Caz rar în justiția militară. Un ofițer i-ar fi furat banii unui coleg. Păgubitul e și el acuzat

DE Alin Crișan | Actualizat: 07.08.2023 - 20:52
Soldați - Foto: INQUAM Photos/ Imagine cu caracter ilustrativ

Inculpat a fost însă și păgubitul, pe care procurorii îl acuză că ar fi încercat să mușamalizeze povestea. Până la finalizarea procesului, cei doi au fost suspendați.

SHARE

Caz rar în justiția militară. Un ofițer de informații al Armatei a fost trimis în judecată pentru că i-ar fi furat unui coleg banii din locuință după ce au petrecut împreună.

Caz rar în justiția militară. Un ofițer i-ar fi furat banii unui coleg. Păgubitul e și el acuzat

La începutul lunii aprilie, un colonel dintr-un serviciu de informații al Armatei a reclamat la 112 că un coleg pe care îl invitase acasă i-ar fi furat 16.000 de euro, 1.000 de dolari și 20.000 de lei.

Suspectul, locotenent colonel în același serviciu secret, ar fi profitat că a rămas singur cu banii, despre care i-a povestit chiar gazda, și ar fi disparut.

Poppel - Dumitru Popa, avocatul colonelului Iacob: "A fost reținut pentru câteva ore în arestul poliției, după care i-am explicat doamnei procuror că nu sunt motive temeinice pentru a dispune menținerea arestului preventiv și cred că la trei ore după reținere, seara, pe la la 11:00, doamna procuror a dispus punerea în libertate de îndată. Nu a fost vorba despre niciun furt, cred că a fost o răzbunare".

Culmea este că ofițerul păgubit care a și cerut ajutor i-a anunțat ulterior pe anchetatori că ar fi găsit suma rătăcită. Nu a fost crezut, așa că și el, și colegul pe care îl reclamase, au ajuns la detectorul de minciuni. Nu i-au convins pe experți că spun adevarul.

Faptul că ambii inculpați au mințit în legătură cu infracțiunile ce au fost reținute în sarcina lor rezultă și din rapoartele de constatare criminalistice privind detectarea comortamentului disimulat.

Lt. Col. Mag. George Nica, purtătorul de cuvânt al Parchetului Militar: "A declarat organelor de poliție și ulterior la Parchet că a găsit sumele de bani reclamate ca fiind sustrase, favorizându-l practic pe acesta pentru a nu răspunde penal pentru infracțiunea de furt calificat. În realitate, în rechizitoriu, se reține că banii au fost într-adevăr sustrași și ulterior predați de autorul furtului, pentru a nu mai fi descoperită fapta".

Citește și: FOTO Delia, în genunchi la Untold. Artista era la un pas să leșine: „Aproape l-am pierdut”

Cei doi ofițeri de informații au refuzat să comenteze acuzațiile pentru care vor trebui să dea explicații la Tribunalul Militar. Pentru început în cameră preliminară.

Cei doi ofițeri vor fi judecați pentru acuzațiile de furt calificat și, respectiv, favorizarea făptuitorului, pentru care riscă, dacă vor fi găsiți vinovați până la cinci ani de închisoare. Și chiar dacă se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanelor militare, coloneii vor fi suspendați din funcțiile deținute în serviciul militar de informații.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te