Autoritățile au trimis în urmă cu puțin timp un RO-ALERT. Nou focar de rabie într-un județ din țară

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.02.2024 - 17:30
Autoritățile au trimis în urmă cu puțin timp un RO-ALERT. Nou focar de rabie într-un județ din țară - Foto: Descopera,ro / imagine rol ilustrativ

Autoritățile au trimis în urmă cu puțin timp un RO-ALERT. Nou focar de rabie într-un județ din țară. Unde se întâmplă asta?

SHARE

Autoritățile au trimis în urmă cu puțin timp un RO-ALERT. Nou focar de rabie într-un județ din țară. Unde se întâmplă asta?

A fost emis RO-ALERT

A fost confirmat al doilea focar de rabie la vulpe în localitatea Micula – Nouă, Satu Mare. 

Autoritățile judățene au dispus trimiterea unui mesaj Ro-Alert pentru informarea populației și caută soluții pentru rezolvarea acestei situații.

Citește și: Lupii dau târcoale unor case din România. Oamenii au primit mesaje RO-Alert să nu iasă din case

În acest sens a fost emisă o decizie privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarul de rabie din comuna Micula, localitatea Micula Nouă, şi zona considerată de risc crescut, care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităţilor Locale de Sprijin (UAT), către Garda Forestieră Judeţeană Satu Mare, RNP-Romsilva - Direcţia Silvică Satu Mare şi către gestionarii fondurilor cinegetice.

„Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea şi inspecţia animalelor receptive din exploataţia afectată, restricţionarea mişcării animalelor şi stabilirea zonelor de protecţie şi supraveghere, dar şi identificarea animalelor din speciile receptive din localitate.

Ca măsură suplimentară, la nivelul comunei Micula a fost dispusă identificarea şi gestionarea câinilor fără stăpân, ţinând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă atât la animale, cât şi la om", precizează Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, conform Agerpres. 

De asemenea, s-a stabilit o zonă de supraveghere/zonă de mare risc în fondurile cinegetice din zonă.

Autoritățile vin cu recomandări 

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare recomandă tuturor deţinătorilor de câini şi pisici vaccinarea de urgenţă a acestora şi consemnarea în carnetele de sănătate.

„Trebuie să tratăm foarte serios această problemă, de aceea l-am convocat la şedinţă şi pe primarul comunei Micula, Dobos Ştefan.

Deja e al doilea caz de rabie în zonă confirmat şi vă solicit tuturor instituţiilor responsabile comunicare şi conlucrare, pentru identificarea altor animale bolnave şi pentru punerea în aplicare a tuturor măsurilor din planul aprobat astăzi.

Citește și: O vulpe a fost lovită de o maşină pe Splaiul Unirii din Capitală

Este o zonă cu risc crescut în context transfrontalier şi dorim închiderea rapidă a focarelor de la Micula. Solicit de asemenea transmiterea de mesaje RO-ALERT în zonă pentru atenţionarea populaţiei de pericolul pe care-l reprezintă apariţia focarelor de rabie", a mai declarat prefectul Radu Roca.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te