Un breton vrea să salveze satul Cobor. Localnicii nu se lasă

DE Mircea Marian | Actualizat: 07.11.2020 - 11:52
Erwan Joliff luptă pentru a schimba satul Cobor

De ani întregi, un francez din orașul Lorient, din Bretania, Erwan Joliff, se zbate să dezvolte o localitate uitată de lume la circa 20 de kilometri de Făgăraș, în județul Brașov.

SHARE

Printre altele, pe banii și pe munca lui, Joliff a făcut o stație de pompieri voluntari, care deservește o zonă unde pompierii din Făgăraș ajung greu. A ridicat în acest sat un dispensar medical, dar autoritățile locale ar trebui să asigure permanența medicală.

Locuitorii din Cobor au beneficiat de serviciile sale pro-bono, dar, când a fost vorba să-l voteze, au preferat vechiul sistem.

Dintre sute de sate

Erwan Joliff a studiat teologie, filosofie și mecanică auto și  a venit prima oară în România la începutul anilor ʼ90, când a predat franceză la liceu și la o facultate. S-a întors prin 2004, după ce lucrase în construcții la Bruxelles și experimentase viața la o fermă din Irlanda.

„Făceam o sută de kilometri pe zi cu motocicleta, trecând dealurile, traversând pădurile, mergând din sat în sat. În total, timp de o lună și jumătate, am explorat aproape 300 de sate din centrul României (Mediaș, Sibiu, Făgăraș, Sighișoara), din Apuseni și din Banat.

SEMI-EȘEC Erwan Joliff nu a reușit performanța conaționalei sale Clotilde Armand de a deveni primar

Spre sfârșitul «misiunii», am ajuns să mă stabilesc timp de o săptămână la Șoarș, ca să explorez Țara Făgărașului. Acolo am dat de Cobor. Și am avut sentimentul puternic că era locul meu.

Să îți zici, după trei sute de sate, că în acela vei trăi restul zilelor tale e un sentiment puternic, care ține loc de confirmare“, a povestit Joliff, acum câțiva ani, cum a ales să se stabilească în satul Cobor.

Când s-a stabilit aici era singur, însă în 2008 a cunoscut o voluntară, o nemțoaică din Dresda, cu care s-a căsătorit și are patru copii.

Paradisul Surei de stepă

Cobor este un sat cu vreo 200 de suflete, în Țara Făgărașului, aparținând de comuna Ticuș.

Până în sat se ajunge pe un drum distrus, plin de gropi, care mai prezintă urme aleatorii de asfalt. În sat s-a stabilit și Fundația Conservation Carpathia, un ONG care vrea să creeze, în munții Făgăraș, cel mai mare parc natural din Europa.

Fundația a avut în 2019 venituri de 13 milioane de euro, din care majoritatea banilor, 8,7 milioane de euro, provin de la trusturi private și fundații.

În satul Cobor dezvoltă o fermă de „biodiversitate“: a renovat câteva case vechi, unde oferă găzduire pentru turiști, a deschis o „pensiune“ pentru cai și are o turmă de Sure de stepă, cu circa 130 de animale care trăiesc într-o stare de semisălbăticie, nefiind nici măcar mulse.

Însă în satul Cobor ferma este o insulă de prosperitate. Fundația a investit sute de mii de euro în renovarea caselor astfel încât să respecte vechile metode de construcție, fără niciun cui, fără ciment, lemnul fiind prelucrat astfel încât să se îmbine perfect.

Una din case are trei fântâni, funcționale, din care una avea rolul unui frigider, apa menținând hrana rece. Însă în afara fermei locuitorii trăiesc mai degrabă la limita dintre comunism și anii ʼ90, iese după căderea lui Ceaușescu.

Un Nicușor Dan prêt-à-porter

Stabilit în satul Cobor, Erwan Joliff s-a implicat civic, un fel de Nicușor Dan la țară. În 2009, a pus pe picioare un sistem de colectare a deșeurilor reciclabile pe raza satului Cobor și a reușit să convingă locuitorii să colecteze selectiv, astfel încât în 10 ani a reciclat în jur de 100 metri cubi de PET-uri.

În 2012, a înființat în satul Cobor un serviciu voluntar pentru situații de urgență, care gestionează stingerea incendiilor în 4 comune. Din 2020, și-a extins aria de intervenție și la unele urgențe medicale – una din mașinile sale are defibrilator.

Cel mai apropiat detaşament de pompieri este la Făgăraș, la 25 de kilometri, acesta fiind motivul pentru care Joliff a înfiinţat remiza de pompieri şi i-a convins pe localnici să i se alăture.

Bretonul s-a pregătit pentru misiunea de pompier: are peste 400 de ore de voluntariat la ISU Braşov şi două stagii la centrul de pregătire de la Siret al ISU Suceava, unde s-a antrenat pentru stingerea incendiilor în mediu închis. În 2019, a absolvit cursul de paramedic SMURD. 

„Anul 2017 a reprezentat cea mai încărcată perioadă din punctul de vedere al situaţiilor de urgenţă. Am avut trei intervenţii la incendii la case şi 4 incendii de vegetaţie uscată“, a povestit Joliff în 2017, când a fost premiat la categoria „Din pasiune pentru…“, pentru munca sa de pompier voluntar, la Gala Comunităţii „Ţării Făgăraşului“.

Erwan a înfiinţat un serviciu
voluntar pentru situaţii de
urgenţă
, care gestionează

stingerea incendiilor

În 2017 și 2018, numele său a ajuns la Pro TV, care relata cum i-a salvat pe sătenii din Cobor loviți de o viitură.

„Un francez stabilit în sat acum 14 ani a sunat imediat alarma, iar cinci localnici au apărut ca din pământ îmbrăcaţi în pompieri, gata de intervenţie. Ivor, cum îi zic localnicii francezului, a înfiinţat la Cobor o grupare de pompieri voluntari.

Localnică: «Domnu’ Ivor, pompierul, a venit şi m-a ajutat. Dacă nu erau ei? ... Ce făceam singură?!»

Localnic: «Singurul care o fost de ajutor din comunitate a fost francezul care o venit cu pompele. I s-o stricat pompa aicea câtă apă aveam în beci» (...)

Singurele care încă nu au încredere în pompierii voluntari de la Cobor sunt autorităţile locale. În jurul satului există alte trei comune pe care gruparea le-ar putea deservi, dar niciuna nu s-a arătat până acum deschisă colaborării“, relata Pro TV, în iulie 2018.

Stația de pompieri avea nevoie, în 2018, de circa 2.000 de euro pe an, pentru motorină. În plus mai sunt de plătit RCA-ul și asigurările de viață pentru patru persoane. 

Ticuș, fief PNL

În 2020, când a candidat la funcția de primar a comunei Ticuș, care include satul Cobor, doar 67 de locuitori l-au votat pe Joliff, respectiv 12,36% din cei prezenți la vot. Locuitorii l-au preferat pe Emil Șchiopea, primar PNL din 2004, cu o întrerupere între 2008 și 2012, deși localitatea este într-o sărăcie cruntă, iar drumul spre Cobor este ciuruit și abia se poate circula, când nu ninge. Șchiopea a primit 257 de voturi, un candidat al formațiunii lui Ponta, Pro România, 135 de voturi, propunerea PSD-ALDE – 83 de voturi, iar Joliff a ajuns abia pe locul 4.

Prezența la urne în această mică localitate a fost uriașă: au votat 592 de locuitori din 831 de cetățeni cu drept de vot, adică 71,23%. Însă, datorită candidaturii lui Joliff, USR PLUS va avea de acum înainte un consilier din cei nouă din Consiliul Local, alături de PNL, Pro România, PSD, PMP și UDMR.

LIBERTATE Erwan Joliff spune că și-a recuperat libertatea prin eșecul în alegeri

„Francezul din Cobor“, cum se intitulează pagina sa de Facebook, a candidat însă sub culorile USR PLUS  și la un post în Consiliul Județean, l-a câștigat și acum e hotărât să se implice cât mai mult, deși indemnizația este de circa 1.000 de lei/ lună. USR PLUS a crezut atât de mult în ceea ce a făcut Joliff și în rolul său de locomotivă electorală încât l-a plasat pe Joliff Erwan Francois Michel Marie pe prima poziție a listei pentru Consiliul Județean.

După ce partidul a făcut un parteneriat cu PNL în consiliul județean, el a refuzat să fie vicepreședinte al CJ: „Chiar dacă am fost pe primul loc pe lista de consilieri, mi s-a părut clar că locul meu nu este în Brașov, într-un birou în consiliul județean, dar în continuare în comunitatea mea, cea din Cobor. 

Nu m-am mutat din Bruxelles că să vin în micul sat Cobor că să fac acum pasul invers și să mă întorc la un stil de viață atîta de departe de cel care mă hrănește sufletește“.

Cât despre bătălia pierdută pentru Primărie, el a scris că se simte eliberat: „Nu am absolut nicio supărare pe nimeni, nici pe cei care m-au trădat, nici pe cei care m-au mințit, amenințat, batjocorit, defăimat și care au făcut tot posibil să nu ajung primar.

Pur și simplu prin rezultatul votului de pe 27 septembrie mi-am recuperat înapoi libertatea pe care mi-aș fi pierdut-o 4 ani de zile dacă aș fi devenit primarul comunei Ticușu“.

Primarul nu-i vrea dispensarul

Când l-am vizitat pe Erwan Joliff, l-am găsit lucrând la clădirea noului dispensar sătesc. Ar fi vrut, dacă era ales primar, să asigure aici un serviciu de permanență: cadre medicale care să fie prezente după-amiaza, în zilele lucrătoare, și în weekend. Ar fi costat circa 53.000 de lei pe lună - aceasta este suma alocată de statul român pentru centrele de permanență.

Primarul reales al Ticușului nu pare că vrea să se folosească de oferta rivalului său politic, așa că, acum, Joliff se gândește să se folosească de servicii de telemedicină, deși recepția semnalului telefonic este mediocră – doar două din cele patru rețele majore de telefonie mobilă ajung până în colțul de lume în care trăiește „Francezul din Cobor“. 

Viitorul dispensar este dotat cu apă caldă, încălzire electrică, acces la Internet, grup sanitar, cabinet pentru medic şi sală de aşteptare.

Fundația Conservation Carpathia are la Ticuș 130 de Sure de stepă, care trăiesc în semisălbăticie.

Însă, după ce a construit dispensarul la stanadrdele din Franța, DSP-ul românesc i-a explicat că aici sunt alte normative, așa că a trebuit să adauge o toaletă suplimentară pentru personalul medical şi o cameră suplimentară numită sală de tratament. Noroc că avea un grajd lipit de casă și a avut unde să se extindă.

„Dacă aştept să-mi rezolve statul problemele, pot aştepta mult şi bine fără să se întâmple nimic“, a explicat Joliff, într-un ziar din Făgăraș, motivul pentru care s-a apucat de acest proiect.

Muncă voluntară

Potrivit declarației de avere depusă când a candidat pentru funcțiile de primar și consilier județean, Erwan Joliff deține în diverse conturi bancare circa 270.000 de euro, majoritatea banilor fiind în Germania, de unde este soția sa, și în Franța.

În 2019, a cumpărat în sat circa 1,4 hectare de teren și are și o casă de 130 de metri pătrați. O bună parte din averea sa constă dinn mașini, inclusiv un camion Urimag, din 1979. 

În ceea ce privește veniturile curente, declarația de avere arată că, în anul fiscal 2019, Francezul din Cobor nu a câștigat nimic, dar nici nu are datorii.

Francezii USR-ului. Plus un neamț

Trei cetățeni francezi, inclusiv Erwan Joliff, toți membri ai USR, au devenit celebri prin implicarea lor civică în sprijinul comunităților locale.

Cel mai cunoscut exemplu este al noului primar al Sectorului 1, Clotilde Armand. Ea s-a căsătorit în 1997 cu matematicianul Sergiu Moroianu, cu care are patru copii, și s-a stabilit în România din 1999. În 2016, ea a fost printre membri fondatori ai USR.

Însă, în scurt timp, ea și soțul ei s-au separat politic de Nicușor Dan, cu care fuseseră buni prieteni de familie. În 2019, Clotilde Armand a fost aleasă europarlamentar, iar în 2020 a câștigat alegerile pentru funcția de primar al Sectorului 1.

Nu am absolut nicio supărare
pe nimeni,
nici pe cei care

m-au trădat, nici pe cei care
m-au minţit, ameninţat,
batjocorit, defăimat

Al doilea cetățean francez cunoscut mai degrabă la nivel local pentru activitatea sa a fost Guilhem Moulin, fost consilier al Sectorului 4. Moulin a făcut o opoziție sistematică primarului PSD Daniel Băluță, însă colegii săi de partid i-au reproșat că lipsește de la ședințele de consiliu.

Moulin a explicat că s-a căsătorit, iar slujba nu-i permite să se prezinte la ședințe convocate intempestiv de primar. Până la urmă, el nu s-a mai regăsit pe listele USR-PLUS de candidați la consiliul local al Sectorului 4.

În sfârșit, surpriza alegerilor locale din 27 septembrie a fost germanul Dominic Fritz, care a câștigat Primăria Timișoarei. Fritz a venit în Timișoara în 2003, a făcut muncă de voluntariat și a coordonat Timișoara Gospel Project.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te