Burduja: „România şi Portugalia vor coopera în cadrul unui Grup de Lucru în domeniul energiei”

DE Alin Crișan | Actualizat: 09.10.2023 - 18:22
Burduja: „România şi Portugalia vor coopera în cadrul unui Grup de Lucru în domeniul energiei” - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

România şi Portugalia vor coopera în cadrul unui Grup de Lucru în domeniul energiei. S-a semnat Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Mediului şi al Acţiunii Climatice din Republica Portugheză şi Ministerul Energiei din România

SHARE

România şi Portugalia vor coopera în cadrul unui Grup de Lucru în domeniul energiei, după ce luni, la Lisabona s-a semnat Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Mediului şi al Acţiunii Climatice din Republica Portugheză şi Ministerul Energiei din România, informează Ministerul Energiei.

Burduja: „România şi Portugalia vor coopera în cadrul unui Grup de Lucru în domeniul energiei”

Conform sursei citate, Memorandumul a fost semnat în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a prim-ministrului portughez Antonio Costa.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a menţionat că înfiinţarea acestui Grup de Lucru "reprezintă o excelentă oportunitate de a face schimb de expertiză şi experienţe între cele două state".

Citește și: Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre plafonarea în Energie: Avem o schemă care funcţionează

"Obiectivele noastre sunt similare în ceea ce priveşte tranziţia energetică şi am abordat mai multe subiecte de interes comun: proiectele hidroenergetice cu acumulare prin pompaj, inclusiv Tarniţa-Lăpuşteşti; energia eoliană offshore din Marea Neagră şi din Oceanul Atlantic; contractele pentru diferenţă pentru stimularea investiţiilor în energie verde şi predictibilitatea pieţei pe termen lung.

Sunt tot atâtea oportunităţi concrete de colaborare, pornind de la aceeaşi înţelegere a momentului pe care îl traversăm şi pentru care avem nevoie de energie sigură, accesibilă şi verde - în această ordine", a subliniat Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a participat, în perioada 8 - 9 octombrie 2023, într-o vizită oficială în Republica Portugheză, alături de delegaţia Preşedintelui României, Klaus Iohannis.

În cadrul acestei vizite, ministrul Burduja a semnat cu Ministrul Mediului şi al Acţiunii Climatice din Republica Portugheză un Memorandum de Înţelegere în domeniul energiei.

"Memorandumul prevede constituirea unui Grup de Lucru, având rol de monitorizare şi implementare a activităţilor convenite de Semnatari. De asemenea, fiind constituit la nivel tehnic, Grupul de Lucru va identifica alte teme de interes reciproc şi de cooperare.

Atât România, cât şi Portugalia, au în prim-planul politicii energetice curente, pe lângă asigurarea securităţii şi valorificarea potenţialului pentru energie solară, eoliană şi din alte surse regenerabile, ducând la un potenţial ridicat de cooperare bilaterală", se menţionează în comunicat.

Grupul de Lucru pentru schimb de bune practici în domeniul energiei va deveni operaţional ulterior semnării Memorandumului de Înţelegere între Ministerul Mediului şi Climei al Republicii Portugheze şi Ministerul Energiei din România.

Totodată, Memorandumul de Înţelegere semnat constituie baza îmbunătăţirii dialogului bilateral şi pentru acţiuni pentru consolidarea cooperării între cele două state. Dialogul bilateral poate sprijini obiectivele comune ale Uniunii Europene în politica energetică.

"În registrul inovării tehnologice, România şi Portugalia au oportunitatea de a colabora în identificarea modalităţilor de valorificare a "energiei albastre" sau energie potenţială osmotică. Ambele state beneficiază de o poziţionare geografică ce permite cercetarea acestui aspect, iar colaborarea între institute/centre de cercetare intră în domeniul de aplicare al Memorandumului de Înţelegere", precizează ministerul.

Conform sursei citate, programele de formare a experţilor, programe de schimb, vizite bilaterale efectuate cu reciprocitate, şi chiar sesiuni de lucru, conferinţe, seminarii comune sau forumuri de afaceri, pot duce la soluţii inovatoare, atât pentru procesul administrativ şi de reglementare în domeniul energetic, cât şi pentru industrie şi nivelul tehnologic. Stabilirea contactelor între entităţi publice ori private din cele două state va spori gradul de cunoştinţe şi expertiză.

Citește și: Fechet: „România are o capacitate mare de a produce energie din surse regenerabile”

În ceea ce priveşte sectorul gazelor naturale, ambele state recunosc rolul acestuia în securitatea energetică a Uniunii Europene, iar identificarea modalităţilor de diversificare a surselor de aprovizionare este un element esenţial în politica energetică a statelor membre.

Portugalia, fiind lipsită de surse de gaze naturale, este dependentă de importuri (în mare măsură din Algeria, prin Spania şi Nigeria, sub forma de GNL).

În acest sens, Portugalia preferă să utilizeze gazul natural ca sursă de tranziţie, mai ales în ideea în care este utilizată aceeaşi infrastructură care, pe viitor, va putea fi folosită pentru alimentarea Europei Centrale şi de Nord cu hidrogen verde.

"Rolul diplomaţiei energetice este decisiv, în baza considerentelor că obiectivele globale majore implică eforturi şi angajamente generale solide, precum şi o calibrare atentă a abordărilor în plan multilateral, în contextul unui tablou general complex, cu abordări nuanţate la nivelul UE", se mai spune în comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te