Cătălin Cherecheș vrea în libertate. Judecătorii germani judecă cererea fugarului român

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.01.2024 - 11:05
Cătălin Cherecheș este într-o închisoare din Germania FOTO: Inquam Photos/ Paul Ursachi - rol ilustrativ

Cătălin Cherecheș fostul primar de la Baia Mare condamnat în România pentru corupție și încarcerat în prezent într-un penitenciar din Germania, vrea să fie liber. Judecătorii decid dacă dau o măsură preventivă mai blândă.

SHARE

Cătălin Cherecheș vrea să fie liber. El urmează să ajungă, joi, în fața magistraților germani, care vor decide dacă acesta va primi o măsură preventivă mai blândă.

Primarul de la Baia Mare se află acum în închisoarea din Munchen, acolo unde a fost transferat de la penitenciarul din Augsburg, înainte de sărbători.

Cătălin Cherecheș vrea în libertate. Judecătorii germani judecă cererea fugarului român.

De asemenea, ar putea fi anunțată și data la care autoritățile germane decid dacă îl extrădează pe Cătălin Cherecheș în România.

 Citește și: Primarul Cherecheș a cărat 1.500.000 € într-un seif din Germania, în tranșe de sub 10.000€

Avocatul lui Cătălin Cherecheş a declarat la un post de televiziune că autorităţile din România au trimis toate documentele cerute de instanţa din Germania în cadrul procedurii de extrădare, iar primarului fugar i s-ar fi promis că va beneficia de condiţii privilegiate în închisoare, respectiv că va sta în camere mari, care respectă normele europene, şi că va avea câţiva colegi în celulă, scrie tvrinfo.ro.

Pe de altă parte, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a transmis un punct de vedere în care a subliniat că autorităţile române au remis instanţei din Munchen informaţii cu privire la condiţiile de detenţie în care va sta Cherecheş.

„Atât Ministerul Justiţiei, cât şi Tribunalul Cluj (în speţă instanţă de executare) au transmis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Munchen toate informaţiile solicitate, printre care şi detalii referitoare la condiţiile de detenţie din penitenciarele din România.

Nu doar în cazul fugarului Cherecheş, ci în orice dosar, dacă ne sunt solicitate condiţiile din penitenciare, transmitem instanţelor străine informaţii cu privire la condiţiile de detenţie din România.

Această sarcină revine Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Informaţiile transmise privesc atât condiţiile de care vor beneficia în primele 21 de zile de carantină, după aducerea lor în ţară, cât şi cele din perioada de detenţie propriu-zisă”, a explicat Gorghiu.

Citește și: Cum a ascuns Cătălin Cherecheș 1.000.000 €? De ce i-a dat 500.000 € celui care l-a denunțat la DNA?

Gorghiu a menţionat că, pentru statul român, nu există noţiunea de „fugar VIP”, iar toţi deţinuţii beneficiază de aceleaşi condiţii.

În toamna anului trecut, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Cherecheş la cinci ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită. El a reușit să fugă din țară cu un taxi folosind documentele unei rude.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te