Boloş: „Polonia este, fără îndoială, un model de succes în domeniul absorbţiei fondurilor europene”

DE Alin Crișan | Actualizat: 28.03.2023 - 19:43
Marcel Boloș - Foto: Arhivă

Polonia este, fără îndoială, un model de succes în domeniul absorbţiei fondurilor europene, cu una dintre cele mai mari rate de absorbţie din Uniunea Europeană, peste 80%, consideră ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

SHARE

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a găzduit marţi o reuniune de lucru pe tema fondurilor europene şi a politicii regionale alături de oficiali români şi polonezi, în cadrul acţiunilor desfăşurate cu prilejul şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Polone organizată la Bucureşti.

Boloş: „Polonia este, fără îndoială, un model de succes în domeniul absorbţiei fondurilor europene”

Potrivit unui comunicat al instituţiei, la eveniment au participat, din partea MIPE, ministrul Marcel Boloş, din partea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, ministrul Attila Cseke, şi, din partea Ministerul Fondurilor de Dezvoltare şi al Politicii Regionale din Republica Polonă, o delegaţie condusă de ministrul polonez Grzegorz Puda.

"În domeniul absorbţiei fondurilor europene, Polonia este fără îndoială un model de succes, cu una dintre cele mai mari rate de absorbţie din Uniunea Europeană - peste 80% - în condiţiile în care au cel mai mare buget la nivelul Uniunii. Tocmai de aceea îi dăm exemplu de fiecare dată când avem ocazia.

Am abordat subiecte punctuale precum măsurile de simplificare a accesării şi implementării fondurilor, modul în care abordează sistemele de management şi control, etapele închiderii programelor aferente perioadei 2014 - 2020, intervenţiile care vizează persoanele cu dizabilităţi, dar şi aspecte specifice ale cooperării pe plan regional. 

O concluzie concretă este că vrem să punem bazele unui centru de coordonare, un hub de bune practici în intermediul Comisiei Europene, pentru implementarea proiectelor de succes", a declarat Marcel Boloş.

În cadrul întâlnirii de lucru cu partea poloneză a fost stabilită constituirea unui grup comun de lucru pentru bune practici în ceea ce priveşte fondurile alocate prin intermediul programelor operaţionale şi iniţiativelor gestionate de Comisia Europeană.

Obiectivele acestei iniţiative comune sunt identificarea potenţialilor parteneri şi prezentarea exemplelor de bune practici în domeniile principale ale finanţărilor disponibile, informaţiile de interes urmând a fi încărcate pe site-ul "oportunitati-ue.gov.ro" şi preluate pe "fonduri-ue.ro".

În cadrul discuţiilor dintre miniştrii români şi cel polonez au mai fost abordate subiecte precum măsurile de simplificare a accesării fondurilor aferente programelor din perioada 2021 - 2021 şi închiderea programelor perioadei 2014 - 2020, precum şi accesul la finanţare din bani europeni pentru persoanele cu dizabilităţi.

Prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021 - 2027, bugetul alocat persoanelor cu dizabilităţi este de 587,77 milioane euro şi va finanţa un ansamblu de măsuri integrate precum sprijin pentru ocupare, servicii de viaţă independentă pentru persoanele cu dizabilităţi care părăsesc sistemul instituţionalizat, centre de tip respiro, dezvoltarea de servicii de îngrijire de zi terapii psihologice pentru copiii cu dizabilităţi. La acest buget se adaugă intervenţiile specifice în domeniile educaţie şi ocupare ce vor putea fi finanţare prin programul dedicat, aferent perioadei 2021 - 2027 (PEO).

În domeniul politicii regionale, au fost discutate subiecte care vizează întărirea coeziunii teritoriale şi reducerea inegalităţilor, măsurile de politică urbană pentru oraşe mai verzi şi mai reziliente, evaluarea impactului teritorial al politicilor sectoriale şi strategia europeană pentru Regiunea Carpaţilor, iniţiativă a Republicii Polone, precum şi despre iniţiativa celor Trei Mări (ITM).

Aceasta din urmă este o platformă politică a ţărilor membre UE din Europa Centrală şi de Est. Scopul ITM este stimularea cooperării în regiune, accelerarea proceselor de modernizare a infrastructurii şi consolidarea independenţei energetice.

Reuniunea de marţi de la sediul MIPE a fost urmată de şedinţa comună a Guvernelor României şi Republicii Polone la care au participat prim-miniştrii şi miniştrii din cele două ţări.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te