Bătrânii vulnerabili vor putea beneficia de îngrijire: „Servicii sociale în premieră pentru România”

DE Alin Crișan | Actualizat: 08.05.2023 - 20:44
Mâinile unor oameni bătrâni, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Profimedia Images

Printr-un program special aflat în pregătire, mai mulți bătrâni vulnerabili vor putea beneficia de îngrijiri, conform unui anunț recent al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

SHARE

Practic, vorbim de o finanțare pe care o vor putea cere furnizorii de servicii sociale pentru a extinde semnificativ numărul de persoane vârstnice care pot primi îngrijiri.

Bătrânii vulnerabili vor putea beneficia de îngrijire: „Servicii sociale în premieră pentru România”

„Vorbim despre un tip de servicii sociale care se derulează în premieră pentru România, care vor contribui la menținerea independenței și calității vieții pentru persoanele vârstnice, astfel încât ele să poată continua să trăiască în comunitățile lor și să participe activ la viața socială. Avem în vedere atât furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu, de la hrănire și până la igienizare, cât și servicii de îngrijire medicală și terapie. Vor putea beneficia de aceste pachete de servicii românii cu vârsta de peste 65 de ani. Să vă faceți o idee despre cât de important este acest apel - în acest moment, serviciile de îngrijire a seniorilor din România deservesc 12.500 persoane, adică doar 1,3% din persoanele care au nevoie de acest tip de sprijin”, a declarat Marcel Boloș, ministrul de resort, conform comunicatului MIPE.

Citește și: Piatra lui Dan de la Tarnița, comparată de turiști cu peisajele din Vietnam: „Este excepțional”

În esență, este vorba de un program de finanțare pentru care, momentan, a fost lansat în dezbatere ghidul solicitantului. Apelul, ce va face parte din Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 - 2027, va dispune de o alocare totală de 80 de milioane de euro pentru a sprijini măsurile pentru îmbunătățirea condițiilor locative ale bătrânilor vulnerabili.

Finanțarea va putea fi accesată de furnizorii de servicii sociale publici și privați, în parteneriat cu autoritățile publice locale din localitatea sau localitățile în care se implementează fiecare proiect. Finanțarea va fi pentru:

  1. construirea de locuințe sociale noi;
  2. reabilitarea de locuințe sociale individuale adaptate pentru persoanele vârstnice afectate de probleme locative, reabilitarea și adaptarea ambientului în locuințele personale/individuale ale
  3. persoanelor vârstnice vulnerabile;
  4. modernizarea/reabilitarea centrelor de zi;
  5. furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu (igienă corporală, îmbrăcare și dezbrăcare, hrănire și hidratare, transfer și mobilizare, deplasare în interior, comunicare, preparare hrană, cumpărături, menaj și spălătorie, facilitare deplasare în afara casei și însoțire, administrarea și gestionarea bunurilor, acompaniere și socializare);
  6. servicii complementare acordate integrat (îngrijire medicală, reabilitare/recuperare, terapie ocupațională, psihoterapie, psihopedagogie, consiliere socială, juridică și de informare etc.);
  7. servicii de tip centre de zi pentru asistență și recuperare ce vor asigura servicii de îngrijire personală, integrat cu serviciile complementare de recuperare și reabilitare funcțională (terapii de recuperare/reabilitare funcțională), activități terapeutice și ocupaționale, precum și consiliere psihologică, linie telefonică de urgență, asistență şi suport pentru familia persoanei vârstnice, suport pentru realizarea activităților administrative şi gestiunea bunurilor etc.

Ghidul solicitantului este în dezbatere publică până pe 26 mai 2023, iar perioada de înscriere la finanțarea gestionată de MIPE este programată momentan pentru intervalul 11 iunie - 10 august 2023, potrivit avocatnet.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te