștenii, Gemenii, Sportivii, Ștoacă, Litrașu, Argintarii.
Eugen Preda, Costel al lui Tinca, Robert Nica, Gheorghe Mustață, Austrianu, rapperul MGK și socrul lui Tzancă Uraganu au fost audiați în acest dosar.
Din cercetările efectuate a reieşit faptul că, în septembrie 2023, un cetăţean străin de origine turcă ar fi iniţiat şi constituit împreună cu mai multe persoane de naţionalitate română o grupare de criminalitate organizată, specializată în procurarea şi vânzarea de arme de foc (letale), fără marcaje de identificare şi elemente de individualizare, asamblate prin utilizarea de componente aparţinând mai multor producători din Turcia.
Aceste tipuri de arme, cunoscute drept ,,Ghost Guns”, au ca destinaţie mediul infracţional, având în vedere că nu pot fi deţinute legal în niciun stat european.
Armele ar fi fost introduse pe teritoriul României, ascunse în ansambluri rutiere de transport mărfuri sau în componentele unor autoturisme, fiind ulterior vândute, de către diverşi intermediari, membrilor unor grupuri infracţionale sau unor persoane cunoscute cu un comportament violent.