Care au fost cele mai ciudate apeluri efectuate de români la 112? 10 milioane de apeluri anul trecut. Cu ce situații s-au confruntat aceștia?
Cele mai ciudate apeluri la 112
Serviciul 112 împlineşte astăzi 20 de ani de când a fost înfiinţat în România. De-a lungul timpului, operatorii au fost priviţi, pe rând, ca îngeri şi demoni.
Au reuşit salvări miraculoase, dar au fost şi ţinta unor acuzaţii grave. Oricum, au şi ei motive să se plângă. Din cele peste 10 milioane de apeluri primite anul trecut, jumătate au fost glume proaste sau alarme false.
Citește și: Adulții sună abuziv la 112 mai mult decât copiii. 231.000 de apeluri false, efectuate anul acesta
În 20 de ani de existenţă, dispeceratele 112 au primit peste 300 de milioane de apeluri de urgenţă.
Cele mai multe solicitări la 112 au fost făcute pentru serviciul de ambulanţă - jumătate din totalul apelurilor. Aproape un sfert dintre apelanţi a avut nevoie intervenţia poliţiei, în timp ce în 18% dintre apeluri, oamenii au solicitat intervenţia pompierilor. Restul apelurilor au ajuns către Jandarmerie sau alte instituţii.
În cei 20 de ani, operatorii de la 112 au primit solicitări care mai de care mai bizare. Ca de exemplu: O mămică a chemat disperată ambulanţa pentru că nu reuşea să îşi liniştească copilul sugar care nu se mai oprea din plâns.
Un bărbat a avut nevoie de ajutor pentru a trata un cârcel, iar în timpul pandemiei, o persoană aflată în carantină la domiciliu a întrebat la 112 dacă poate ieși 3 minute în fața blocului.
În două decenii, operatorii de la 112 s-au crucit când au auzit oameni care îi sunau şi cereau ajutor la cumpărături, sfaturi împotriva fantomelor sau soţilor care nu îşi fac datoria conjugală.
Citește și: Românii blochează serviciul de urgenţă 112 cu toate prostiile
Pe teren, pompierii alertaţi prin numărul de urgenţă au fost exasperaţi şi ei de alarme false. Aseară, un bărbat din Iaşi, care chemase ambulanţa, s-a gândit că medicii vin mai repede dacă mai dă un telefon la 112 şi spune că miroase a gaz în tot blocul.