Bode: Dacă OMS ne spune, vom institui carantină obligatorie inclusiv pentru persoanele vaccinate

DE Daniel Toșa | 26.11.2021 - 15:57
Bode: Dacă OMS ne spune, vom institui carantină obligatorie inclusiv pentru persoanele vaccinate/FOTO: Facebook/LucianBode

România va introduce pe lista roșie statele vizate de noua tulpină COVID, din sudul Africii, dacă OMS va recomanda acest lucru, a anunțat vineri, după ședința de Guvern, ministrul de Interne, Lucian Bode.

SHARE

„Așa cum foarte corect ați remarcat privim cu îngrijorare la ceea ce spune OMS, cu riscurile care s-ar putea să vină dintr-o anumită zonă a lumii, din Africa mai exact. Vom vedea raportul OMS și noi astăzi adoptăm o hotărâre a CNSU prin care vom stabili lista țărilor cu zonele verzi, zonele galbene și zonele roșii și, cu siguranță, dacă OMS ne spune că există aceste riscuri, eu cred că România va introduce în zona roșie automat aceste țări”, a declarat vineri Lucian Bode.

Întrebat dacă vor fi vizate de carantină inclusiv persoanele vaccinate care se întorc din state afectate de noua tulpină a coronavirusului, Bode a răspuns: „Vom impune carantinarea celor care vin din aceste zone, chiar dacă sunt persoane vaccinate, dacă vorbim despre această tulpină periculoasă”.

Citește și: Nuțu Cămătaru: Puteam prelua Steaua, dar nu am vrut. Pe Becali „l-am ținut cu bani și cu șmecherie”

Potrivit reglementărilor în vigoare, persoanele vaccinate sunt exceptate de la carantină la sosirea în România chiar dacă vin din țări din zona roșie.

În hotărârea CNSU adoptată vineri și care intră în vigoare miercuri, Botswana, țara de origine a noii tulpini, este în zona verde, pentru care nu se aplică niciun fel de restricții pentru persoanele care sosesc în România, iar Africa de Sud este în zona roșie, însă persoanele vaccinate nu intră în carantină, scrie Digi24.

Citește și: Afectat de praf și oboseală, Dorneanu a încasat sporuri de 250.000 lei în pandemie

O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cu un număr ridicat de mutaţii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă împotriva COVID-19, a fost detectată în Africa de Sud, au anunţat joi oameni de ştiinţă. 

În ultimele ore, tot mai multe țări au impus măsuri strice de călătorie, din cauza acestei variante super-mutante. Printre ele se numără Israel, Franța, Italia, Marea Britanie, Germania, Cehia, dar și țări precum Singapore sau Japonia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.