Belarus, descalificată de la Eurovision 2021. Și al doilea cântec înscris, tot de propagandă

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.03.2021 - 09:30
Belarus a fost descalificată de la Eurovision Song Contest 2021 după ce a înscris un al doilea cântec ale cărui versuri încălcau regulile competiţiei. / Foto: eurovisionary.com

Belarus a fost descalificată de la Eurovision Song Contest 2021 după ce a înscris un al doilea cântec ale cărui versuri încălcau regulile competiţiei.

SHARE

În urmă cu două săptămâni, reprezentanţii European Broadcasting Union (EBU), care organizează concursul, au cerut Belarusului să înscrie un nou cântec, după ce a fost ridicată problema că piesa propusă avea un subtext politic.

A doua melodie propusă, cântată de acelaşi grup, Galasy ZMesta, a fost acum considerată ca nepotrivită.

Galasy ZMesta este cunoscut că ironizează protestele faţă de preşedintele Alexandr Lukaşenko. Demonstraţiile au început în Belarus în vara anului trecut, după ce el câştigat alegerile prezidenţiale.

Citește și:

Eurovision a blocat o melodie pro-Lukașenko din Belarus

„Te voi învăţa să te supui regulilor”

„I Will Teach You”, cântec al grupului Galasy ZMesta, cuprinde versuri ca „Te voi învăţa să te supui regulilor”, stârnind critici din partea reprezentanţilor opoziţiei. Mulţi s-au temut că permiţând prezentarea unui astfel de cântec ar legitima reprimarea violentă a protestelor, informează news.ro.

EBU a decis că versurile sunt neadecvate şi a ceut Belarusului să înscrie o altă piesă, dacă ţara vrea să participe la concursul din luna mai de la Rotterdam.

Lukaşenko însuşi s-a exprimat legat de această situaţie: „Încep să ne preseze din toate părţile. Chiar şi la Eurovision, văd. Vom face un alt cântec. Vedeţi că acesta este politizat cu totul”.

Citește și:

Cenzură sovietică: Moscova anchetează cântecul „Femeia rusă”, ce va participa la Eurovision

Noua piesă a fost de asemenea respinsă. EBU a spus că a examinat cu atenţie melodia pentru a stabili eligibilitatea.

„A fost concluzionat că noua înscriere încalcă de asemenea regulile competiţiei prin care este asigurat că acest concurs nu este instrumentalizat sau dezonorat. Din păcate, Belarus nu va participa la cea de-a 65-a ediţie a Eurovision Song Contest din mai”, se arată într-un comunicat.

Eurovision Song Contest 2021 va avea loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 18 şi 20 mai şi finala pe 22 mai. La ediţia cu numărul 65 a concursului, participă - alături de România - alte 40 de ţări.

România va fi reprezentată la ESC 2021 de Roxen, care va interpreta melodia „Amnesia” pe scena de la Rotterdam.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.