Care sunt cele mai periculoase țări în care să călătorești? Unde se află România?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.12.2023 - 19:31
Care sunt cele mai periculoase țări în care să călătorești? Unde se află România? Foto: Profimedia / imagine cu caracter ilustrativ
Cele mai periculoase țări - CNN

Care sunt cele mai periculoase țări în care să călătorești? Unde se află România? Iată unde să nu călătorești și de ce trebuie să ai grijă când alegi destinația de vacanță.

SHARE

Care sunt cele mai periculoase țări în care să călătorești? Unde se află România? Iată unde să nu călătorești și de ce trebuie să ai grijă când alegi destinația de vacanță.

Cele mai periculoase țări în care să călătorești

Sudanul de Sud, Libia și Afganistanul se numără printre cele mai periculoase țări de pe glob pentru a fi vizitate în 2024, s-a arătat.

Acest lucru este conform unei hărți interactive anuale care arată unde este cel mai probabil ca călătorii să se confrunte cu amenințări la adresa securității, pe baza riscului de violență politică, tulburări sociale, infracțiuni violente și mărunte și, în acest an, a impactului schimbărilor climatice. 

Printre cele mai sigure locuri de vizitat se numără Groenlanda, Finlanda, Norvegia, Islanda și Luxemburg, iar firma de consultanță International SOS a declarat că amenințările la adresa securității sunt "nesemnificative".

În schimb, țări precum Libia, Sudanul de Sud, Siria, Ucraina și Irak se numără printre cele mai periculoase de vizitat, aceste țări fiind clasificate ca având un risc de securitate "extrem". 

International SOS a subliniat faptul că "conflictele noi și în evoluție" din Gaza, Liban, Rusia și din regiunea Sahel din Africa au dus la creșterea gradului de risc pentru aceste țări.

Țările unde riscul de securitate este ridicat

În Venezuela, Honduras și Haiti, țări din America Centrală și de Sud, riscul de securitate pentru călători este considerat "ridicat" ca urmare a creșterii constante a criminalității și a tulburărilor. 

Citește și: FOTO Ce poți mânca la prânz în Thassos cu 105 lei: Gyros la farfurie, salată grecească, bere, suc

În schimb, Norvegia, Finlanda și Islanda sunt considerate ca având un risc scăzut de probleme medicale și de securitate, ceea ce înseamnă că sunt cele mai sigure țări, alături de Elveția și Groenlanda.

În ceea ce privește sănătatea, printre țările cu cel mai mare risc de a contracta probleme medicale sau boli se numără națiunile africane Niger, Sudan, Libia, Republica Centrafricană, Somalia și Sierra Leone. 

Yemenul a fost, de asemenea, etichetat ca fiind o țară cu risc ridicat în ceea ce privește sănătatea, alături de Irak, Siria și Coreea de Nord. 

La capătul opus al clasamentului, locurile cu un risc scăzut de îmbolnăvire sunt majoritatea celor din Europa, Canada, SUA, Noua Zeelandă, Australia, Africa de Sud și Chile.

Cu harta riscurilor din 2024, International SOS spune că își propune să ofere o "mai bună înțelegere a situației mai largi de securitate din țările prin care angajații ar putea călători sau în care ar putea lucra". 

Harta 'ajută la o mai bună informare a organizațiilor, astfel încât acestea să poată crea soluții adaptate pentru a reduce riscurile specifice cu care s-ar putea confrunta forța de muncă', a precizat firma de consultanță. 

Sally Llewellyn, director global de securitate la International SOS, a declarat: "Pentru anul viitor, se așteaptă ca tensiunile geopolitice, tulburările și instabilitatea politică să aibă un impact asupra operațiunilor de afaceri. 

'Acest lucru este reflectat pe hartă, cu Sahel, părți din Orientul Mijlociu și Ucraina în categoria de risc de securitate "ridicat" sau "extrem". 

'International SOS continuă să sprijine organizațiile care își desfășoară activitatea în aceste locații, inclusiv prin furnizarea de informații verificate și consiliere cu privire la modul în care astfel de riscuri le vor afecta forța de muncă sau prin sprijinirea evacuărilor acolo unde este necesar.'

Anul acesta, pentru prima dată, International SOS a inclus o categorie axată pe impactul schimbărilor climatice asupra națiunilor din întreaga lume. 

International SOS a declarat că "observă o tendință de creștere a numărului de alerte legate de climă emise către clienți, deoarece creșterea temperaturilor globale sporește riscurile pentru sănătate în întreaga lume".

În Europa, riscul este scăzut. Valul de căldură a făcut ravagii

În Regatul Unit, Franța, Germania, Spania și Italia, riscul reprezentat de schimbările climatice este considerat "scăzut", dar în țări precum Nigeria, Republica Democratică Congo și Siria, riscul este "foarte ridicat". 

În timp ce riscul reprezentat de schimbările climatice este "scăzut" pentru majoritatea țărilor europene, International SOS a atras atenția asupra faptului că valul de căldură "Cerberus" din această vară a făcut ravagii pe continent. 

Temperaturile au depășit în mod constant peste 40 de grade Celsius timp de mai multe zile, iar turiștii au fost văzuți leșinând la Roma din cauza căldurii.

International SOS a precizat că a emis cu 80% mai multe alerte medicale legate de factorii de schimbare climatică în 2023, comparativ cu 2022. 'Această statistică evidențiază cât de importantă este această problemă pentru întreprinderi și liderii lor', a declarat firma. 

Dr. Irene Lai, director medical global la International SOS, a declarat: "Doar un exemplu, evenimentele de căldură extremă din acest an, cu primul val de căldură numit vreodată "Cerberus" care a lovit Europa, ar putea deveni ceva obișnuit. 

'În plus față de impactul fizic al căldurii extreme, pot exista efecte negative semnificative asupra sănătății mentale. 

'Este esențial ca întreprinderile să planifice acest lucru, adaptându-ne modul de viață și de lucru pentru a ne proteja sănătatea, luând în același timp măsuri pentru a încetini și, în cele din urmă, pentru a inversa tendința de creștere a temperaturilor.'

Citește și: Rică Răducanu se plânge că n-are clienți la terasă, în Neptun: 33 lei tochitura, 4,5 lei micul

Harta riscurilor din 2024 se concentrează, de asemenea, asupra 'riscului medical' de a călători în țări din întreaga lume. Țările etichetate ca având un risc "foarte ridicat" sunt Siria, Irak, Afganistan, Coreea de Nord, Yemen și Gaza, pentru a numi doar câteva dintre acestea. 

International SOS a subliniat faptul că anul acesta au existat îmbunătățiri notabile în ceea ce privește riscul medical în Bolivia și Coasta de Fildeș. 

Acest lucru s-a bazat în mare parte pe îmbunătățirea treptată a accesului la asistență medicală de calitate, în special în marile orașe ale celor două națiuni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te