CCR: Legea prin care Institutul Levantului devine instituţie publică, autonomă, discutată în mai

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 07.04.2020 - 13:46

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 20 mai sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra legii prin care Institutul Levantului devine instituţie publică de specialitate, autonomă, au precizat, marţi, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

SHARE

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, pe 30 martie, Curţii Constituţionale a României o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind aprobarea OUG nr. 66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii 117/2017 privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului.

"Prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ, legea criticată contravine unor norme şi principii constituţionale", susţinea şeful statului, în sesizarea transmisă preşedintelui CCR, Valer Dorneanu.

Preşedintele Iohannis indica faptul că ordonanţa are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 117/2017 privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, "în scopul adoptării unor măsuri care să îmbunătăţească modul de desfăşurare a activităţilor, prin clarificarea statutului juridic al acestei instituţii, stabilirea obiectivelor şi reglementarea statutului personalului angajat".

"Analizând preambulul actului normativ şi expunerea de motive a proiectului de lege de aprobare a OUG nr. 66/2019, reiese faptul că ordonanţa de urgenţă a fost emisă în considerarea necesităţii 'clarificării statutului, a regimului de funcţionare şi subordonare, precum şi a încadrării personalului de studii avansate din România, în scopul asigurării condiţiilor necesare funcţionării în cele mai bune condiţii a instituţiilor publice, astfel încât să poată fi atinse obiectivele avute în vedere de legiuitor la înfiinţarea acestor structuri'. (...) Motivele enunţate de iniţiatorii actului normativ nu sunt de natură să justifice o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată sau realizată pe calea procedurii obişnuite de legiferare", se arată în sesizarea de neconstituţionalitate.

Şeful statului preciza în sesizare că adoptarea OUG nr. 66/2019 s-a realizat cu încălcarea exigenţelor constituţionale şi a jurisprudenţei CCR.

"Viciul de neconstituţionalitate extrinsec nu poate fi acoperit prin legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă, motiv pentru care apreciem că atât OUG nr. 66/2019, cât şi legea de aprobare a acesteia supusă controlului de constituţionalitate sunt neconstituţionale în ansamblu", menţiona Iohannis.

El spunea că din această lege rezultă că ISACCL este o autoritate a administraţiei centrale de specialitate şi are un caracter autonom.

"Noul statut al ISACCL - instituit prin modificările aduse Legii nr. 117/2017 de OUG nr. 66/2019 şi, implicit, prin legea supusă controlului de constituţionalitate - nu se poate circumscrie în afara dispoziţiilor strict şi limitativ prevăzute de legiuitorul constituant în cuprinsul prevederilor art. 116 şi art. 117 din Legea fundamentală", susţinea Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis solicita CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că atât Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 117/2017 privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, cât şi ordonanţa de urgenţă aprobată sunt neconstituţionale în ansamblu.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -