„Nu am oferit încă informaţiile care trebuiau furnizate pentru că am avut o viziune diferită despre informaţiile" care trebuiau de fapt transmise şi despre „modul în care acestea fi trebuit să fie transmise", a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, în faţa reprezentanţilor presei.
„Noi avem norme diferite", a explicat el, precizând că Rusia este pe cale „să se adapteze progresiv la aceste cerinţe" şi că autorităţile ruse nu au nimic să îşi reproşeze.
Anunţat cu mare pompă de preşedintele Vladimir Putin încă din vara anului 2020 şi administrat pentru prima dată câteva luni mai târziu, vaccinul Sputnik V este utilizat de câteva zeci de ţări, iar fiabilitatea sa a fost validată de prestigioasa revistă medicală The Lancet.
Citește și: „Miracolul” românesc: România are un decedat la 12 infectări. Spania și UK, un mort la 400 infectări
Dar, pentru moment, vaccinul Sputnik V nu a fost omologat nici de OMS, nici de autorităţile medicale din Uniunea Europeană, din cauza incapacităţii Rusiei de a furniza documentele necesare pentru a dovedi că este un ser sigur şi eficient.
Rusia întâmpină dificultăţi, de asemenea, în a convinge propria populaţie să se vaccineze cu Sputnik V, pe fondul neîncrederii rezidenţilor ruşi în autorităţi.
„Ceilalţi dezvoltatori de vaccinuri au reuşit să înţeleagă ceea ce OMS le-a cerut pentru certificare. Şi doar 'ai noştri' nu înţeleg", au ironizat marţi pe Twitter reprezentanţii Fondul de Luptă împotriva Corupţiei (FBK), formaţiunea politică a principalului opozant rus, Alexei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare.
Citește și: Judecătorul Cristi Danileţ exclus din magistratură de CSM pentru două postări pe TikTok
„Iar rezultatul este că înşişi cetăţenii noştri nu au încredere în acest vaccin, pentru că OMS nu poate să îl omologheze", au adăugat reprezentanţii FBK.
Niciun vaccin anti-COVID-19 dezvoltat în străinătate nu este omologat în Rusia.
Potrivit portalului online Gogov, 42,2% din populaţia rusă este în prezent vaccinată împotriva noului coronavirus. Rusia a înregistrat oficial până în prezent peste 10 milioane de cazuri de COVID-19, inclusiv 291.749 de decese asociate acestei maladii.
Potrivit Agenţiei naţionale de statistică, Rosstat, care foloseşte o definiţie mai largă a deceselor asociate coronavirusului SARS-CoV-2, numărul total al persoanelor decedate de COVID-19 în Rusia a depăşit deja pragul de 520.000 la sfârşitul lunii octombrie.