Este vorba despre un ieşean în vârstă de 59 de ani care călătoreşte des în Africa, în interes de serviciu, şi este vaccinat împotriva bolilor din ţările tropicale, potrivit bzi.ro.
Bărbatul infectat cu această boală s-a întors acasă pe 13 iunie, iar simptomele au apărut după circa două săptămâni. Apoi, el a mers la spital abia pe 20 iulie.
„La Spitalul de Boli Infecțioase s-a prezentat un pacient în vârstă de 59 de ani din Iași cu antecedente de călătorie în înteres de serviciu în Camerun, în Douala, atât în anul 2019, cât și în 2021.
Medic: ”Pacientul avea frisoane, oboseală şi ameţeală”
Acesta a fost plecat în Africa în perioada 4 iunie 2021 – 13 iunie 2021. Simptomele specifice acestei boli infecțioase au apărut aproximativ după două săptămâni de la întoarcerea în țară, mai exact pe data de 2 iulie 2021.
Citește și: Predoiu, răspuns dur la acuzațiile lui Daniel Morar: i-ar fi „topit“ lui Kovesi sute de dosare
Acesta prezenta frison și posibil febră, netermometrizată la domiciliu. Simptomele au fost însoțite de astenie fizică (oboseală) și vertij (amețeală).
Pacientul a precizat că aceste simptome s-au repetat la 7 zile de la debut, și anume pe data de 9 iulie 2021.
În aceste momente, pacientul este stabil din punct de vedere cardio-respirator, monitorizat permanent și s-a început tratamentul antimalarie.
Medic: „Ieşeanul este stabil, a început tratamentul antimalarie”
Cazurile de malarie sunt relativ rare. Ultimul caz în județul Iași a fost în 2018”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași.
Bărbatul a ajuns la spital marți, 20 iulie 2021, după ce a stat mai multe zile acasă. El nu a făcut nici tratament înainte de a pleca în Africa Centrală.
„Acesta nu a primit profilaxia cu medicamente antimalarice, care începe cu cel puțin o săptămână înaintea călătoriei și se încheie la o săptămână după ce persoana s-a întors.
Citește și: Fiica ambasadorului afgan la Islamabad, răpită și torturată. Ambasadorul Pakistanului, convocat
Bărbatul nu a primit acest tratament nici în 2019, și nici în 2021, dar a fost imunizat cu vaccinurile obligatorii pentru țara de destinație”, a precizat managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași.
Ce este malaria și cum se manifestă
Malaria este o boală infecțioasă întâlnită frecvent în multe zone tropicale și subtropicale. În lipsa unui tratament, malaria poate duce la deces. Parazitul malariei se transmite prin înțepătura ţânțarului anofel.
De cele mai multe ori, malaria se manifestă prin febră, dar şi frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree şi dureri abdominale.
Pot apărea şi insuficiență renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolență, comă și deces.