Cățelușa care și-a sacrificat un ochi pentru a învinge cancerul. Medicii voiau să o eutanasieze

DE Daniel Toșa | 25.01.2023 - 14:16
Cățelușa care și-a sacrificat un ochi pentru a învinge cancerul. Medicii voiau să o eutanasieze - FOTO: newsweek.com
Cățelușa care și-a sacrificat un ochi pentru a învinge cancerul. Medicii voiau să o eutanasieze - FOTO: newsweek.com

Lynn este un cățelușă din rasa Basset Hound în vârstă de opt ani care a cucerit internetul cu dulceața și dragostea ei pentru viață după a fost nevoită să sacrifice un ochi pentru a învinge cancerul.

SHARE

În decurs de câțiva ani, Flynn a fost diagnosticată mai întâi cu paralizie, iar apoi cu cancer și, în timp ce toată lumea îi tot spunea stăpânei sale să o eutanasieze, ea a persistat și a luptat, având-o alături doar pe mama ei.

Iar acum, leac după leac, operație după operație, ea a sfidat toate șansele și a reușit să treacă peste.

Stephanie Shy, mama lui Flynn, a declarat pentru că oamenii de pe rețelele de socializare, unde a distribuit povestea cățelușei, au continuat să o descurajeze, incitând-o să renunțe la câinele ei: "Îmi spuneau: "Câinele tău suferă, ar trebui să-l eutanasiezi, ca și cum nu ar merita".

Citește și: VIDEO Occidentul cere Kievului ofensiva în sud. „Profitați de miliardele de dolari acordați”

Dar nu și-a pierdut niciodată încrederea, iar în cele din urmă a dat roade: "Mă bucur că nu am ascultat nimic, pentru că acum este foarte fericită."

Cancerul începea să macine creierul lui Flynn

Shy își amintește că în 2020, în mijlocul pandemiei, Flynn încerca să sară pe patul ei, ca de obicei, când a căzut și a aterizat pe spate.

"Părea să fie bine. Nu a plâns, nimic, așa că ne-am dus la culcare. În dimineața următoare era letargică. Era foarte ciudat, așa că am dus-o la veterinar și, pe scurt, mi-au spus că avea niște răni pe spate", a spus ea.

Citește și: VIDEO Germania a decis: Trimite tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina. Poate distruge ținte la 10 km

Potrivit lui Shy, medicii nu au știut inițial ce era, așa că a dus-o înapoi acasă. Totul a devenit mult mai clar câteva zile mai târziu, când ea nu se mai putea mișca. În două zile, Flynn a devenit complet paralizată, incapabilă să se miște, iar medicii au sugerat o operație la coloană.

"Așa că am făcut operația la coloană și a fost nevoie de câteva zile pentru ca ea să se întoarcă acasă. Apoi a trebuit să facem multă reabilitare acasă, pentru că la acea vreme totul era închis din cauza pandemiei. Așa că am ajutat-o, iar câteva săptămâni mai târziu a reușit să meargă din nou, nu foarte bine, dar mergea singură și nu a trebuit să o ajut să se miște."

Ce este paralizia la câini?

Paralizia afectează capacitatea câinelui de a se mișca și de a efectua orice fel de activități zilnice de bază.

Acest lucru se datorează faptului că, la fel ca în cazul oamenilor, capacitatea de mișcare a câinelui depinde de un sistem complex de comunicare care implică nervii din creier care trimit mesaje despre mediul exterior către restul corpului, iar atunci când un câine se confruntă cu paralizia, este adesea din cauza faptului că comunicațiile dintre măduva spinării și creier au fost cumva întrerupte.

Dr. Lauren Witter, medic veterinar senior la Small Door Veterinary, a declarat că paralizia poate fi cauzată de multe lucruri, inclusiv leziuni traumatice, toxine, inflamații, accidente vasculare cerebrale, infecții și tumori.

Mai mult, tratamentul acesteia depinde de cauza care stă la baza ei și poate consta în îngrijire de susținere, detoxifiere, medicație sau intervenție chirurgicală.

Care sunt rasele canine mai predispuse la paralizie?

Deși poate afecta orice câine, unele rase sunt mai predispuse la paralizie decât altele. De exemplu, câinii care au spatele lung și sunt joși la sol, cum ar fi teckelii și câinii de vânătoare basset, sunt frecvent afectați de "rupturi de discuri vertebrale" care exercită presiune asupra măduvei spinării, o afecțiune care se numește discopatie intervertebrală.

O altă afecțiune care poate duce la paralizia câinelui se numește mielopatie degenerativă (DM), o boală care atacă nervii de la nivelul coloanei vertebrale, de obicei la câinii mai în vârstă de peste șapte ani, și care în cele din urmă duce la paralizia picioarelor din spate.

Rasele cel mai des afectate de această boală includ Welsh Corgi, boxerul, ciobănescul german, Chesapeake Bay retriever și setterul irlandez.

„Tumoarea era atât de mare încât părea că îi acoperă jumătate din ochi”

În timp ce învăța să meargă, viața lui Flynn a fost rapid lovită din nou de o tragedie, de data aceasta de cancer. Potrivit lui Shy, la aproximativ o lună de la începerea reabilitării, a observat că o umflătură sub ochiul lui Flynn devenea din ce în ce mai mare, din ce în ce mai mare.

„Umflătura a fost mereu acolo, dar era mică, chiar am făcut un test și mi-au spus că nu ar trebui să fie ceva îngrijorător. Dar apoi, în decurs de o lună, a devenit atât de mare, încât părea că îi acoperă jumătate din ochi. Așa că l-au testat și a ieșit cancer la glanda salivară. Luna următoare, în iulie, a trebuit să facă o altă operație pentru a i se îndepărta tumora”, a declarat proprietara cățelușei.

Medicii au decis să-i sacrifice ochiul pentru a-i salva viața

Chiar dacă operația a decurs bine, iar medicii au reușit să îndepărteze cea mai mare parte a cancerului lui Flynn, o parte era încă acolo, dar Shy nu voia să riște să-și piardă câinele, așa că atunci când medicii i-au spus că Flynn va trebui să i se extirpe ochiul pentru a se asigura că tot cancerul a dispărut, nu a ezitat.

"Mi-au spus chiar înainte de acea operație că ar putea exista posibilitatea ca ea să aibă nevoie să i se scoată ochiul, iar eu am spus că știi că mi-aș asuma acest risc."

În decurs de patru luni, Flynn a suferit trei operații, una pentru coloana vertebrală în luna mai și două pentru cancer în iulie și august, iar acum, trei ani mai târziu, este un câine fericit, fără cancer, care a câștigat cele mai importante bătălii din viața ei.

"Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta în fiecare zi. Acum urmează un tratament cu CBD pentru articulații și, din cauza vârstei sale, tocmai a început să ia și medicamente pentru ficat. Am salvat-o când avea șase luni și nu sunt sigură ce s-a întâmplat atunci. Cred că a fost abuzată, pentru că picioarele ei sunt pur și simplu strâmbe, potrivit Newsweek.com.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te