Azilul groazei din Mureș, în vizorul DIICOT. Cine a alertat anchetatorii în cazul acestui centru

DE Vlad Alexandru, Florin Budescu | Actualizat: 28.07.2023 - 11:00
Azilul groazei din Mureș, în vizorul DIICOT - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
Azilul groazei din Mureș, în vizorul DIICOT - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Azilul groazei din Mureș a ajuns în atenția publică după ce anchetatorii au descins în acel centru și au descoperit mai mulți pacienți care erau ținuți în condiții împroprii. Oamenii nu aveau ce căuta acolo, mai ales că acesta era deja închis de autorități.

SHARE

Azilul groazei din Mureș a ajuns în atenția publică după ce anchetatorii au descins în acel centru și au descoperit mai mulți pacienți care erau ținuți în condiții greu de imaginat.

Beneficiarii respectivi erau ținuți ilegal acolo, mai ales că centrul era deja închis de autorități.

Azilul groazei din Mureș. Cine a alertat anchetatorii în cazul centrului ”Căsuța Lu Min”

În ultimele zile, un nou scandal din seria azilelor groazei a izbucnit în România. Deși închis de o perioadă de timp, un centru de îngrijire și asistență din Mureș ținea ilegal, într-un subsol, mai mulți pacienți. Condițiile sunt greu de explicat în cuvinte. 

Poliția și DIICOT au făcut percheziții acolo și acum se află în desfășurare o amplă anchetă. 

”Cu privire la informațiile difuzate în spațiul public, cu privire la un azil situat pe raza județului Mureș, Biroul Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

La data de 27.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Târgu Mureș a fost sesizat de către Prefectura Județului Mureș cu privire la situația înregistrată la un azil din localitatea Bărdești.

Citește și: Controale de urgență la IPJ Ilfov, Poliția Voluntari și Poliția Afumați, în cazul azilelor groazei

Cauză a fost înregistrată pe rolul DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureș, în vederea stabilirii situației de fapt și de drept”, a transmis DIICOT în această dimineață.

Ororile de la Mureș au fost descoperite joi, 27 iulie, după un control făcut de ONG-ul Centrul de Resurse Juridice, același care a semnalat și ororile din azilele groazei de la Voluntari.

CJR a pus pe pagina oficială de Facebook imagini și informații despre azilul groazei de la Mureș. 

Au fost găsite mai multe persoane ținute în condiții greu de imaginat. 

13 persoane au fost transportate joi seara de la Centrul din Bărdești, gestionat de Asociația Re-Min, Serviciul UPU Smurd din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Mureș.

Pot fi vizionate AICI. Atenție sunt imagini cu un puternic impact emoțional!

Ce au găsit reprezentanții ONG-ului la azilul groazei din Mureș

Potrivit Postării CJR situațiua în care au fost găsite persoanele respective era extrem de gravă.
Iată câteva dintre precizărilor ONG-ului:
 
-Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale.
 
 
- O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor
 
- Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele
 
- La orele 13:30, imediat după ce am văzut persoanele din subsol, am cerut de urgență ajutor la 112.
 
- Până la sosirea echipajelor de poliție și salvare, am mai identificat o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa și ieșise din acel spațiu, la parterul imobilului
 
- Am colaborat cu autoritățile pe parcursul a câtorva ore”, se arată în postarea de pe Facebook.

Oameni fără apărare, blocați într-o cameră fără aer

ONG-ul mai precizează cum au fost găsite alte două persoane într-o cameră fără aerisire blocată cu o masă de metal pe care erau puse cărămizi.
 
”După aproximativ 4 ore, la sugestia unui rezident și pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, am mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanță, pe care era un afiș pe care scria Materiale de construcții.
 
Am solicitat deschiderea ușii și am constatat că dincolo de aceasta mai era câteva încăperi în care am găsit alte 2 persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 m2, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat.
 
 
Accesul către acest spațiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau așezate cărămizi.
 
- Am solicitat din nou serviciul de ambulanță pentru aceste 2 persoane
 
- Am continuat dialogul cu ceilalți beneficiari, unii dintre aceștia menționând că au fost legați, amenințați, bătuți de către personalul și conducerea centrului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul mâinilor.
 
- Ca urmare a dialogului cu alți rezidenți am apreciat că se impune o evaluare a stării de sănătate a tuturor persoanelor din acest centru, ceea ce ne așteptăm să se întâmple în următoarele ore.
 
După mai mult de 8 ore s-a dispus evaluarea medicală și relocarea tuturor rezidenților, centrul fiind acum închis”, a mai transmis CJR.
 

În data de 27 iulie 2023, Poliția Mureș făcea următorul anunț:

„A fost solicitată o ambulanță, aceștia fiind transportați la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. De asemenea, au fost anunțați și reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș și ai Direcției

 de Sănătate Publică Mureș, pentru luarea măsurilor legale din competență. Această acțiune are drept scop protejarea vieții și sănătății, oferirea de ajutor și sprijin persoanelor vulnerabile, în special celor cu dizabilități și vârstnice, care se află în dificultate, în anumite centre de îngrijire.

În acest caz, a fost sesizată unitatea de Parchet competentă.

Citește și: Țara care a dat-o lumii pe Ana Aslan își lasă bătrânii să moară în chinuri 

Premierul Marcel Ciolacu a dispus măsuri în cazul azilului groazei din Mureș

Premierul Marcel Ciolacu a dispus verificări de urgență, iar ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că trimite Corpul de Control.

De fapt, Centrul de Îngrijire și Asistență „Căsuța lu Min” din Brădești, județul Mureș a fost închis, în urmă cu o săptămână, în urma neregulilor constatate la controalele efectuate la toate centrele din județ. 

Aici au fost găsite paturi rupte, igrasie și mucegai. Cei 28 de beneficiari ai centrului au fost transferați în județele de domiciliu prin implicarea Prefecturii Mureș, a prefecturilor și a DGASPC-urilor din Covasna și Maramureș.

„Ca urmare a informațiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice, am dispus de urgență intervenția instituțiilor statului în cazul unor abuzuri și violențe inadmisibile comise împotriva unor beneficiari din Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu Min, din județul Mureș.

Conform informațiilor primite, victimele erau ținute închise și supuse unor acte de violență, necesitând de urgență intervenții medicale.
 

Voi monitoriza îndeaproape evoluția evenimentelor pentru a mă asigura că victimele vor primi un tratament adecvat, iar vinovații vor fi trași la răspundere. Toleranță zero în astfel de situații!

Situația de la Mureș este intolerabilă!”, a spus Marcel Ciolacu.

La începutul acestei luni, peste 100 de persoane, bătrâni și adulți cu dizabilități au fost găsiți în azilele groazei din Ilfov. Oamenii erau umiliți și agresați chiar de către cei care erau obligați, legal, să aibă grijă de ei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te