Bursă de merit de 450 lei, pentru deținuții dintr-un penitenciar care merg la școală. Cum e posibil

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 08.11.2023 - 15:54
Bursă de merit de 450 lei, pentru deținuții dintr-un penitenciar care merg la școală. Cum e posibil - Foto: anp.gov.ro

Aproape 20 de deținuți dintr-un penitenciar care merg la școală se află pe lista Ministerului Educației pentru a primi bursă de merit de 450 de lei pe lună.

SHARE

Concret, este vorba despre deținuții care sunt închiși la Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud și care au dorit să continue școala.

În total, la închisoarea din Aiud, în luna septembrie 2023, au început cursurile 78 de deținuți. Iar dintre aceștia, aproape 20 de deținuți vor primi burse de merit, datorită noii formule de calcul de acordare a burselor. Este vorba despre suma de 450 de lei pe lună.

Citește și: Aproape 9% din bursele de merit merg la medii între 5.00 şi 7.99

Cursurile școlare la Penitenciarul Aiud sunt organizate în colaborare cu Școala Gimnazială ”Axente Sever” din Aiud pentru elevii deținuți care vor să participe la cursurile claselor I-VIII și cu Liceul Tehnologic Agricol ”Alexandru Borza”, Ciumbrud – pentru școala profesională anii I – IV.

La ciclul gimanazial, vor primi burse de merit 4 deținuți de la Aiud. Iar 12 deținuți care fac cursuri la școala profesională vor primi și ei 450 de lei pe lună, bursă de merit, au precizat pentru alba24.ro surse din cadrul unității de detenție.

Cum se acordă bursele de merit în noul an școlar

Situația este una simplă. Dacă există o clasă cu 10 elevi, primii 30% cu notele cele mai mari vor primi bursă de merit.

Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, după cum urmează:

a) 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, mai puțin elevii din clasa a V-a și elevii din clasa a IX-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia.

Citește și: 500.000 de elevi din România beneficiază de burse de merit. Unii o obțin și cu medii de 2

b) 30% din elevii fiecărei clase a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia.
 
c) 30% din elevii fiecărei clase a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te