LIVE Alegeri prezidențiale Vezi în timp real prezența la vot
3.223.194 Votanți în România
17,90 %
315.661 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Austria, fără motive să ne țină la ușa Schengen. Ce număr infim de migranți a deportat România?

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.10.2024 - 18:07
Austria, fără motive să ne țină la ușa Schengen. Ce număr infim de migranți a deportat România? - Foto: Profimedia Images
Austria, fără motive să ne țină la ușa Schengen. Ce număr infim de migranți a deportat România? - Foto: Profimedia Images

Austria, fără motive să ne țină la ușa Schengen. Ce număr infim de migranți a deportat România? Austria este singura țară care se opune intrătrii României și Bulgariei în Schengen. Un anunț surpriză a venit de la Comisarul european pentru migrației dat de Austria.

SHARE

Austria ține România la granița Schengen deși nu are niciun motiv. Deocamdată, nu sunt semne de flexibilitate chiar dacă și guvernul lui Viktor Orban face presiuni uriașe pentru ca România să facă parte din Schengen.

Austria, fără motive să ne țină la ușa Schengen. Ce număr infim de migranți a deportat România?

Nici măcar argunmentul potrivit căruia România trimite Austriei migranți NU mai stă în picioare. Activitatea infracțională la granițele Româîniei este redusă. 

Autoritățile de imigrări din România au informat InfoMigrants că în primele nouă luni ale acestui an au fost expulzate forțat un număr de 916 persoane din diverse țări, dintre care 258 sunt cetățeni din Bangladesh.

La 22 octombrie, Inspectoratul General pentru Imigrări din România a furnizat InfoMigrants statistici privind migranții deportați în țările lor de origine în primele nouă luni ale anului 2024.

România a înregistrat un număr de migranți care au trecut granițele sale în drum spre țările mai bogate din Europa de Vest. Mulți au călătorit pe ruta balcanică, în speranța de a intra în Ungaria și în zona Schengen, unde, teoretic, este permisă libera circulație.

Alții au ajuns în România pentru a munci, adesea cu vize valabile, dar ulterior au decis să caute oportunități mai bune în regiuni mai bogate.

Începând cu 31 martie 2024, România a aderat parțial la zona Schengen. Deși controalele la frontieră rămân în vigoare, călătorii cu documente corespunzătoare pot acum să plece cu avionul din România cu mai puține controale decât în țările UE care nu fac parte din Schengen”, potrivit sursei citate.

Austria, gata să accepte România în Schengen în decembrie. Ce presiuni uriașe face Ungaria?

O declarație pozitivă a venit, zilele trecute, tocmai din Austria. 

Punerea în aplicare rapidă a controversatului pact UE privind azilul și migrația, admiterea deplină a Bulgariei și României în spațiul Schengen și o nouă lege UE privind deportarea sunt prioritățile comisarului pentru migrație al UE Magnus Brunner, care este din Austria.

„Dacă Bulgaria și România continuă să îndeplinească toate condițiile pentru a deveni membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen, este responsabilitatea Consiliului să decidă cu privire la eliminarea controalelor rămase la frontierele interne terestre”, se arată în răspunsul lui Brunner la întrebarea privind Schengen.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla înainte de intrarea în funcție a noii Comisii, „voi continua să sprijin acest proces cu aceeași intensitate ca și predecesorii mei.

Bulgaria și România au dreptul să profite pe deplin de spațiul Schengen”.

Citește și România, cale liberă spre Schengen! Ce decizie surprinzătoare a luat Austria în această dimineață?

România, în Schengen cu ajutorul Ungariei

Aderarea României cu frontierele terestre la Spaţiul Schengen cât mai curând posibil este în interesul naţional al Ungariei, a declarat luni şeful diplomaţiei de la Budapesta, Peter Szijjarto, în faţa comisiei pentru coeziune naţională a parlamentului.

El a evidenţiat dificultăţile ce decurg din faptul că România nu face parte deplin din regimul Schengen, Szijjarto afirmând că „România a luat toate măsurile pregătitoare necesare” pentru a fi cooptată, aşa după cum arată evaluările experţilor de la Bruxelles şi sprijinul aproape unanim al membrilor UE.

Referindu-se la refuzul Austriei de a sprijini intrarea României în Schengen, ministrul ungar a spus că acesta este un exemplu de aplicare de duble standarde.

Citește și: De ce vrea Ungaria ca România să intre în Spațiul Schengen? Se iau măsuri pregătitoare necesare

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te