Avertisment OMS: Pandemia de Covid-19 este „departe de a se fi terminat”

DE Daniel Toșa | 27.10.2021 - 13:05
Avertisment OMS: Pandemia de Covid-19 este „departe de a se fi terminat”/FOTO: Pixabay

Pandemia covid-19 este „departe de a se fi terminat”, subliniază Comitetul de Urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care îndeamnă ţările să recunoască toate vaccinurile omologate de către agenţia ONU, relatează AFP.

SHARE

Acest Comitet de Urgenţă privind covid-19, prezidat de către francezul Didier Houssin, se reuneşte din trei în trei luni pentru a face bilanţul situaţiei.

În urma ultimei sale reuniuni, săptămâna trecută, Comitetul a publicat marţi o declaraţie în care subliniază că ”s-au înregistrat progrese mulţumită unei folosiri sporite a vaccinurilor împotriva covid-19 şi unor tratamente, însă analiza situaţiei şi modele de previziuni indică faptul că pandemia este departe de a se fi terminat”.

Acesta este comitetul care l-a sfătuit, după cea de a doua sa reuniune, la 30 ianuarie 2020, pe directorul general al OMS să declare urgenţa sanitară publică la nivel internaţional - cel mai mare nivel al alertei în domeniul epidemiilor. OMS a făcut atunci acest lucru.

Citește și: „Patrioții” cad pe capete. Antivacciniștii ajung la spital sau mor după protestul din 2 octombrie

Comitetul anunţă în declaraţia publicată marţi că a decis, săptămâna trecută, „în unanimitate că pandemia constituie în continuare un eveniment extraodinar care continuă să dăuneze sănătăţii populaţiilor din întreaga lume, prezntă un risc de răspândire internaţională şi de perturbare a trafcului internaţional şi necesită un răspuns internaţional coordonat”.

În recomandările pe care le face statelor, Comitetul se opune - din principiu - prezentării vreunei dovezi a vaccinării în vederea călătoriilor internaţionale, dată fiind distribuirea inechitabilă a vaccinurilor în lume.

Citește și: Liderul Bisericii Ortodoxe, Patriarhul Bartolomeu, internat în spital, în SUA

Comitetul le cere totodată statelor „să recunoască toate vaccinurile care au fost autorizate de urgenţă” de către OMS, scrie News.ro.

Până în prezent, OMS a omologat două vaccnuri cu ARN mesager - Moderna şi Pfizer-BioNTech -, două vaccinuri chinezeşti - Sinopharm şi Sinovac -, vaccinul Johnson & Johnson şi diverse versuni ale Astrazeneca-Oxford.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.