Cătălin Denciu, medicul erou de la Neamț, nu își mai poate lua concediu medical pentru recuperare

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.08.2021 - 18:44
Cătălin Denciu, medicul erou de la Neamț, nu își mai poate lua concediu medical pentru recuperare. / Foto: antena3.ro

Starea medicului Cătălin Denciu, care a suferit arsuri grave încercând să-şi salveze pacienţii în timpul incendiului care a afectat secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ în noiembrie 2020, este într-un progres constant, dar lent, aşa cum este normal în cazul marilor arşi.

SHARE

Medicul erou nu poate beneficia, însă, de concediu medical pe toată durata recuperării, din cauza unor lacune legislative, soţia sa precizând pentru News.ro că problema prezentată este pentru toţi marii arşi şi că ea şi soţul său au înţeles că este un viciu de sistem, dar care poate fi remediat.

Luând în considerare cazul Denciu, Ministerul Sănătăţii şi CNAS au anunţat măsuri pentru ca pacienţii cu arsuri grave să beneficieze de concedii medicale pe toată perioada de tratament, inclusiv pentru perioada de recuperare.

Citește și: Medicul Denciu, eroul anului în Belgia, jignit de Flavia Groșan în România: „Eroul" care s-a ars

De asemenea, conform MS, indemnizaţia brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, va fi de 100% din baza de calcul stabilită conform legii.

”Problema prezentată este pentru toţi marii arşi. Este păcat că prin prezentarea deficienţelor legislative, forurile de decizie nu pot găsi o soluţie legală pentru aceşti pacienţi. Noi am înţeles că este un viciu de sistem, dar care poate fi remediat. De aceea am fost de acord să fie dat exemplu cazul soţului meu, pentru a se înţelege încă o dată că este o scăpare a sistemului si pentru ca alţi pacienţi să nu mai întâmpine această problemă. Nu este o problemă de ordin material, ci o problemă de a-ţi putea continua recuperarea şi îngrijirile necesare în condiţii optime”, a declarat, pentru News.ro, soţia medicului Cătălin Denciu.

Citește și: Medicul Cătălin Denciu, eroul de la Neamț, a primit un premiu de la Organizația Mondială a Sănătății

Medicul Cătălin Denciu se recuperează, dar lent, cum este normal în cazul marilor arşi

În ceea ce priveşte starea medicului, soţia sa afirmă că progresele sunt constante, dar lente.

”Starea lui este intr-un progres constant, dar lent, aşa cum este normal în cazul marilor arşi. Necesită în continuare kinetoterapie şi îngrijirile specifice pielii grefate. Trebuie să avem răbdare în continuare, iar progresele ne motivează”, a precizat ea pentru News.ro, adăugând că medicul face la domiciliu şedinţele de kinetoterapie.

Medicul Cătălin Ioan Denciu a suferit arsuri pe 70% din suprafaţa corpului în urma incendiului produs în 14 noiembrie 2020 la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, el fiind rănit în timp ce încerca să salveze pacienţii.

Citește și: Bianca Drăgușanu, justițiară în parcare: „Vin unii cu tocairiciuri (…) Mă-ta știe cum parchezi?”

Medicul Cătălin Denciu a fost premiat de OMS în luna mai pentru activitate, sacrificiu şi pentru exemplul personal. Cătălin Denciu a afirmat atunci că primeşte premiul în numele personalului medical din România şi din toată lumea, aflat în linia întâi de luptă în numele tuturor pacienţilor COVID care au cunoscut suferinţele bolii şi în numele famililor personalului medical.

”Consider că mi-am făcut datoria faţă de pacienţii şi de colegii mei. Haina de doctor vine cu responsabilităţi uriaşe. (...) Este un premiu al celor rezistenţi, al celor care nu cedează şi al celor care merg mai departe. (...) Sănătatea este o victorie împotriva suferinţei şi a bolii. Împreună vom învinge”, a afirmat medicul.

El a mulţumit colegilor belgieni, care l-au îngrijit.

El a fost inclus de jurnaliştii belgieni de la rtbf.be pe o listă a eroilor care au marcat anul 2020.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.