Cărbunaru: România a cheltuit 30,5 milioane euro pentru ajutorul acordat refugiaților

DE Lidia Moise | Actualizat: 19.03.2022 - 18:01
Dan Cărbunaru, sursa: screenshot Facebook

Factura cheltuielilor pentru ajutorul celor peste 515.000 de refugiați ucrainieni care au intrat în România este estimată la 30,5 milioane de euro, dar cifrele sunt în continuă mișcare. Bruxellesul va crea un mecanism de decontare și triimite o echipă la București pentru evaluare

SHARE

Comisia Europeană trimite la București, săptămâna viitoare, o delegație pentru a pune la punct crearea unui "mecanism coerent, integrat şi rapid" de decontare a cheltuielilor cu refugiaţii ucraineni, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Guvernul estimează că România a cheltuit deja 30 milioane de euro, dar cifrele sunt în dinamică, a spus Cărbunaru.  

”Sunt 30,5 milioane de euro cheltuiţi deja de ţara noastră, potrivit primelor evaluări, în gestionarea fluxurilor de refugiaţi. Structurile costurilor sunt complexe, pentru că nu includ doar cheltuielile de cazare şi hrană. Ştiţi că Guvernul a decis să asigure transport gratuit pentru refugiaţii care intră în România. Mulţi dintre ei aleg să iasă din ţara noastră fie prin Bulgaria, fie prin Ungaria. Aşadar structurile acestor costuri nu se referă doar la gestionarea celor aproape 80.000 de cetăţeni care astăzi au decis să rămână pe teritoriul României", a declarat Dan Cărbunaru.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului ”în acest moment sunt aproape 80.000 de cetățeni ucraineni care au ales să rămână pe teritoriul României, din cei peste 515.000 care, de la debutul conflictului din 24 februarie, au intrat în țara noastră.  Sunt 79.075 de cetățeni ucraineni dintre care 30.000 sunt copii, unii dintre ei au fost deja preluați în grija structurile specializate ale statului Român, în centre dedicate protecției copilului, dar desigur, sunt mulți alții care au nevoie de integrare în sistemul educațional, de acces la serviciile de sănătate și de alte categorii de servicii sociale pe care România trebuie să fie pregătită să le ofere”.

”Toate cheltuielile sunt centralizate şi transmise. Săptămâna aceasta, oficialii de la Bruxelles care vin la Bucureşti au misiunea de a genera un mecanism cât mai coerent şi cât mai integrat şi cât mai rapid de decontare a tuturor cheltuielilor pe care România le gestionează", a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Cărbunaru a precizat că România a trimis încă de săptămâna trecută primele cereri de decontare către autoritățile europene de la Bruxelles. Cărbunaru a lăsat să se înțeleagă că nu guvernul nu se așteaptă ca factura totală a cheltuielilor să fie achitată doar de Bruxelles.

"Autorităţile de la Bucureşti gândesc un mod integrat al sprijinului pe care aceşti oameni îl vor primi, fie prin efortul naţional de stat, fie prin eforturi integrat oferite de societatea civilă, sistemul de voluntari şi bineînţeles organizaţiile internaţionale care sunt parte a acestui răspuns organizat la nivelul ţării noastre", a spus Cărbunaru.

Însă dat fiind numărul mare de refugiați care ajung în România, cifrele privind cheltuielile sunt în continuă mișcare, iar autoritățile evaluează constant situația.

"Evaluările se fac zilnic şi toate ministerele, toate autorităţile care contribuie la aceste forme din perspectiva efortului naţional bugetar alimentează Guvernul cu informaţii la zi privind aceste demersuri. La aceste cifre se adaugă şi eforturile pe care, la nivel local, autorităţile le desfăşoară şi aici cunoaştem în special eforturile pe care le desfăşoară judeţele de la graniţa de nord, în special Suceava, sau în partea de sud-est, la Tulcea. Şi acolo sunt eforturi semnificative. Prin hub-ul de la Suceava cred că am depăşit deja 10 transporturi umanitare gestionate prin acest hub care are o anvergură europeană”, a spus Cărbunaru.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.