Calinic al Sucevei le-a cerut preoților să ceară bani de la enoriași „cu decență”, dar să ceară

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 24.02.2021 - 16:57
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților: ÎPS Calinic a rugat preoții să ceară cu decență contribuțiile bănești/FOTO: Basilica.ro

Înalt-Prea-Sfințitul Calinic nu le-a interzis preoților să ceară bani pentru serviciile religioase, ci i-a rugat să ceară „cu decență”, precizează Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

SHARE

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin purtătorul de cuvânt al instituției, pr. Alexandru Flavian Sava, aduce lămuriri cu privire la circulara trimisă de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, către parohii, pe 14 august 2020, prin care ierarhul „nu a interzis, ci a rugat preoții ca prin consiliul parohial să ceară cu decență contribuțiile bănești”.

Totodată, după cum a precizat pr. Alexandru Flavian Sava, circulara a făcut trimitere la hotărârea Sfântului Sinod, care menționează faptul că există doar o singură taxă și aceea se va stabili de către consiliul parohial, taxă pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire. „Tot în hotărârea Sfântului Sinod se spune despre contribuțiile benevole că reprezintă <sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor>”, a completat pr. Alexandru Flavian Sava.

ÎPS Calinic nu a interzis preoților să ceară bani, ci să o facă „cu decență”

Vă reamintim că în Hotărârea Sfântului Sinod nr. 12.183 din 18 decembrie 2017 este prevăzută distincția dintre taxe și contribuții benevole oferite de credincioși pentru funcționarea unităților de cult. Astfel, taxele stabilite de consiliul parohial se referă doar la sumele plătite de credincioși pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire. Contribuțiile benevole reprezintă sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor. Conform Biroului de Presă al Patriarhiei Române, „Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe, mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi”.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, noul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a promis, în cadrul ceremoniei de întronizare, că va continua consolidarea bisericilor de piatră și a Bisericii duhovnicești în eparhia în care a fost ales.

ÎPS Calinic a fost numit arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților în august 2020

Ierarhul a menționat provocările globalizării și consumerismului și și-a asigurat păstoriții că le va întâmpina nevoile cu dragoste.

„Vreau să vă asigur că, dincolo de severitatea mea, veţi găsi un suflet cald, care cu patru decenii în urmă «a lăsat haina trupului acestei lumi la porţile Mănăstirii Putna pentru a o primeni cu haina Duhului», sub îndrumarea duhovnicească a Părintelui Iachint Unciuleac şi a Înaltpreasfinţitului Pimen, stâlpi ai Ortodoxiei bucovinene în a doua jumătate a secolului al XX-lea”, a spus noul arhiepiscop, potrivit basilica.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te