Boala COVID cauzează leziuni pulmonare pe termen lung, arată un studiu Oxford

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 01.12.2020 - 16:57
Covid-19 cauzează leziuni pulmonare care pot fi observate la mai multe luni de la îmbolnăvire, arată un studiu Oxford/FOTO: Twitter

Potrivit unui studiu asupra unui număr de zece pacienţi al Universităţii Oxford, boala COVID-19 poate cauza leziuni pulmonare care pot fi observate la trei luni după o infectare cu noul coronavirus SARS-CoV-2, relatează BBC News.

SHARE

În cadrul acestor examinări prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN) se foloseşte xenon în depistarea leziunilor pulmonare. Experţi în pneumatologie subliniază că aceste teste, care pot detecta leziuni pe termen lung, sunt foarte importante pentru pacienţii cu covid-19. Pacienţii inhalează xenon în timpul procedurii imagisticii prin rezonanţă magnetică (IRM).

Profesorul Fergus Gleeson, coordonatorul studiului, a testat această tehnică pe zece pacienţi cu vârste cuprinse între 19 şi 69 de ani. Opt dintre ei respirau cu dificultate şi erau obosiţi, la trei luni după ce au fost bolnavi de covid-19, însă niciunul nu a fost internat la terapie intensivă şi nu a fost ventilat, iar scanări convenţionale nu au detectat probleme la nivelul plămânilor acestor pacienţi.

Scanările au scos la iveală leziuni pulmonare - zone în care aerul nu circulă cu uşurinţă în sânge - la opt dintre pacienţii care gâfâiau. Aceste rezultate l-au determinat pe profesorul Gleeson să pregătească un studiu asupra unui număr de 100 de persoane, pentru a verifica dacă pacienţi care nu au fost spitalizaţi şi nu au avut simptome grave prezintă aceleaşi probleme.

El intenţionează să colaboreze cu medici generalişti în vederea examinării unor persoane cu teste pozitive cu covid-19 în mai multe grupe de vârstă. Scopul studiului este să stabilească dacă aceste persoane prezintă leziuni pulmonare şi facă aceste leziuni sunt permanente sau dispar în timp.

”Mă aşteptam la unele leziuni pulmonare, dar nu la nivelul pe care l-am observat”, declară el.

Riscul unor boli grave şi al morţii creşte puternic în cazul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani. Însă, dacă studiul va arăta că leziunile pulmonare apar la un grup de vârstă mai larg şi inclusiv la bolnavii de covid-19 care nu sunt spitalizaţi, ”acest lucru va schimba situaţia”, consideră el. Leziunile pulmonare identificate cu ajutorul xenonului ar putea să fie unul dintre factorii unor forme de covid-19 îndelungate, în care pacienţii nu se simt bine timp de lunide zile după ce se infectează cu noul coronavirus, estimează el.

Această tehnică de scanare a fost dezvoltată de către un grup de cercetători de la Universitatea din Sheffield, coordonat de către profesorul James Wild, care subliniază că ea asigură o modalitate ”unică” de descoprerire a leziunilor pulmonare cauzate de covid-19 şi a sechelelor acesteia.

”În alte boli fibrotice ale plămânului, am arătat că metodele sunt foarte sensibile în privinţa acestei afecţiuni şi sperăm ca aceste rezultate să ajute la înţelegerea bolii de plămâni covid-19”, a declarat el.

Un medic generalist de la Oxford, dr. Shelley Hayles, implicat în punerea la punct a studiului, consideră că până la 10% dintre persoanele care au avut covid-19  ar putea prezenta leziuni pulmonare care conduc la operioadă prelungită a simptomelor, potrivit news.ro.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.