Baronul PSD, Dumitru Buzatu, reținut pentru luare de mită. Consilierii lui încă își iau leafa

DE Alin Crișan | Actualizat: 13.11.2023 - 20:59
Baronul PSD Dumitru Buzatu, reținut pentru luare de mită. Consilierii lui încă își iau leafa - Foto: PSD Vaslui/ Imagine cu caracter ilustrativ

Dumitru Buzatu, baronul PSD din Vaslui, a fost reținut în luna septembrie pentru luare de mită. Președintele Consiliului Județean Vaslui a fost suspendat din funcție, dar cei 6 consilieri personali sunt încă angajați la cabinetul lui.

SHARE

Liberalii din Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui au cerut, luni, în cadrul şedinţei ordinare a forului decizional local, lămuriri cu privire la situaţia celor şase consilieri personali angajaţi la cabinetul fostului preşedinte al instituţiei, Dumitru Buzatu, arestat pentru luare de mită, care au rămas în continuare în funcţii.

Baronul PSD, Dumitru Buzatu, reținut pentru luare de mită. Consilierii lui încă își iau leafa

Consilierul PNL, Gheorghe Veziteu, i-a solicitat vicepreşedintelui cu atribuţii de preşedinte, Ciprian Trifan, un răspuns cu privire la situaţia celor şase consilieri care continuă să fie remuneraţi, deşi Dumitru Buzatu a fost suspendat din funcţie.

„Poate mă lămuriţi. Eu vreau pentru mine, dar cred că sunt şi în asentimentul publicului în general, să ne spuneţi dacă fostul preşedinte, domnul Buzatu, mai este salariat al Consiliului Judeţean. Nu ştiu care este procedura, dar măcar să aflăm astăzi cam ce se întâmplă (…) dacă mai are şi consilieri, dacă oamenii aceştia muncesc, primesc remuneraţii. Aş vrea să lămurim şi această chestiune, în contextul mai larg al rectificării bugetare”, a spus Veziteu.

Consilierul Valentin Creţescu (PNL) a propus eliberarea din funcții a celor şase consilieri, afirmând că prin acest demers s-ar face o economie substanţială la bugetul judeţean.

„Vă rog să-i trimiteţi acasă pe consilierii personali de la etajul III, iar cu banii economisiţi până la sfârşitul acestui mandat să sprijiniţi comunele judeţului Vaslui, intrate în colaps financiar.

Nu mă refer la comunele ale căror primari se plimbă prin politică, cu pluta pe Bârlad, de la un partid la altul”, a afirmat Creţescu.

Citește și: Baronii PSD Buzatu și Arsene i-au „condamnat” pe 50% din locuitorii a două județe să lucreze la câmp

Vicepreşedintele CJ, Ciprian Trifan, a spus, în schimb, că a transmis adrese către mai multe instituţii, printre care Prefectura Vaslui, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Ministerul Muncii, prin care a solicitat, la rândul său, lămurirea situaţiei celor şase consilieri şi a dat asigurări că va pune la dispoziţia consilierilor judeţeni răspunsurile primite.

Potrivit lui Trifan, legislaţia actuală prevede că persoanele angajate pe post de consilier personal pot fi eliberate din funcţie odată cu încetarea mandatului demnitarului, iar în cazul lui Dumitru Buzatu nu este vorba despre o încetare, ci despre o suspendare.

„Nu cred că îşi doreşte nimeni ca un om care, în calitatea lui de vicepreşedinte, asigură continuitatea Consiliului Judeţean, în baza Hotărârii 27/2022, având în spate votul dumneavoastră, să încalce legile statului român”, a transmis Ciprian Trifan.

Prezent la şedinţa CJ Vaslui, prefectul judeţului, Daniel Onofrei, a precizat că instituţiei pe care o conduce i-a fost solicitat un punct de vedere cu privire la situaţia consilierilor.

„Punctele de vedere niciodată n-au înlocuit legea sau textul legii. Sunt impresii şi interpretări ale unora sau altora. La articolul 52 din Codul Muncii, suspendarea din iniţiativa angajatorului, suspendarea nu încetarea, la litera C spune că putem să apelăm la această suspendare, în cazul unui contract individual de muncă, în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii.

Citește și: Șeful DNA: Riscăm să anchetăm dosare de corupție cu pălincă și cârnați. 260 dosare, vechi de 5 ani

Eu consider că în ceea ce-i priveşte pe colegii dumneavoastră este o întrerupere a activităţii şi foarte simplu puteţi să apelaţi la asta. Încă o dată menţionez, acesta este doar un punct de vedere”, a declarat prefectul Daniel Onofrei.

Buzatu, exclus din PSD 

Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv în luna septembrie pentru luare de mită. Ulterior, el a fost exclus din PSD, partid pe care îl conducea la nivelul judeţului Vaslui şi suspendat din funcţia de preşedinte al CJ.

Tribunalul Vaslui a amânat decizia privind prelungirea arestului preventiv pentru Dumitru Buzatu

Tot luni, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Vaslui a amânat, pentru miercuri, luarea unei decizii cu privire la prelungirea arestului preventiv în cazul fostului lider al PSD Vaslui Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită.

Tribunalul Vaslui a emis, pe 23 septembrie, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Buzatu pentru luare de mită, însă acesta a contestat soluţia.

Ulterior, magistraţii Curţii de Apel Iaşi au respins contestaţia depusă de avocatul lui Dumitru Buzatu.

Buzatu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii acestuia, după ce i-ar fi primit într-un restaurant.

„În perioada 8 mai – 7 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru (…) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziţie publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Judeţean Vaslui şi care avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiţii (plată facturilor).

În context (…), la data de 22 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, preciza DNA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te