Deutsche Welle: Boris J. și marșul său triumfal de neoprit

DE Deutsche Welle | Actualizat: 24.07.2019 - 16:51

Boris Johnson a câștigat detașat cursa internă în fața concurentului său, ministrul de externe Jeremy Hunt, pentru a deveni viitorul premier britanic.

SHARE

Johnson, fost primar al Londrei și ex-șef al diplomației britanice, a obținut 92.153 de voturi din totalul de 159.000, față de 46.656 voturi pentru Hunt.

El a devenit astfel liderul conservatorilor și va fi numit premier, miercuri după-amiază, după o vizită la regina Elisabeta a II-a.

Vă invităm să citiți (sau să recitiți) un comentariu Deutsche Welle, publicat după prezentarea sa, acum șase săptămâni, în cursa pentru șefia partidului.

----------------------------------------

Boris Johnson a fost la frizer, a slăbit. S-a prezentat în fața electoratului londonez complet schimbat, atât exterior, cât și interior. Schimbarea a fost dovedită și de reținerile sale, în ultimele luni de criză, de la a mai lansa bombe mediatice.

Lunga sa tăcere a amplificat tensiunea. Dar ceea ce au văzut observatorii pe scenă când Boris Johnson și-a anunțat candidatura la conducerea guvernului britanic a fost aproape tipic fostului primar al Londrei: bună-dispoziție debordantă, optimism fără margini și puțină substanță politică.    

În sfârșit, Brexit!

Cel mai puternic argument al candidatului la funcția de șef al Executivului au fost mandatele sale în fruntea Primăriei din Londra. Și, desigur, este convins Boris Johnson, el a fost un primar extraordinar, care a soluționat problemele metropolei și a pregătit cu succes o ediție a Jocurilor Olimpice.

Numeroșii săi critici sunt de altă părere. Aceștia spun că ar fi fost un leneș care n-a făcut nimic și îi reproșează că ar fi lăsat în urma sa doar proiecte de prestigiu foarte scumpe. Despre controversatul său mandat ca șef al diplomației britanice, plin de incidente neplăcute, Johnson n-a suflat un cuvânt.  

Adversarii săi n-au fost în sală. În schimb, încăperea a fost înțesată de susținători care au jubilat când candidatul lor și-a declarat ambiția de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană la 31 octombrie.

Țelul său nu este un No Deal, dar își dorește „ceva mai bun ca acordul Brexit de până acum".

Cum ar putea funcționa? Echipa sa se va pune de îndată pe treabă. Iar el dorește „să vină în întâmpinarea Uniunii Europene cât mai prietenos cu putință".

N-a amintit nimic de recenta sa amenințare că Marea Britanie nu va plăti niciun ban Bruxelles-ului.   

Un nou acord Brexit, dar în caz de eșec nu se retrage

Însă programul este împotriva ambițiilor lui Johnson. Pe 22 iulie au loc alegeri pentru desemnarea unui nou președinte în fruntea conservatorilor, după care urmează vacanța de vară. Abia în septembrie vor putea fi reluate serios discuțiile cu Bruxelles-ul.

În plus, europenii au zis clar, de atâtea ori, că acordul de Brexit nu este negociabil - lucru valabil inclusiv pentru viitorul premier britanic. Dar toate acestea sunt detalii. Boris Johnson a venit hotărât să transmită încredere.

Johnson n-a vrut să elimine din discuție subiectul „No Deal ". Tema este decisivă pentru succesul negocierilor fiindcă, în fond, Bruxelles-ul își dorește un Brexit dur tot atât de puțin ca și el.

Și, pentru a fi credibilă, Marea Britanie trebuie să se pregătească repede. Din păcate, jurnaliștii n-au reușit să-l întrebe despre propunerile sale privind posibila componență a unui viitor cabinet – subiect adus în atenția opiniei publice de „Financial Times".

Boris Johnson s-a simțit prins în corzi numai la întrebarea privind o eventuală retragere a sa în caz de eșec. Nu va fi ușor, a recunoscut el. S-a eschivat de câteva ori, după care a evitat să lege promisiunea ieșirii din UE de mandatul la care aspiră.

Să reunească partidul și țara

Trebuie să se termine cu „mocirla de la Westminster", a declarat Johnson. Ca și cum el n-ar fi făcut niciodată parte din ea! Disputa în jurul Brexitului i-a dezamăgit pe mulți britanici, iar el – Boris Johnson – vrea să reunească atât țara, cât și pe conservatori.

Într-adevăr, toate aripile partidului își pot proiecta aspirațiile politice pe Boris Johnson. „Hardlinerii" cred în cuvintele sale tăioase la adresa Brexitului. Moderaților le reamintește de conservatorii tradiționali, celor mai în vârstă le-a promis facilități fiscale, iar londonezilor le promite un „europenism conservator".

Dar cea mai tare carte a lui Boris Johnson este perspectiva pe care el le-o oferă conservatorilor, aceea de a învinge la următoarele alegeri. Aproximativ 70 de deputați îl susțin – un avantaj uriaș în fața adversarilor săi. Iar din sondaje reiese că ar fi singurul cu șanse să câștige.

În bătălia electorală, marele blond este în elementul său: lipsit de substanță, dar puternic ca formă.

În 2016 le-a putut vinde britanicilor gogoașa cu cele 350 de milioane de lire sterline reprezentând contribuția săptămânală a țării sale la UE – bani care altfel ar fi putut fi disponibili în sistemul de sănătate. Nu mai amintește nimic de toate acestea, la fel cum nici de alte promisiuni nu mai zice nimic.  

Cocaină și alte probleme…

Mai poate fi oprit Boris Johnson? A fost destul de ezitant la întrebările legate de păcatele din tinerețe și de cocaină. N-a vrut să spună dacă a consumat droguri sau nu. Dar n-a fost nevoie decât să murmure „aveam doar 19 ani" și să se uite galeș pe sub bretonul său blond și deja lumea părea să-l fi iertat.

Mulți reporteri aveau pregătite multe întrebări, dar Johnson n-a permis mai mult de șase. Pentru consilierii săi a fost mai important să îl ferească de greșeli.

La întrebările privind limbajul său ofensator, ca în iarnă, când a numit femeile musulmane îmbrăcate tradițional „cutii poștale", Johnson s-a scuzat cu una dintre expresiile sale tipice: „Uneori cade până și tencuiala de pe tavan când vorbesc".

La startul campaniei sale în cursa pentru Downing Street, el a evitat în mod vizibil să reaprindă vechile discuții.

La lansare a fost prezent și tatăl lui Boris, Stanley Johnson - un pro-european convins. Însă Johnson senior s-a abținut să comenteze apariția fiului său în variantă aparent reinventată.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te