Bode, reacție după accidentul în care a murit Raisa: Polițistul nu scapă de răspunderea penală

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.01.2022 - 11:11
Bode, reacție după accidentul în care a murit Raisa: Polițistul nu scapă de răspunderea penală/FOTO: Facebook/LucianBode
Bode, reacție după accidentul în care a murit Raisa: Polițistul nu scapă de răspunderea penală/FOTO: Facebook/LucianBode

Ministrul de interne Lucian Bode a declarat luni, referitor la accidentarea mortală a unei fetițe în Sectorul 1 din Capitală, că polițiștii au obligația de a conduce cu prudență, chiar dacă sunt în misiune, subliniind că aceștia nu scapă de răspundere penală.

SHARE

„Din păcate, pe 13 ianuarie, un polițist din cadrul Secției 5 Poliția Capitalei a accidentat două minore (…), Raisa pierzându-și viața, iar Maria suferind mai multe traumatisme, astăzi în afara oricărui pericol. Regret enorm această tragedie, care a șocat o țară întreagă, și, dincolo de funcția ministerială, sunt tatăl unei fetițe de vârstă apropiată cu Raisa, iar sentimentul pe care îl simt este unul cutremurător.

Știm că orice am spune, orice am face, nu o putem aduce pe Raisa înapoi. Vorbim de o faptă ireparabilă, însă pentru familia îndoliată și pentru opinia publică am obligația să dispun măsuri în limita competențelor legale și să prezint rezultatele acestor măsuri. Încă o dată, transmit condoleanțe familiei Raisei și însănătoșire grabnică Mariei”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, luni.

Citește și: Tot mai mulți pacienți cu COVID, la ATI. 25 din cei 28 de pacienți care au murit, nevaccinați | Newsweek Romania

Polițistul, spune Lucian Bode, era într-o misiune, însă nu în una cu caracter de urgență. Chiar și dacă ar fi fost, a explicat șeful MAI, agentul ar fi fost scutit doar de partea contravențională, nu și de răspunderea penală.

„Revizuim procedura de selecţie din sursă externă”

„Am decis să reanalizăm la nivelul MAI procesul de recrutare din sursă externă, pe cât de necesar, pe atât de riscant în unele situaţii", a afirmat Bode, luni.

El a vorbit despre deficitul de personal din minister.

„Suntem obligaţi să recurgem la această procedură de selecţie pentru a acoperi acest eficit de personal uriaş din MAI", a explicat el.

Citește și: Ciolacu: Reducerea TVA de la 19% la 5%, pentru energie şi gaze este suportabilă pentru stat

„Așadar, imediat după producerea acestei tragedii, am solicitat transparență și celeritate în documentarea acestui caz. În acest sens, am alocat resurse suficiente și am sprijinit nemijlocit procurorul. Imediat ce s-a pus în mișcare acțiunea penală, polițistul a fost pus la dispoziție de către Poliția Capitalei.

În paralel, Poliția Capitalei a declanșat verificări cu privire la situația agentului, luând totodată și alte măsuri organizatorice. Fac precizarea că polițistul se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv misiuni polițienești, la solicitarea structurii de evidență a populației.

Precizez, de asemenea, că nu executa o misiune cu caracter de urgență – și pentru că am văzut foarte multe discuții în spațiul public în care se inducea ideea că dacă ar fi fost într-o misiune de urgență avea alte responsabilități sau ar fi fost scutit de anumite obligații, legea este foarte clară, tot ce înseamnă conducere în regim priorita,  și dacă te deplasezi în misiune polițienească sau în misiune de urgență, cel care conduce o mașină a poliției are obligația să circule cu prudență și este scutit doar de partea contravențională, nu și de răspunderea penală”, a adăugat ministrul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te