Cât de ușor iau românii țepe pe internet. ”Jocul” de tip ”Caritas”, popular

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.04.2023 - 22:19
Calculele nu au ieșit cum își doreau participanții Imagine cu rol ilustrativ Foto: Pixabay.com
Calculele nu au ieșit cum își doreau participanții Imagine cu rol ilustrativ Foto: Pixabay.com

Un joc piramidal prin de tip ”Caritas” a luat amploare pe internet. Mulți români aderă la acest proiect care le promite câștiguri de șapte ori mai mari față de suma investită însă sunt câteva condiții de îndeplinit.

SHARE

Dacă vor să se restragă, aceștia nu-și mai recuperează banii.

Foarte mulți români ajung victimele țeparilor pe Internet. Un joc piramidal care seamănă foarte mult cu jocul ”Caritas” care a funcționat în România între aprilie 1992 și august 1994 și a lăsat fără bani o mulțime de oameni face victime în mediul online. 

Oamenilor li se promit câștiguri foarte mari cu condiția să ”investească” de fapt să doneze suma de 100 de euro. 

Apoi trebuie să aducă oameni care să dea bani la fel ca ei.

Cât de ușor iau românii țepe pe internet. ”Jocul” de tip ”Caritas” este foarte popular în România

Pe un grup găzduit de Facebook, unde sunt întâlnite diverse situații care necesită îndrumări de la avocați, o persoană a povestit cum a rămas fără 100 de euro după ce a ”aderat” la așa-zis-ul proiect ”Gift Of Legacy”. 

Persoana respectivă a spus că a primit încredințări a va câștiga și că i-au fost arătate sume impresionante de câștig ale altor membri. 

Mai mult, a reușit să convingă doi prieteni să dea bani. Însă și ei trebuiau la rândul lor să aducă oameni. 

Citește și: ANALIZĂ. Epoca fotbalului de tip „Caritas” s-a sfârșit. Coronavirusul i-a dat lovitura decisivă

Când au pus mai multe întrebări, au fost blocați pe grup. 

”Am intrat în joc am donat 100 euro către o persoană din vârf numită legenda, am reușit să conving și două persoane, însă nu am ajuns în stadiul unde să îmi primesc banii pentru că pur și simplu jocul s-a blocat.

Suntem mai multe persoane în joc care trebuie să aducă noi persoane și apoi cele noi să aducă alte persoane și tot așa până urc la nivelul de legendă, unde primesc bani de la alți noi intrați”, a povestit victima.

Aceasta ar vrea acum să-i acționeze în instanță pe cei care se ocupă de acest joc și caută soluții și sfaturi tot pe rețelele de socializare.

O situație similară a fost expusă și pe site-ul avocatnet.ro

Un avocat a sfătuit persoana respectivă să se adreseze poliției. În România, jocurile piramidale sunt interzise. 

De ce schemele piramidale eșuează întotdeauna?

Într-un articol tradus în mai multe limbi despre acest proiect este explicat pe larg ce înseamnă acest proiect ”Gift Of Legacy”

”Schemele piramidale sunt sortite eșecului deoarece succesul lor depinde de capacitatea de a recruta din ce în ce mai mulți investitori.

Deoarece există doar un număr limitat de oameni într-o anumită comunitate, toate schemele piramidale se vor prăbuși în cele din urmă.

Singurii oameni care fac bani sunt cei puțini care se află în vârful piramidei.

Pe de altă parte, companiile legitime de marketing pe mai multe niveluri pot exista o perioadă lungă de timp.

Deși recrutarea de investitori suplimentari este o parte esențială a practicii de marketing, deoarece companiile legitime de marketing pe mai multe niveluri implică produse sau servicii solide, participanții la aceste companii nu sunt supuși pierderilor uriașe”, se arată în articolul citat de avocatnet.ro.

De ce investesc oamenii în scheme de tip piramidal

”Dacă toate schemele piramidale eșuează, de ce ar investi cineva în ele?

Există trei categorii de bază de oameni care investesc în scheme piramidale: cei care participă din lăcomie; cei care sunt induși în eroare să creadă că se alătură unui „club de investiții” sau unui „program de cadouri”; și cei care cred că produsele sau serviciile sunt legitime.


Oamenii care participă la scheme piramidale din lăcomie știu adesea că sunt ilegali. Cu toate acestea, participă, sperând că escrocherii vor dura suficient de mult pentru ca ei să facă profit.

Cu toate acestea, rezultatul final al unei scheme piramidale este inevitabil. În cel mai bun caz, câțiva oameni, de obicei promotorii, pleacă cu mulți bani, lăsând majoritatea investitorilor să piardă toți banii pe care i-au pus în schemă.

De fapt, singurul mod în care cineva ar putea câștiga bani din scheme piramidale, este dacă alți oameni sunt înșelați să dea bani cu promisiunea că la rândul lor vor fi răsplătiți.


Promotorii piramidei vizează adesea grupuri strâns unite, cum ar fi organizațiile religioase sau sociale, echipele sportive și studenții pentru a crește presiunea de a participa.

Ele dau unor scheme piramidale nume atractive precum „cluburi de investiții” sau „programe de cadouri”.

Aceste cluburi sau programe sunt de obicei prezentate acestor investitori cu asigurări că sunt perfect legale, aprobate de Serviciul Fiscal Intern sau de un Contabil Public Autorizat. Unii chiar afirmă în mod expres că nu sunt o schemă piramidală.

Citește și: Atenție, schemă de fraudă cu mesaje de angajare și investiții prin SMS, WhatsApp, Telegram „iGOGO”!

Participanții la aceste cluburi sau programe sunt obligați să își caracterizeze investițiile drept „cadouri necondiționate” prin semnarea derogărilor. 

Adevărul este însă că, făcând aceste „cadouri”, toată lumea se așteaptă ca cei de mai jos de pe piramidă să facă același lucru. Intenția nu este de a face un cadou necondiționat.

În consecință, acești oameni nu numai că sunt implicați în scheme piramidale ilegale, ci pot încălca și legile fiscale.

Acei investitori care cred de fapt că produsele sau serviciile pe care promotorii le-au vândut sunt legitime, realizează inevitabil că au fost înșelați.

Abia atunci când aceste produse și servicii sunt de nevânzare, iar promotorii refuză să le răscumpere, ei devin în sfârșit conștienți că au participat la o schemă piramidală ilegală”, arată sursa citată.

Cum s-a părbușit Caritas și a lăsat o mulțime de români fără bani

Caritas a fost un joc de tip piramidal care a funcționat în România între aprilie 1992 și august 1994. A atras milioane de deponenți din toată țara care au investit mai mult de 1.000 de miliarde de lei vechi (între 1 și 5 miliarde de dolari americani) înainte de a da faliment în 14 august 1994. La data declarării falimentului avea datorii de 450 milioane de dolari americani, scrie Wikipedia.

Compania "Caritas" a fost fondată de către Ioan Stoica în aprilie 1992 în Brașov sub forma unei societăți cu răspundere limitată cu un capital de numai 100.000 de lei (500 USD sau 775 de dolari actual).

Citește și: Una din cele mai frumoase vedete, dispărută din PRO TV acum 10 ani, e milionară. Mama a murit tristă

Caritas s-a mutat în Cluj-Napoca două luni mai târziu.

Pentru început numai cei ce aveau domiciliul în Cluj puteau să facă depozite la firmă, dar începând cu vara anului 1993 toți cetățenii români au putut să participe.

 Sistemul lui Stoica promitea restituirea, după trei luni, a unei sume de opt ori mai mari decât banii investiți.

Listele cu depunători cărora le venise rândul la câștig erau publicate în cotidianul "Mesagerul transilvan". Caritas-ul a atras un număr de 400.000 deponenți din întreaga țară, care au investit 1.257

miliarde lei (aproape 1 miliard USD) înainte de a da faliment la data de 14 august 1994, având o datorie de 450 milioane USD. Plățile încetaseră, de fapt, în octombrie 1993.

Fondatorul și proprietarul afacerii, Ioan Stoica, a fost condamnat în anul 1995 de către Tribunalul din Cluj la un total de 7 ani de închisoare pentru fraudă, dar a făcut apel și i s-a redus termenul de pedeapsă la numai doi ani.

Nemulțumit și de această perioadă, el s-a adresat Curții Supreme de Justiție și sentința i-a fost micșorată la un an și jumătate de închisoare. A fost eliberat la data de 14 iunie 1996.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te