Baronul PSD Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată într-un nou dosar: 5,5 mil. lei prejudiciu

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.01.2021 - 10:19
Nicușor Contantinescu și Radu Mazăre / Foto: stirilezilei.ro

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un nou dosar pentru două infracţiuni de abuz în serviciu.

SHARE

Nicuşor Constantinescu este acuzat că a realizat lucrări la Herghelia Mangalia şi pe malul lacului Corbu, deşi aceste obiective nu făceau parte din domeniul public al judeţului Constanţa. Procurorii estimează că în acest dosar prejudiciul depăşeşte 5,5 milioane de lei.

DNA a transmis vineri, printr-un comunicat de presă, că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, a lui Nicuşor Constantinescu, aflat în stare de detenţie, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, informează news.ro.

Nicuşor Constantinescu este acuzat de procurorii anticorupţie că în perioada 2009 – noiembrie 2013, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de lege, privind exercitarea funcţiei de ordonator principal de credite şi gestionarea bugetului, în legătură cu realizarea unor lucrări la două obiective care nu aparţineau Consiliului Judeţean Constanţa: Herghelia Mangalia şi malul lacului Corbu. 

“Lucrările respective ar fi fost executate de către Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (R.A.J.D.P.) Constanţa. În cazul complexului Herghelia Mangalia, pentru lucrările de modernizare, R.A.J.D.P. ar fi facturat o cantitate de lucrări de patru ori mai mare decât cea efectiv prestată şi ar fi cesionat o parte din contract către o altă societate comercială, aspect cunoscut de către inculpatul Constantinescu Daniel Nicuşor. Societatea respectivă ar fi fost administrată de către fiul unui angajat al Regiei, desemnat să supervizeze întreaga lucrare”, se arată în comunicatul DNA.

Sursa citată menţionează că în ambele situaţii, Nicuşor Constantinescu ar fi depus toate demersurile (încheiere de protocoale, adoptare de hotărâri, etc.) pentru angajarea unor cheltuieli şi efectuarea de plăţi pentru „amenajare maluri, execuţie drum acces Lac Corbu” respectiv „modernizare şi reabilitare complex Herghelia Mangalia”, acestea fiind obiective care nu au făcut niciodată parte din domeniul public al judeţului Constanţa. 

Prejudiciul total creat în această manieră se ridică la 5.570.821 lei, sumă cu care Consiliul Judeţean Constanţa a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal., a mai precizat DNA. 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispusă în cauză.

În iulie 2019, fostul președinte al Consiliului Judetean Constanta Nicușor Constantinescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare, fiind găsit vinovat de sase infractiuni de abuz in serviciu, spalare de bani si constituire de grup infractional. Potrivit procurorilor, Constantinescu ar fi dispus efectuarea unor plati nelegale in valoare de peste 5 milioane de euro catre mai multe institutii aflate in subordinea Consiliului.

De asemenea, în acel moment, Nicușor Constantinescu executa deja o pedeapsa de șapte ani și patru luni de închisoare dupa contopirea celor doua condamnari definitive primite, cea de cinci ani de inchisoare in dosarul Centrului Militar Zonal si cea de cinci ani din dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri (dosar in care Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de inchisoare cu executare).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.