Boris Johnson avertizează asupra riscului unui dezastru nuclear. Ce îi transmite lui Vladimir Putin

DE Alexandru Pop | Actualizat: 05.03.2022 - 09:35
Premierul britanic Boris Johnson crede că Putin va intensifica ofensiva din Ucraina

Premierul britanic Boris Johnson îl avertizează pe Vladimir Putin cu privire la riscurile unui posibil dezastru provocat de luptele din jurul centralelor atomice din Ucraina.

SHARE

Premierul britanic Boris Johnson a avertizat sâmbătă asupra riscului unui dezastru nuclear în Europa din cauza bombardamentelor rușilor asupra centralei atomice din Ucraina, relatează agenția PA Media care citează un interviu acordat de liderul conservator pentru cotidianele La Repubblica, Die Welt și El Pais.

Boris Johnson crede că Putin va intensifica ofensiva din Ucraina, în condițiile în care nu ar mai avea altă ieșire decât să continue distrugerea țării vecine.

Premierul britanic a evocat și convorbirea pe care a avut-o în cursul nopții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre bombardamentele de la centrala atomică de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

”Este, în mod cert, o chestiune care ține de sănătatea și siguranța noastră, a tuturor europenilor”, a spus Johnson pentru The Guardian.

Citește și: În caz de accident nuclear, iodul se ia în primele ore. Cum se asigură stocurile și cine distribuie

“Securitatea noastră este în mod egal implicată, periclitată de un astfel de atac. Ne amintim cu toții ce s-a întâmplat la Cernobîl, norii radioactivi care s-au răspândit pe întregul continent, chiar până în America de Nord, din câte îmi aduc aminte”.

“În mod clar există un risc... sunt preocupat de modul în care putem opri un dezastru. Mai sunt și alte centrale ucrainene și cu siguranță mai sunt alte situri ucrainene radicoactive abandonate”.

Întrebat cum ar putea fi protejate centralele nucleare, premierul britanic a spus: ”Trebuie să transmitem clar Kremlinului că un dezastru civil nuclear în Ucraina, un nou Cernobîl, este un dezastru pentru toată lumea, inclusiv pentru Rusia”.

Citește și: VIDEO Civili ucraineni își apără țara cu mâinile goale în fața blindatelor și soldaților ruși

“De aceea, cred că anumite sisteme de protejare a acestor centrale, anumite sisteme care asigură monitorizarea nivelurilor de radiații de către autoritățile internaționale cum ar fi Națiunile Unite sau Agenția Internațională pentru Energie Atomică, la fața locului vor fi de o importanță maximă”.

Personalul de la centrala atomică Cernobîl este în continuare ținut prizonier după ce a fost capturat de forțele ruse. ”Nu putem schimba oamenii, sunt în tură de 10 zile.

S-au împărțit în două grupe și fac cu schimbul, dar sunt obosiți fizic, mental și emoțional”, a declarat sâmbătă Yury Fomichev, primarul orașului Slavutych, oraș construit pentru evacuarea personalului după dezastrul din 1986, relatează Kyiv Independent.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te