Andreea Esca, prezentatoarea Știrilor ProTv, ar fi infectată cu coronavirus, după ce a participat la o petrecere privată, la inaugurarea unui hotel din stațiunea Olimp. Acolo nu s-ar fi respectat măsurile sanitare pentru combaterea coronavirusului, a scris tabloidul Cancan, în urmă cu trei zile, citând surse medicale. De asemenea, mai mulți angajați ai postului sunt infectați, conform unui comunicat de presă al postului TV.
Conform legii, dacă o persoană infectată transmite și altor persoane virusul, prima persoană poate fi cercetată pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor (vezi la finalul acestui text care este articolul de lege care incriminează această faptă și în ce condiții se poate ajunge la dosar penal).
Inspectoratul de Poliție (IPJ) și Direcția de Sănătate Publică Constanța au ieșit cu comunicate de presă abia după ce opinia publică s-a scandalizat. Astfel, IPJ susține că polițiștii „au efectuat verificări la acel moment, au făcut recomandări ca invitații să fie așezați la mese astfel încât să se păstreze distanțarea, ulterior luându-se măsurile necesare pentru a se conforma”.
În prezent, nu există nici un dosar penal deschis în cazul petrecerii private, IPJ Constanța precizând, pentru Newsweek România, că este în desfășurare o anchetă epidemiologică a DSP. Pe de altă parte, DSP a anunțat, în 13 iulie, că „nu a avut raportat niciun caz confirmat cu virusul SARS-CoV-2 de la acel eveniment”.
Cu toate acestea, din imaginile apărute în spațiul public, se vede că la petrecere au participat peste 50 de persoane, fără respectarea măsurilor de distanțare.
Până la această oră, Pro Tv nu a confirmat oficial informația potrivit căreia Andreea Esca ar fi infectată cu coronavirus, dar, cu o zi înainte de apariția unui comunicat în care a recunoscut că mai mulți angajați ai postului au fost infectați, a amenințat voalat redacțiile să nu publice informații despre angajații săi.
Pro Tv ne trimite la comunicat
Newsweek România a întrebat dacă Pro Tv poate confirma sau infirma infectarea cu coronavirus a Andreei Esca, care este starea acesteia, dacă este sau nu internată în spital, câte alte persoane angajate sunt infectate și cum se simt aceste persoane.
ProTv a refuzat să facă orice alt comentariu privind situația infectărilor din postul de televiziune, insistând asupra unui comunicat de presă trimis public în 10 iulie, care menționează: „câțiva angajați au fost confirmați, din păcate, ca fiind infectați cu COVID-19. Întreaga echipă care a intrat în contact direct sau indirect a fost și este în continuare testată. Au fost luate măsuri suplimentare celor deja existente în PRO TV. Întregul sediu, studiourile și mașinile companiei au fost dezinfectate imediat după aceste confirmări, adițional față de dezinfecțiile profesionale care aveau deja loc zilnic în incinta companiei din luna martie”.
Anterior trimiterii acestui comunicat, în 9 iulie, postul de televiziune a trimis o notificare către Pagina de Media și alte instituții de presă, în care a făcut amenințări voalate: „Sa va abtineti de la divulgarea, comunicarea publica si/sau reproducerea, indiferent de forma, format si/sau mediu (in materiale difuzate/postate/publicate pe internet, pe retelele de socializare, in programele serviciilor media audiovizuale, in publicatiile scrise sau online sau in oricare alte mijloace de comunicare detinute, administrate sau controlate cu orice titlu si in orice mod de dumneavoastra) a marcii, insemnelor si/sau denumirii subscrisei si/sau a imaginii, numelui si/sau starii de sanatate a salariatilor si/sau colaboratorilor subscrisei PRO TV, in legatura cu presupusa existenta a unor cazuri pozitive de COVID-19 in randul salariatilor si/sau colaboratorilor subscrisei ori membrilor familiilor acestora. În cazul in care nu va veti conforma prezentei notificari vom lua toate masurile necesare si vom sesiza autoritatile competente in vederea atragerii raspunderii Dvs., cu consecinta obligarii Dvs. la acoperirea integrala a oricarui prejudiciu”.
Reprezentanta ProTv nu a dorit să facă nici un comentariu nici în legătură cu această notificare transmisă presei, de a nu scrie nimic despre infectările cu coronavirus de la televiziune.
Petrecere la un hotel de lux
Ce știm, până în prezent, despre cazul de la Olimp, este că, în seara de 26 spre 27 iunie, a avut loc o petrecere privată de inaugurare a hotelului de lux Novum by the Sea, unde prețul mediu al unei camere pe noapte este de 250 de euro. La petrecere au participat peste 50 de persoane, conform filmărilor existente în spațiul public.
Citește și: VIDEO. Andreea Esca, infectată cu COVID la o petrecere unde nu s-a respectat regula distanțării
Resortul de patru stele a costat 15 milioane de euro iar „consultantul operațional al proiectului a fost Liviu Popescu, co-proprietar al grupului Fratelli și vicepreședinte al organizației patronale HORA”, conform Ziarului Financiar.
În 13 iulie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța a transmis, într-un comunicat de presă, că „nu a avut raportat niciun caz confirmat cu virusul SARS-CoV-2 de la acel eveniment”.
Anterior, în aceeași zi, Inspectoratul Județean de Poliție Constanța a trimis presei un punct de vedere, în care a precizat că: „Polițiștii din cadrul stațiunii Olimp au efectuat verificări la acel moment, au făcut recomandări ca invitații să fie așezați la mese astfel încât să se păstreze distanțarea, ulterior luându-se măsurile necesare pentru a se conforma. Totodată, personalul purta măști și mănuți de protecție, de asemenea, pe coridor exista și un aparat de termoscanare. Polițiștii au întocmit un proces verbal cuprinzând inclusiv datele consemnate în declarațiile pe proprie răsundere ale invitaților cu privire la prevenirea ș combaterea infecțiilor cu coronavirus. De asemenea, au fost înștiințați șdespre organizarea evenimentului cultural și reprezentanții DSP, DSV și IJJ Constanța. Astăzi, 13 iulie, polițiști din cadrul IPJ Constanța s-au autosesizat în urma imaginilor din spațiul public și au luat legătura cu reprezentanții DSP Constanța, urmând a acorda sprijin în verificarea tuturor aspectelor și luarea unor măsuri, dacă acest lucru se impune”.
Poliția ajută la ancheta epidemiologică
Pe de altă parte, IPJ Constanța a comunicat astăzi, 15 iulie, la solicitarea Newsweek România, că la acest moment nu există nici un dosar penal deschis pentru petrecerea de la hotelul din Olimp: „Nu există un dosar penal. Se face o anchetă epidemiologică de către DSP, iar la finalul acestei anchete se vor lua măsurile legale care se impun. Noi acum le acordăm sprijin cu ancheta dumnealor”.
În continuare, nu știm nimic despre situația Andreei Esca și a soțului acesteia, Alexandre Eram, ambii persoane publice. După ce presa a scris că cei doi ar fi internați la Monza, unitatea sanitară a precizat că spitalul Monza Metropolitan Hospital, singurul din grup care tratează pacienți infectați cu coronavirus, a fost închis în 6 iulie și va fi redeschis în 20 iulie, fără să precizeze, însă, dacă până în data de 6 iulie, cele două persoane publice au fost tratate acolo.
Newsweek România a cerut un punct de vedere și Andreei Esca, fără a primi un răspuns, până la această oră.
Nici DSP Constanța, nici hotelul Novum nu au comunicat Newsweek România vreun punct de vedere privind stadiul anchetei epidemiologice ori privind modul în care a fost organizată petrecerea.
Evenimentele private cu mai mult de 50 de persoane, interzise. Lista amenzilor
Conform Legii 55/2020, se interzice participarea la evenimente private în spații deschise, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 50 de persoane și cu respectarea regulilor de distanțare fizică.
Iată sancțiunile:
- nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor se sancționează cu amendă de la 500 la 2.500 de lei
- participarea persoanelor persoanelor fizice la mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau la alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori la întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise, interzise în conformitate cu art. 5 alin. (3) lit. a), se sancționează cu amendă de la 500 la 2.500 de lei
- desfășurarea de către organizatori a unor mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise, ori a unor întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise, cu nerespectarea măsurilor stabilite conform art. 5 alin. (3) lit. a), se sancționează cu amendă de la 2.000 la 10.000 de lei.
Dosar penal dacă o persoană infectată participă la un eveniment și infectează o alta
De asemenea, dacă o persoană infectată participă la un eveniment privat fără să respecte măsurile de siguranță și infectează o altă persoană participantă la acel eveniment, riscă un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, au explicat surse din MAI pentru Newsweek România.
Astfel, articolul 352 privind zădărnicirea combaterii bolilor prevede: „(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă”.
Întrebarea care se pune, deci, în acest caz, poate fi inclusiv aceea referitoare la o culpă penală a participanților de la petrecere. Cu alte cuvinte, li se poate întocmi unora din cei de la petrecere dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor? Și, dacă da, în ce condiții, cum se stabilește dacă persoana x a infectat pe cineva?
Conform legii, însă, posibilitatea este destul de mare ca unele persoane de la petrecere să fi fost infectate și să fi infectat și pe altele sau să se fi infectat acolo și să fi transmis apoi altora virusul.