Avocatul Copilului, despre lucrarea pedofilului: Doar mi-am exprimat opinia științifică

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.07.2020 - 11:33
FOTO: alba.transilvania-tv.ro

Avocatul Copilului, Ioan Gânfălean, care, în 2016, a dat o recomandare unui deținut închis pentru pedofilie pentru a scrie o lucrare științifică, spune că nu a știut pentru ce infracțiune era închis bărbatul și că nu a avut nici un contact cu el. 

SHARE

„Nu am coordonat niciodată vreo lucrare a unui deținut, eu doar mi-am exprimat o opinie științifică pe un proiect de monografie (după ce am văzut cuprinsul și bibliografia acelui proiect), la solicitarea Penitenciarului de maximă siguranță Aiud, jud. Alba, transmisă pe adresa Universității ”1 Decembrie1918” din Alba Iulia, fără a se comunica vreo informație privind fapta pentru care este încarcerat autorul.

Precizez că nu am avut niciun contact cu dl. Paul R. Dorday, nici înainte, nici după publicarea monografiei. De asemenea, persoana în cauză a avut toate aprobările necesare publicării monografiei Axa conducătoare”, a răspuns Ioan Gânfălean, la solicitarea Newsweek România, privind acest scandal. 

Precizăm că scandalul datează din 2016, la vremea respectivă Gânfălean fiind, conform CV-ului său, consilier coordonator al Biroului Teritoral al Avocatului Poporului și conferențiar al Facultății de Drept și Științe Sociale, din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Acesta a devenit adjunct al AVP în 2018, la propunerea lui Victor Ciorbea.  

În calitate de Avocat al Copilului, Ioan Gânfălean a câștigat, anul trecut, 117.853 de lei, adică peste 9.800 de lei pe lună. Un raport despre activitatea sa este disponibil aici

Găsim reacții la câteva dintre cazurile care au scandalizat opinia publică - respectiv cazul Sorinei, fetița adoptată de un cuplu de români stabiliți în America, dar și cazul fetiței din Galați, ignorată de polițiști, deși era plină de sânge pe stradă, dar nici o referire la cel mai recent caz mediatizat, al fetei de 17 ani din Mehedinți, incendiată de un recidivist cu cinci crime la activ, care s-a sinucis. 

Legat de cazul fetiței plină de sânge din Galați, Avocatul Copilului a recomandat conducerii
Inspectoratului de Poliție Județean Galați, să dispună „măsuri pentru elaborarea și implementarea unor proceduri în planul de pregătire profesională continuă a aspectelor legate de asistarea și protecția persoanelor rănite sau aflate într-o stare de nevoie, prevăzute de legislația în vigoare”. Nu știm ce s-a întâmplat cu fetița. 

Legat de sedarea copiilor din centrele de plasament, Avocatul Copilului a emis un raport în care a reținut că minorilor li se dă tratament psihiatric la recomandarea medicilor, că nu este în regulă ca reprezentantul legal al copilului instituționalizat să fie șeful Direcției de Protecție a Copilului și că este nevoie de mai mulți psihologi în centre. Din nou, vocea copiilor lipsește. 

Pe de altă parte, amintim un raport parlamentar, al senatorului Vlad Alexandrescu, care prezintă numeroase mărturii ale copiilor sedați în centre și care reține că „prelungirea tratamentelor pe o perioadă mare de timp este făcută fără ca vreun specialist să consulte copiii, practica fiind ca o asistentă medicală din centru să meargă la psihopediatru cu fișele”. 

 

Newsweek România vă prezintă cine sunt adjuncții Avocatului Poporului, Renate Weber, și care este activitatea lor. 

Adjuncții lui Weber: Gânfălean, Avocatul Copilului, a ajutat un pedofil cu lucrarea științifică

Adjuncții lui Weber: Ionel Nicolae are o pensie specială de la MAI de peste 10.000 de lei pe lună

Adjuncții lui Weber: Zsolt Molnar, deputat la 29 de ani, a vorbit în Parlament o oră în patru ani. UPDATE: Explicațiile lui Zsolt Molnar

Donație ca de la mamă la fiică: Renate Weber i-a dat fetei ei 100.000 de euro, "dar manual"

În legătură cu un alt scandal în care apare numele lui Ioan Gânfălean, privind concursul pentru ocuparea a opt posturi la Avocatul Copilului, Gânfălean a precizat că, după anularea din septembrie 2018, a fost reluat în noiembrie 2018, iar cele opt posturi vacante au fost ocupate. „Contestațiile formulate în urma anulării concursului au fost câștigate în instanță de către instituția Avocatul Poporului”, a spus Avocatul Copilului. 

Gânfălean a mai precizat că, anul trecut, și-a cumpărat o mașină, un Renault Clio fabricat în 2017, precizare la solicitarea Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te