Mașini de lux furate din Italia și Franța, găsite în România. Hoții circulau cu ele pe străzi

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.06.2023 - 20:05
O mașină furată a fost găsită la un control în trafic Foto: Poliția ed Frontieră

Bolizi de lux, furați în țări din spațiul Schengen, au fost găsiți în România. Unele mașini au fost confiscate direct la graniță. Altele au fost găsite în timpul controalelor din trafic. Un român venise în țară cu mașina cumpărată în rate, dar nu a mai plătit.

SHARE

Mașini de lux în valoare de zeci de mii de euro au fost confiscate în România. Unele erau date în urmărire de state din spațiul Schengen ca Italia sau Franța.

Autoritățile din România le-au găsit fie în trafic, fie la granițe. Poliția de Frontieră a transmis că anul acesta a descoperit peste 80 de mașini furate din străinătate.

Mașini de lux furate din Italia și Franța, găsite în România

Poliția de frontieră a dat câteva exemple de bolizi de lux furați din Italia și Franța, descoperiți în România. 

Una dintre mașinile de lux a fost găsită la un ieșean, în timp ce o conducea printr-o localitate din județul Iași. S-a întâmplat în luna ianuarie a acestui an. 

Bărbatul o cumpărase în rate din Italia, însă nu mai plătise ratele.

Citește și: S-au dat drept polițiști și au ”rechiziționat” o mașină. Ce au pățit șoferul și pasagerii

”În ziua de 03 ianuarie, în jurul orei 16.30, poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, pe timpul unei misiuni specifice desfăşurate împreună cu colegi din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, pe raza localităţii Crasna, un autoturism marca Mercedes CLA, an de fabricaţie 2019, condus de un cetăţean român, în vârstă de 32 de ani.

Deoarece au avut suspiciuni cu privire la situaţia juridică a mijlocului de transport, şoferul, împreună cu autoturismul, a fost condus la sediul instituţiei pentru continuarea cercetărilor. În urma verificărilor specifice efectuate, poliţiştii de frontieră au constatat că autoturismul figurează în bazele de date ca fiind furat din Italia, semnalare emisă la data de 19.12.2022.

Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că a achiziţionat autoturismul în rate şi nu s-a gândit că ar putea avea probleme dacă nu mai plăteşte ratele.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere, iar autoturismul, în valoare de peste 43.000 de euro, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor”, a transmsi Poliția de Frontieră.

Citește și: A furat o mașină, a alimentat fără să plătească și a condus-o ilegal. Unde l-a găsit poliția

Autoritățile au mai dat exemplu și un Porsche Panamera 4S furat din Franța, descoperit în luna aprilie la Vama Nădlac din Arad. Acesta costa 40.500 de euro.

Tot la Nădlac a fost descoperit Range Rover Sport, de 35.000 de euro, înmatriculat în Italia, dat în urmărire de acest stat. Bărbatul de la volanul bolidului a declarat faptul că trebuia să plătească o taxă în Italia, pe care a omis-o și nu se aștepta ca mașina să fie căutată de autorități.

80 de mașini furate găsite în România

În primele patru luni ale anului 2023, în urma misiunilor desfăşurate în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră au descoperit 80 de mijloace de transport aflate în atenţia autorităţilor, fiind semnalate ca suspecte a fi furate (71 autoturisme, 4 microbuze, 2 camioane, 2 motociclete şi 1 remorcă), în creştere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior (53 autovehicule).

Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la P.T.F. Nădlac II (judeţul Arad) şi P.T.F. Petea (judeţul Satu Mare). Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu Bulgaria, în P.T.F. Calafat şi P.T.F. Giurgiu, precum şi la graniţa cu R. Moldova, unde P.T.F. Albiţa (judeţul Vaslui) are cele mai multe astfel de cazuri.

Persoanele implicate au fost atât cetăţeni români, cât şi bulgari, iranieni, libieni, letoni, olandezi, moldoveni, sârbi, turci şi ucraineni.

În urma analizei din acest an, s-a constatat că principalele ţări de unde proveneau  autovehicule aflate în atenţia autorităţilor, care au fost depistate frontierele României, sunt Germania, Italia, România, Belgia, Ucraina, Bulgaria şi Marea Britanie, dar şi cele mai multe maşini depistate fiind din categoria autoturismelor de lux şi de mijloc.

În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul verificărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Totodată, parte dintre aceștia au motivat că au primit o sumă de bani pentru a transporta maşina în România şi nu cunoşteau că aceasta se află în atenţia autorităţilor.

Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităţilor de parchet competente, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date şi informaţii, prin intermediul Punctelor şi Centrelor de Contact de la frontieră.

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te