Cazul 10 august: De ce au primit pedepse cu suspendare agresorii jandarmeriței

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 02.03.2020 - 12:47

Judecătoria Sectorului 1 a decis condamnarea cu suspendare a șapte persoane în cazul agresării jandarmeriței Ștefania Nistor, în timpul protestului din 10 august, pentru că nu au acționat conform unui plan stabilit dinainte, potrivit motivării instanței.

SHARE

Judecătoria Sectorului 1 a publicat motivarea în cazul condamnării a șapte oameni la pedepse între un an și doi ani și 8 luni cu suspendare, la trei luni de la anunțarea sentinței.

Unul dintre argumentele magistraților a fost acela că huliganii implicați în acest caz nu se știau înainte de aceste altercații și nu au actionat conform unui plan dinainte stabilit, „ci dintr-un spirit gregar alimentat de manifestarile colective de ură și dispret îndreptate împotriva jandarmilor de către o facțiune din rândul protestatarilor”.

„Nu există în cauză nicio probă din care să rezulte că inculpații s-au deplasat în Piața Victoriei cu intenția de a exercita violențe, din declarațiile acestora reieșind că și-au justificat acțiunile spontane violente drept o ripostă instinctivă la folosirea de către forțele de ordine a gazelor lacrimogene.” se arată în motivarea citată de G4media. 

Instanța a criticat, însă, deturnarea de către huligani a unei manifestații pașnice și că prin acțiunile lor au contribuit la o atmosferă de haos generalizat.

Cu toate astea, magistratul de la Sectorul 1 a ținut cont de faptul că inculpații sunt tineri, au pregătire școlară medie sau unversitară, sunt integrați social, nu au antecedente penale și au colaborat cu anchetatorii.

„Instanța apreciază că, deși au săvârșit infracțiuni grave, inculpații apar a putea fi reintegrați social, introducerea acestora în mediul carceral putând avea la acest moment asupra lor un efect diferit de cel scontat, în contextul în care toți obțin venituri licite și sunt integrați social, iar pe parcursul procesului au fost luate împotriva lor toate măsurile preventive prevăzute de lege și nu s-au constatat încălcări ale obligațiilor impuse.”

Conform actelor medicale, Ștefania Nistor a suferit leziuni minore, însă pe toata suprafața corpului, în urma loviturilor aplicate de cei trei huligani cu pumnii și picioarele, iar echipamentul din dotare pe care îl purta (cască, scut ș.a.) a atenuat forța acestor lovituri.

Ștefania Nistor ceruse de la agresorii săi daune de 100.000 de euro, dar judecătorul a considerat suma este prea mare, „în raport de contextul social-economic actual și de prejudiciul moral suferit în concret de partea civilă”.

Judecătoria Sectorului 1 a respins cererea Jandarmeriei București de acordare de daune pe motiv că „aceasta nu a precizat natura și întinderea pretențiilor și nici motivele sau probele pe care se întemeiază.” 

Decizia instanței a fost deja contestată, iar procesul se mută la Curtea de Apel București.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te