2.000.000 amendă pentru o firmă care aducea fructe la un preț prea mare în supermarket

DE Alin Crișan | Actualizat: 16.10.2023 - 20:48
2.000.000 amendă pentru o firmă care aducea fructe la un preț prea mare în supermarket - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

2.000.000 amendă pentru o firmă care aducea fructe la un preț prea mare în supermarket, în urma controalelor efectuate zilele acestea în Bucureşti de către inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală, anunţă ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

SHARE

Amenzi în valoare de 4 milioane lei au fost date celor care nu aplică preţuri corecte la alimentele de bază, în urma controalelor efectuate zilele acestea în Bucureşti de către inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală, anunţă ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, fără a preciza numele companiilor amendate.

Boloș: „Amenzi de 4 milioane lei celor care nu aplică preţuri corecte la alimentele de bază”

Tot ministrul arată că reducerea prețurilor funcționează doar pe termen scurt și că este necesar ca pentru viitor să crească producția internă, pentru a se resimți cu adevărat scăderea prețurilor.

"Amenzi de 4 milioane lei pentru cei care nu aplică preţuri corecte la alimentele de bază. Când Guvernul României a decis plafonarea marjelor de adaos comercial la alimentele esenţiale, am spus că este important ca efectele măsurii să apară pe tot lanţul, de la procesator până la vânzătorul final şi distribuitor.

Citește și: Ce prețuri vor avea cozonacii de Crăciun? Ministrul Agriculturii a făcut anunțul

Tocmai de aceea am cerut atenţie maximă, pentru a asigura echitatea şi corectitudinea în mediul economic. Urmare a controalelor efectuate zilele acestea în Bucureşti de inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală, au fost aplicate amenzi în valoare de 4 milioane lei", anunţă Marcel Boloş, pe Facebook.

Inspectorii antifraudă au sancţionat un operator economic care activează în domeniul distribuţiei de legume-fructe, cu o amendă în valoare totală de 2 milioane de lei pentru depăşirea în mod repetat a cotei de adaos comercial prevăzută de ordonanţă.

Este vorba despre un operator economic care este furnizor pentru marile lanţuri de magazine şi majoritatea hypermarket-urilor. De asemenea, un alt distribuitor din Bucureşti a fost amendat cu 2 milioane de lei pentru nerespectarea cotei de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie al unor produse alimentare, cum ar fi fasole uscată, ulei etc.

"Reamintesc că măsura are ca obiectiv final ieftinirea preţului la produsele alimentare printr-o plafonare a marjelor de adaos comercial, la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% şi la nivel de vânzător final cu 20%. Decizia a venit pentru ca familiile de români să nu fie nevoite să plătească şi 80% mai mult la un produs esenţial, cum ar fi pâinea sau laptele. Scopul nostru este ca oamenii să găsească în magazine preţuri corecte. S-au văzut efectele: produse mai ieftine şi cu 50%", adaugă ministrul. 

Citește și: Importăm alimente, băuturi și tutun în valoare de un miliard de euro pe lună. Mărfurile ajung la noi

El subliniază însă că aceste reduceri de preţuri funcţionează pe termen scurt. 

"Pe termen lung este nevoie de creşterea producţiei interne, pentru a determina cu adevărat o scădere a preţurilor. Continuăm să găsim soluţii şi să investim în industria alimentară, pentru ca noi să procesăm ceea ce producem", spune Boloş.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te