Care sunt cele mai poluate orașe din România? Doar 3 au aer respirabil. Dezastru în Cluj și Capitală

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 04.05.2024 - 15:55
Care sunt cele mai poluate orașe din România? Doar 3 au aer respirabil. Dezastru în Cluj și Capitală - Foto: Profimedia Images
Care sunt cele mai poluate orașe din România? Doar 3 au aer respirabil. Dezastru în Cluj și Capitală - Foto: Profimedia Images
Care sunt cele mai curate orașe din România? Doar trei dintre ele oferă un mediu nepoluat Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Care sunt cele mai curate orașe din România? Doar trei dintre ele oferă un mediu nepoluat Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Care sunt cele mai poluate orașe din România? Doar 3 au aer respirabil. Dezastru în Cluj și Capitală. În multe orașe europene, poluarea aerului încă prezintă riscuri pentru sănătate. Orașele din România sunt în topul orașelor murdare.

SHARE

Într-un studiu făcut la nivel european, a fost măsurată calitatea aerului în diferite orașe. Pe hartă se regăsește și România. Din cele 375 orașe monitorizate, București, Cluj, Timișoara. Târgu Mureș sau Iași se află în jurul locului 300 în topul celor mai curate (nepoluate) orașe din Europa.

Galați se află pe un onorant loc 21 în clasamentul orașelor europene cu cel mai curat aer.

Orașele sunt clasate de la cel mai curat la cel mai poluat oraș, pe baza nivelurilor medii de particule fine, sau PM 2,5 , în ultimii doi ani calendaristici.

Particulele fine sunt poluantul aerului cu cel mai mare impact asupra sănătății în ceea ce privește moartea prematură și îmbolnăvirea.

Acest instrument se concentrează pe calitatea aerului pe termen lung, deoarece expunerea pe termen lung la poluarea aerului provoacă cele mai grave efecte asupra sănătății.

Care sunt cele mai curate orașe din România? Doar trei dintre ele oferă un mediu nepoluat

În 2021,Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat liniile directoare bazate pe sănătate pentru calitatea aerului și a recomandat un nivel maxim de 5 μg/m 3 pentru particulele fine pentru expunere pe termen lung pentru a proteja sănătatea.

Citește și: Vremea rea produce incidente în trafic. Un microbuz a fost răsturnat de vântul puternic

În 2008, Uniunea Europeană (UE) a stabilit o valoare limită anuală pentru particulele fine de 25 μg/m 3  în cadrul  politicilor de furnizare a aerului curat în Europa.

Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător este în prezent în curs de revizuire , printre altele, pentru a alinia mai strâns standardele UE la recomandările OMS.

Citește și: O navă care transporta 1000 de tone de azot s-a scufundat în Dunăre. A lovit un pod

Vizionatorul clasifică calitatea aerului ca:

bun  pentru niveluri de particule fine care nu depășesc valoarea orientativă anuală a Organizației Mondiale a Sănătății de 5 μg/m 3 ,

corect pentru niveluri de peste 5 și care nu depășesc 10 μg/m 3

moderat  pentru niveluri de peste 10 și care nu depășesc 15 μg/m 3 ;

slab  pentru niveluri de peste 15 și care nu depășesc 25 μg/m 3 ; și   

foarte slab  pentru niveluri la și peste valoarea limită a Uniunii Europene de 25 μg/m 3.

Conform măsurătorilor, aerul este cel mai curat în Galați, Sibiu și Oradea. Restul orașelor se clasează cu un nivel foarte mare de poluare. Au fost monitorizate 375 orașe din Euorpa. Cel mai curat oraș din Europa este Faro (Portugalia). Reykjavik este pe locul 7, Stockholm pe 9.

Clasamentul celor mai curate orașe din România (de la cel mai curat, la cel mai poluat)

Locul 21 din orașele Europei - Galați

Locul 146 - Oradea

Locul 157 - Sibiu

Locul 308 din Europa - Arad

Locul 261 - Bacău

Locul 313 - Baia Mare

302 - București

274 - Buzău 

291 - Cluj Napoca

340 - Iași

281 - Timișoara

330 - Târgu Mureș

232 - Constanța.

Clasamentul e AICI 

În Europa, beneficiem de cea mai cuprinzătoare rețea de monitorizare a calității aerului din lume. Datele provin de la măsurători la sol ale particulelor fine, luate de peste 400 de stații de monitorizare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te